Защо родителите в студените страни оставят децата си да спят на открито

Защо родителите в студените страни оставят децата си да спят на открито

Децата, спящи на открито през зимата, са често срещана практика сред семействата, които живеят в северните страни. Въпреки че няма много доказани проучвания за ползите и опасностите от тази практика, родителите, които държат бебетата си изложени на открито, са наблюдавали положителни резултати от това да оставят детето си да спи навън, през зимата. 

Ние уважаваме различните традиции и практики по целия свят. По-специално сънят на открито е шок за повечето хора, но тези родители ни уверяват, че това не е толкова опасно, колкото изглежда.

Дрямките на открито са културен шок за мнозина

Ако попаднете някъде във Финландия, Исландия или други скандинавски страни, може да срещнете бебе, което спи в количката си на открито. Въпреки че виждането на бебе, изложено на хладния въздух, може да изглежда тревожно, родителите твърдят, че има много ползи от тази практика.

1. Бебето остава топло

Родителите отбелязват, че въпреки че външната температура може да е ниска, бебето трябва да е достатъчно топло. Това може да стане, като държите бебето повито и облечено в топли дрехи, като вълнени, и като имате под ръка одеяла, за да ги държите завити.

Защо родителите в студените страни оставят децата си да спят на открито

2. Укрепва се имунитетът

Въз основа на наблюдения, родителите и училищата в скандинавските страни твърдят, че когато малките деца спят на открито, е по-малко вероятно да се разболяват и да пропуснат учебните дни. В сравнение със съня на закрито, е забелязано, че дрямката на открито насърчава по-добър сън, по-силна имунна система и по-спокойни бебета. Родителите също така отбелязват, че техните бебета, които спят на открито, са по-активни и имат по-добър апетит.

3. Спят по-дълго

Според изследване, проведено във Финландия, родителите откриват, че децата им спят по-дълго на открито в сравнение с дрямките на закрито. Дрямките на открито продължават близо 3 часа, докато дрямките на закрито са само 1-2 часа.

Защо родителите в студените страни оставят децата си да спят на открито

4. Училищата подкрепят тази практика

В страни като Швеция и Дания, а напоследък и в Обединеното кралство, училищата насърчават децата да прекарват времето си на открито за игра, хранене и сън. Изследванията показват, че децата, които спят на открито, са по-малко склонни да се разболяват и да пропускат училище, тъй като бактериите и вирусите са по-склонни да се разпространяват на закрито. Има една поговорка, която гласи: "Малко свеж въздух никога не наранява никого", а шведите казват: "Няма лошо време, има само лошо облекло".

А Вие бихте ли оставили бебето си да спи навън през зимата? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay