Интересни факти за Индия

Интересни факти за Индия

Казват, че Индия е страна, в която лесно може да се влюби човек и трудно се забравя. Танците, храната- всяко дребно нещо в Индия е пленително. Хората, които са я посещавали, със сигурност искат да се върнат пак. Техните обичаи, традиции и ежедневие са толкова пълни с необичайни неща за туристите, че става трудно да устоят на изкушението да ги опознаят по-добре.

Защо индийските бебета носят очна линия

Ако някога видите бебе в Индия, то вероятно ще носи един вид очна линия, наречена kajal (също Kohl или Surma). Kajal е древна козметика за очи, направена от сажди.

Тази очна линия обикновено се слага на долния клепач на бебето и се смята, че предпазва детето от зло. Някои хора също смятат, че kajal е полезен за зрението на бебето, но няма научно проучване, което да доказва това.

Танците като начин на живот

Индия е страна, която обича танца. Освен добре познатите боливудски танци, има 8 вида класически танци. Емоциите, показани в индийските танци, не могат да се сравнят с нищо друго в света - и само като ги погледнете, имате огромно желание да започнете да танцувате веднага.

Жестикулацията като средство за комуникация

Освен емоционалните танци, жестовете и мимиките на лицето, които индийците използват, също са много емоционални. Те помагат на местните жители да изразят чувствата си по по-дълбок и светъл начин. Може би разнообразието идва от индийските класически танци и йога, където се използват много мудри (жестове на ръце). Както и да е, това е друго нещо, което прави Индия толкова уникална.

Индия има едно от най-големите кинопроизводства в света

Шах Рух Хан и Айшвария Рай са може би 2 имена, които ни идват на ум, когато чуем за Боливуд. Известно е, че Боливуд е един от най-големите центрове за създаване на филми в света. Филмите, които произвежда, са предимно от жанра масала, смесица от различни жанрове като трилър, екшън, любовни истории и т.н. Това е причината, поради която можете да изпитате множество емоции, когато гледате филми в Боливуд.

Там е най-пикантният чай в света

Докато говорим за масала, което всъщност означава подправки, точно като жанра масала, чай масала (чай със смесени подправки) е изключително популярен в Индия. Можете да го намерите в почти всяко кътче на страната. Освен това този чай придоби популярност и в целия свят.

Чаят от Масала се приготвя, като се приготвя черен чай и към него се добавя малко мляко и куп подправки. Смята се, че укрепва имунитета, намалява възпалението и засилва енергията.

Тали чиния - най-голямото ястие, което някога сте виждали

Тали (което буквално се превежда като "чиния") е кръгла метална чиния, която съдържа 6 различни вкуса: солен, сладък, пикантен, горчив, кисел и стипчив. Според индийската идея за добра храна, перфектното хранене е баланс между тези 6 вкуса. Често в индийските ресторанти се сервират до 20+ ястия на една чиния. 

Индийските семейства не използват порцелан

Повечето индийски домове използват стоманени съдове за хранене вместо глинени или порцеланови и керамични изделия, с които са свикнали други страни по света. Има няколко теории, обясняващи това интересно явление. Някои казват, че е практично, тъй като не се чупи като стъклените съдове. Други казват, че остъклената керамика се счита за нечиста, защото е направена от кал. Каквато и да е истинската причина, в индийските домове едва ли ще намерите керамика.

Можете да забравите за диетата си с индийски хляб

В Индия има голямо разнообразие от хляб. Индийците са свикнали да приготвят пресен хляб за всяко хранене. Някои видове хляб се приготвят в глинени фурни, други се пържат, а някои съдържат чесън - има толкова много вкусни разновидности на индийски хляб, че всеки, който отиде в Индия, лесно ще забрави за диетата си и броенето на калории за известно време.

Има огромна система за доставка на обяд

Индийският филм The Lunchbox отлично описва системата за доставяне на тези кутии за обяд. Работата е там, че индийците са свикнали да ядат всичко прясно, всъщност много прясно, затова те обикновено не взимат кутии за обяд, когато тръгнат на работа сутрин. Вместо това техните съпруги или майки (а понякога и кафенета) готвят пресен обяд за тях и им го пускат с помощта на специален доставчик, наречен дабавала. Кутиите за обяд се взимат в късната сутрин и се доставят на клиентите, след което кутиите за обяд се връщат в домовете им от същите хора. Всяка dabbawala събира голям куп кутии за обяд и уж прави по-малко от една грешка на всеки 6 милиона доставки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay