Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Въпреки че не сте го носили 9 месеца

Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Бащите обикновено не създават силна връзка с децата си толкова бързо, колкото майките. На майките им е по-лесно, тъй като прекарват 9 месеца буквално свързани с бебетата си. Но има начини и татковците бързо да изградят силна връзка с новородените. Ето как: 

1. Не подценявайте първите часове на бебето на този свят

Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Първите часове, които бащите и новородените прекарват заедно, могат да окажат голямо влияние върху връзката, която развиват в рамките на първите месеци. Учените са установили, че татковците, които прекарват значително повече време с бебетата си веднага след раждането, е по-вероятно да се включат в грижите и да прекарват време с детето си през следващите 3 месеца. Никога не е твърде рано да започнете да изграждате тази връзка. Добре е татковците да започнат с гушкането, носенето, пеенето на песни още в болничната стая.

2. Осъществявайте контакт кожа в кожа

Изследванията показват, че това позволява на мозъка на бебето да освободи окситоцин, известен още като хормон на любовта, който ще го накара да се чувства щастливо. Това също ще накара бебето да се чувства защитено и спокойно, а бащата след това ще се почувства по-близо до новороденото.  

3. Вземете активно участие в грижите за бебето

Изследванията показват, че родителите, които поемат по-голяма отговорност за грижите за бебетата, имат по-силна връзка с децата си от тези, които не го правят, защото новородените развиват привързаност, чрез грижите, които се полагат за тях. Бащите могат да се включат в къпането, смяната на памперси, храненето, оригването, приспиването и много други. Грижата за бебето е трудна работа, но ако мама и татко си разделят задачите, напрежението ще намалее и бебето ще се свърже и с двамата.

4. Бъдете лидер по време на игрите

Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Докато майките кърмят и се наслаждават на тихи моменти на свързване с новороденото, татковците са склонни да бъдат по-игриви. Бащата има активен режим, когато взаимодейства с бебето и може да направи връзката по-силна, чрез игри. Гъделичкане, смях и игри ще засилят тази връзка, която природата вече им е дала. 

5. Създайте ежедневен ритуал

Този ритуал може да бъде къпането, например. Изберете си едно нещо, което да правите само вие. Така бебето ще знае, че когато дойде време за къпане, например, то ще прекара време с татко си. По този начин се изгражда доверие.

6. Създавайте визуален контакт и се усмихвайте

Бебетата не виждат много добре, но могат да различават лицето на мама от лицето на татко. Важно е бащата да осъществява контакт с очите с бебето си и да му се усмихва. Не след дълго бебето ще отвърне със същото и ще видите най-прекрасната усмивка.

7. Четете му приказки

Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Децата чуват гласовете на родителите си още от утробата. Затова е важно да продължи да чува гласовете на родителите си и след раждането. Отделяйте по 10-15 минути на ден, за да четете приказки на детето си. Това ще засили връзката ви много.

8. Носете бебето си

Съвети за татковци: Как да направите връзката с детето си по-силна

Татковците също могат да носят бебето си в раница или кенгуру. Този близък контакт много ще ви сближи. Можете да носите бебето на гърдите си, докато вършите различни неща из дома.

9. Създайте специален ритуал за посрещане

Обикновено татковците работят и не са вкъщи по цял ден. Създайте си някакъв ритуал, когато се приберете, за да укрепите връзката си с бебето. По този начин ще компенсирате отсъствието си.

10. Започнете от рано и говорете на корема

Още от 15-та седмица на бременността бебетата могат да чуят гласа и сърдечната дейност на майка си. Те го слушат в продължение на месеци, така че когато са готови да се срещнат със света, веднага ще го разпознаят.

Но около 23-та седмица от бременността бебетата също могат да чуват звуци от външния свят, така че започнете рано и говорете на бебето, докато е още в корема.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay