Да скрием ценните вещи в… книга

Кое е най-подходящото скривалище за семейните скъпоценности - гардеробът в спалнята, тайната ниша в стената или трезорът в банката?

Да скрием ценните вещи в… книга

Може да нямате доверие на финансовите институции и да разчитате на предмети от домашното си обзавеждане да бъдат тайният ви сейф. Имайте предвид обаче, че реши ли някой обирджия да проникне с взлом в дома ви, нищо не може да бъде скрито от погледа му. Освен, когато е точно пред него!

Този лесен, но изискващ няколко часа самостоятелен проект е полезно средство за скътаване на дребни вещи като пари, бижута или документи, именно защото не бие на очи. За неговата направа не се нуждаете от вериги или катинари, а единствено от:

По-дебела книга
Парче плат
Найлон или безцветно фолио
Специално лепило за текстил и друг материал
Специална четка за лепило или по-голяма за рисуване
Макетно ножче
Линия
Молив

1. Ако не искате да жертвате никоя бройка от книжната си колекция у дома, намерете евтин том на разпродажба от антикварния магазин или от книжните сергии по улицата. Препоръчително е четивото да бъде част от някаква поредица например, за да не се отличава от останалите заглавия в нея.

2. Отделете предната и задната корица на книгата. Към тях добавете няколко допълнителни страници (например по 20 от всяка страна), и ги облепете с найлон или фолио, за да ги предпазите от случайно попаднало върху тях лепило.

Да скрием ценните вещи в… книга

3. За да не лепите всяка страница поотделно, разделете книгата на няколко равни части. Притискайки първата откъм основата, където се събират страниците, поставете дебел слой лепило по периферията й. Затворете книгата и я поставете върху твърда плоскост с някакъв тежък предмет върху нея, за да може лепилото да хване по-добре. За този процес най-вероятно ще са необходими около 2-3 часа.

Проверете дали хартията се е слепила. Ако не е, ще е нужно да поставите втори пласт от лепилото и отново да го изчакате да изсъхне. Повторете тези стъпки с всяка, предварително разделена, част. Накрая поставете един "резервен слой” по външната страна на всички страници заедно.

4. Когато най-накрая имате здраво захванала се хартия, почистете излишното лепило. Отворете книгата на първата необлепена с найлон страница и измерете 5 сантиметра от ръба на всяка страна. Нарисувайте правоъгълник, както е показано на снимката по-долу. По линията на молива направете дълбок разрез с ножа.

Да скрием ценните вещи в… книга

5. Почистете стърчащата хартия и нанесете слой лепило върху издълбаното място - по същия начин, по който го направихте с външната част на страниците. Затворете книгата и я затиснете с тежък предмет. След засъхване на лепилото, залепете и парчето плат. То ще придаде по-завършен вид на творението ви, като едновременно с това ще прикрие несъвършенствата от изрязването.

Да скрием ценните вещи в… книга

Да скрием ценните вещи в… книга

Още предложения за това какво друго може да си направите сами, ще разберете на Jenite.bg във Facebook.

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay