Държави, колкото човешка длан

Кои са най-малките държави на света?

Държави, колкото човешка длан

За България често може да чуете, че е малка държава, но има къде-къде по-малки от нея. Площта на нашата родина е цели 110 994 кв.км. - мнооого повече, отколкото размерите на други държави, както ще се убедите. Тук ще ви представим само пет от най-малките страни на света, а останалите участнички в Топ 10 може да видите в iNews.

Малдивите
Малдивите са с площ 297 кв.км. Въпреки това само 200 от общо 1000 острова в Индийския океан са заети от страни. Малдивските острови са дом на 400 хил. жители. В момента основната грижа на островите е изменението на климата и повишаването на морското равнище, тъй като най-високата точка в страна е едва на 2,4 м над морското равнище.

Сейшелските острови
Те се помещават на едва 277 кв. км. Островната група се намира в Индийския океан и има 88 000 жители. Сейшелските острови са островна държава, разположена североизточно от Мадагаскар и на около 1500 км източно от континенталната част на Африка. Архипелагът включва над 100 тропически острова. Това е и най-малката страна, която се счита за част от Африка. Най-големият град на Сейшелите е столицата Виктория.

Лихтенщайн
Приклещен между Швейцария и Австрийските Алпи, Лихтенщайн е с територия от 160 кв.км. Това е и четвъртата най-малка държава в Европа, след Ватикана, Монако и Сан Марино, а 1/3 от населението на страната, наброяващо общо 36 хил. души, е родено извън границите на княжеството.

Монако
Монако е втората най-малка страна в света. Тя се намира между югоизточната част на Франция и Средиземно море. Площта ѝ е 1,95 кв.км, като на тази територия се помещава един официален град. Известният курорт Монте Карло се намира в Монако. Той е посещаван от най-богатите хора на света.

Ватикана
Ватикана официално се нарича Светият престол и въпреки достолепното си име е най-малката страна в света. Тя се намира в заградена площ в италианската столица Рим. Площта на Ватикана е 0,44 кв.км. Там живеят около 800 души, като реално няма постоянни жители. Голяма част от тях пътуват до страната, защото работят там.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 16.07.2012|19:47
И аз, много обичам да пътувам и мечтата ми да ида на всички възможни подобни местенца.
2
Не е посочен 16.07.2012|10:37
Mamma Mia!Всичките дестинации искам да посетя!Приказни са!
1
Не е посочен 16.07.2012|09:47
всичките дестинации на малки държави ми се струват привлекателни,но не знам дали някога ще успея да ги посетя!все пак повечето са любими дестинации за милионерите и няма да се впиша добре в обстановката:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay