Психолозите посочват 11 цвята на облеклото, които разкриват вашият характер

Психолозите посочват 11 цвята на облеклото, които разкриват вашият характер

Според стилиста и автора на книгата "Color your style" от Дейвид Зила, "Дори ако вашият гардероб е пълен с дрехи от различни цветове и нюанси, винаги има цвят, който предпочитате повече, защото се чувствате пo-удобно и уверени в него. Това е цветът, който отразява вашия характер."

1. Черно 

"Черното е цвят, който се приема сериозно", казва Карън Халер, експерт по мода и стил.

Всъщност според изследванията в областта на психологията черното се възприема от другите като показател за престиж, сила, сериозност и интелигентност. Следователно, в много европейски университети, тогата за дипломирането е в черно.

Хората, които предпочитат да носят черно облекло, са амбициозни, целенасочени, но и чувствителни. Те са емоционални и лесно възбудими, въпреки че често се опитват да го скрият. Черният цвят им помага да пренасочат вниманието на обкръжението от външния им вид към личността, тъй като вътрешните качества на човека са най-важни за тях.

2. Кафяво

Кафяво е цветът на земята, цветът на нещо надеждно, силно и стабилно. По този начин хората, които често носят кафяво, а и неговите нюанси се възприемат от другите.

Хората, които обичат да носят кафявия цвят, са леко консервативни и винаги търсят мир, стабилност и сила във всичко. Едно момиче в кафява рокля или мъж в кафяво яке създава впечатлението за надежден, интелигентен и рационален човек.

3. Синьо

Журналистът и психолог, Лиза Джонсън Мандел пише: "Синьото е най-добрият цвят за интервюто, защото изпраща увереност и надеждност. Ето защо много работни униформи или костюми са със син цвят. "

Учените от Университета на Британска Колумбия проведоха проучване за влиянието на цвета и установиха, че по-тъмните нюанси на синьото имат успокояващ ефект. Хората са склонни да свързват цвета синьо с интелигентност, доверие, ефективност и спокойствие.

Сините нюанси на облеклото често се избират от любезни, състрадателни и дори срамежливи хора. Както казват психолозите, човекът в синьо ще стане прекрасен родител или примерен работник. Спокойствието е най-често срещаното качество на тези хора.

4. Зелено

Учените от университета в Амстердам казват, че зеленият цвят поддържа доброто настроение вътре във вас и в околностите. "Приятното на зелено идва от родството му с природата, което предизвиква усещане за мир", казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на института Pantone Color и автор на книгата "More Alive With Color".

Тези, които предпочитат зелено, водят активен, социален живот, винаги живеят в добра обстановка и са финансово стабилни. Те също така са грижовни и имат добро сърце.

5. Лилаво

В миналото, лилавото се е смятало за цвета на висшето общество и на аристокрацията. Това означава изтънченост, богатство и лукс. Известно е, че Клеопатра е била луда по лилавия цвят. По онова време, само богатите хора са носели този цвят. 

Днес виолетовият цвят показва креативност, прозрение и любов към изкуството.

Според експертите хората, които носят лилаво, са емоционални и чувствителни. Те са мечтатели, страстни и романтици. Тези хора също са известни като непредсказуеми и справянето с тях може едновременно да бъде лесно и трудно. 

6. Червено

Червеното е цветът на страстта и силата. Трябва да дадете предимство на този цвят, ако смятате да впечатлите някого ", казва Кени Фримпонг, управител на марката италианско мъжко облекло Ереди Писано.

Всички ярки нюанси на червеното привличат вниманието върху човека, който ги носи. Хората са склонни да свързват червения цвят с енергия, движение и възбуда. Психолози от Университета в Рочестър установили, че мъжете са по-привлечени от жените, носещи червено. "Червеният цвят е стимулант за мъжете", казва Аби Калиш, професор по психология в Медицинското училище в Източна Вирджиния в Норфолк, Вирджиния.

Онези, които често носят червено, са ярки, лесно възбудими, леко егоцентрирани и склонни към пристрастеност.

7. Жълто

Жълтото е цветът на щастието, слънцето и смеха. Проучванията показват, че жълтият цвят увеличава производството на серотонин в мозъка, ускорява метаболизма и повдига настроението на всички около него.

Освен това жълтото увеличава концентрацията и вниманието, така че често се използва за билбордове, рекламни сайтове, пътни знаци и улични линии.

Експертите казват, че нюансите на жълто в дрехите често се използват от активни, творчески и пристрастени хора. Те са ярки мечтатели и авантюристи, готови да опознаят и завладеят.

8. Бяло

Бялото е символ на свободата, чистотата, невинността и простотата. Ето защо много хора решават да си купят нещо бяло, когато започват нещо ново в живота си или влизат в нова глава.

Бялото привлича надеждни хора, които обичат свободата и които гледат към живота оптимистично. Тези хора са много добре подредени и организирани във всичко, което правят, харесват новото начало и се стремят към съвършенство. Като цяло, бялото може да се носи от много различни типове личности. Това е неутрален цвят, който рядко отблъсква другите.

9. Розово

Светло розовото е цветът на флиртуващото момиче, но може да се види и в детските гардероби или в куклите на Барби. За хората в по-зряла възраст, са по-подходящи по-меките нюанси на розовото. Те са нежни и женствени. 

Бледо розовото се смята за спокоен, топъл и женски цвят и е един от най-мощните успокоителни. Ето защо в някои затвори стените са боядисани в нюанси на розово, за да се намали нивото на агресия.

Според психолозите хората, които обичат розовото, са романтични, оптимистични и честни. Те са хора, които оценяват добротата и комфорта над всичко останало.

10. Оранжево

Оранжевото е забавен цвят. Той също така е весел, творчески и привлекателен.

Тези, които обичат да носят оранжево, са оптимисти, енергични и весели, и се стремят към промяна. Въпреки че могат да бъдат леко разсеяни хора, те все пак могат да бъдат амбициозни и предпазливи.

11. Сиво

Както стилистите обичат да казват, сивото е цветът на баланса, не е нито тъмно, нито светло. Ако човек има много сиви дрехи, това обикновено означава, че иска да остане невидим.

Сивото и неговите нюанси са символ на спокойствие, измерение и зрялост. Много мъже на средна възраст носят сиви костюми, а пък по-възрастните жени носят сиви рокли.

Тъй като това е неутрален цвят, изключително трудно е да се характеризира човекът, който го предпочита. Той може да бъде свит човек, готов да се подчинява мълчаливо на правилата, както и разумен, ниско емоционален и категоричен човек. Но в повечето случаи човек, който предпочита сивото, е човек, който не обича да привлича вниманието и се опитва да бъде неутрален. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay