Ежедневни предмети, които имат скрити функции

Ежедневни предмети, които имат скрити функции

Понякога ежедневните предмети имат доста полезни и брилянтни вградени функции, за които дори не знаем, че съществуват. Например има таен трик в кутиите с фолио, който предотвратява падането на ролката. А връзките на плика на хляба ви всъщност могат да ви подскажат колко пресен е той.

1. Закачалките от кедрово дърво помагат за отблъскване на молци и други насекоми.

Някога нафталинът е бил популярен начин за прогонване на насекомите, но те съдържат химикали, които могат да бъдат вредни за нашето здраве. Добре, че в нашата къща има още нещо, което действа като естествено средство против насекоми: закачалки от кедрово дърво. Ароматът на маслото от кедрово дърво спира молците и предпазва дрехите ни. 

2. Облегалките за кола могат да се използват за излизане от автомобил при инцидент

Подвижните подглавници за автомобили не са специално проектирани с цел счупване на прозорци на автомобила, но острите им ръбове могат да се използват за разбиване на стъклото в случай на извънредна ситуация. Вместо да удряте директно с ръбовете, сложете го между стъклото и перваза на прозореца и издърпайте облегалката за глава към себе си. Това трябва да доведе до счупване на стъклото, което ще ви позволи да се измъкнете.

3. Пяната във ваните помага за регулиране на температурата на водата.

Мехурчетата действат като топлоизолатори, като блокират повърхността на водата и предотвратяват загубата на топлина. Един експеримент потвърди тази теория и беше открито, че ваната с пяна изстива около 2 пъти по-бавно. 

4. Контейнерите с фъстъчено масло могат да се съхраняват обърнати надолу, за да се подобри текстурата на маслото.

Повечето продукти с фъстъчено масло съдържат масла, за да удължат срока им на годност, но тези масла са склонни да се отделят от твърдата част и могат да предизвикат бъркотия, когато се опитате да го разбъркате обратно. Един от начините за избягване на това е съхраняването на контейнера с фъстъчено масло наобратно. Това ще принуди маслото да се смеси с фъстъченото масло, което води до по-гладко смесване. 

5. Кутиите за фолио имат странични щифтове, за да се предотврати падането на ролката.

Добра новина: никога няма да се притеснявате от падането на цялата ролка алуминиево фолио от кутията всеки път, когато се опитате да я разкъсате. Кутиите с фолио се доставят с тези раздели отстрани, които са предназначени да поддържат ролката на място. Всичко, което трябва да направите, е да ги натиснете, преди да използвате фолиото за първи път, а тези гениални вградени ключалки ще поддържат ролката стабилна.

6. Цветните квадратчета на тубичките за паста за зъби функционират като марки за производствени машини

За най-дълго време хората смятаха, че тези цветни квадратчета показват дали формулата на пастата за зъби е естествена или чисто химическа. Но истината е, че те нямат нищо общо със състава на пастата. Тези фигури били поставени там, за да бъдат прочетени от машини по време на производството, и тяхната основна цел е да посочат коя част трябва да се изреже, сгъне или запечата. 

7. Лего главите са направени с дупки като мярка за безопасност

Когато Лего правили своите миниатюрни фигури за главата, те имали предвид, че някои деца обичат да слагат нещата в устата си. Те решили да добавят дупки на върха на главите, така че в случай че малко дете случайно гътне тази част, въздухът все още може да премине и детето да може да диша.

8. Циповете на панталоните имат механизъм за автоматично заключване

Завъртането на ципа надолу ще го предпази от падане или разкопчаване. Това се дължи на малък щифт, който се застопорява между зъбите на ципа и плъзгача, когато е поставен в това положение. Другите дръжки могат да имат различни механизми, но като дръпнете ципа нагоре и го обърнете надолу, обикновено го държите здраво затворен.

9. Количките за хранителни стоки имат примки за окачване на чанти 

Прибирането на хранителните ви артикули може да бъде трудна задача, а меките предмети като хляб, плодове и зеленчуци могат да се загубят и да се смачкат от по-тежките. Това е мястото, където металните бримки в количките за пазаруване могат да бъдат полезни.

10. Контейнерчето с вдигнат капак на етикетите на козметиката посочва срока на годност

Някои производители на продукти за грижа за косата и кожата ни информират за периода от време, в който тези артикули са ефективни или безопасни за употреба и го правят, като включват този малък детайл в опаковката. "M" означава месеци и броенето на броя на месеците започва, след като отворите тази бутилка шампоан или овлажнител.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay