Здравословни храни, с които не бива да прекаляваме

Здравословни храни, с които не бива да прекаляваме

Все повече хора започват да осъзнават, че храната е пряко свързана със здравето ни. Появяват се различни "супер храни", които наистина са много полезни, но все пак менюто ни трябва да бъде разнообразно, а не да съдържа само няколко супер храни, тъй като по този начин няма да получаваме всички необходими хранителни вещества.

Ето кои са здравословните храни, с които не бива да прекаляваме:

1. Моркови

Морковите са пълни с бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Такова нещо като излишък на витамин А не съществува, защото тялото ви превръща бета-каротин във витамин А според нуждите. За съжаление, излишъкът от бета-каротин в тялото ви може да причини каротенемия, заболяване, при което кожата ви придобива жълтеникав цвят. Той постепенно изчезва, тъй като каротинът се преработва и не причинява никаква вреда.

2. Комбуча

Тази напитка е полезна за храносмилателната система и увеличава полезните чревни бактерии. Въпреки това, тя също съдържа съединение, наречено FODMAP, страничен продукт от ферментацията, който, ако се консумира в големи количества, може да причини подуване на корема и храносмилателни проблеми. 

3. Вода

Твърде много вода може да създаде електролитен дисбаланс, тъй като бъбреците вече не могат да обработват натрий. Друго следствие е натрупването на вода в мозъка, което го кара да набъбва и налягането се повишава, тъй като човешките черепи не могат да се разтягат. Въпреки че са много редки, и двата случая са наблюдавани при спортисти, които чувстват натрапчива нужда от хидратиране след продължителна тренировка или при хора с бъбречни проблеми.

4. Авокадо

Авокадото съдържа фибри и много витамини. Освен това може да ви помогне да понижите лошия холестерол (LDL) и да поддържате клетките си здрави, поради високото съдържание на мононаситени мазнини. Но мазнините все още остават мазнини. Едно авокадо съдържа 240 калории, което е около 10% -20% от идеалния прием на калории на човек и приемането на твърде много калории може да доведе до проблеми със запушването на артериите. Човек трябва да се придържа към около половин или 1 авокадо на ден. 

5. Цвекло

Цвеклото е чудесен източник на витамини и минерали. Освен това съдържа много азотни оксиди, които тялото ви превръща в нитрати, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане. След това те се превръщат в нитрозамини, които също се намират в месото, което означава, че това може да увеличи шансовете за развитие на болести. Поради това може би е най-добре да избягвате комбинирането на цвекло и червено месо в големи количества. 

6. Морски водорасли

Морските водорасли са рядък пример за неживотински продукт, богат на витамин В12, което го прави чудесен заместител на месото при вегански и вегетариански диети. Те също са рекламирани като суперхрана, която може да ви помогне да отслабнете поради съдържанието на йод и фибри. Но високият прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори покачване на тегло. Морските водорасли също могат да съдържат големи количества тежки метали, в зависимост от това къде са растели.

7. Соя

Соевите храни са богати на хранителни вещества, включително витамин В, фибри, калий, магнезий и висококачествен протеин. Смята се за пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да създаде само. Но ако наскоро сте променили диетата си поради проблеми с щитовидната жлеза, пазете се: соята може да попречи на хормонални лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм при жените. Въпреки че проучванията не са убедителни, струва си да внимавате. 

8. Чиа семена 

Въпреки че семената от чиа се продават като суперхрана поради високото съдържание на омега-3, досега не са открити доказателства за техните ползи за здравето, по-специално по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Омега 3, съдържащ се в семената чиа, е по-труден за усвояване от вида, който се осигурява от сьомгата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay