Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

Как да постигнем гръндж стил в неговия модерен, по-женствен вариант

Вече обяснихме надълго и нашироко кои ще бъдат най-актуалните облекла и принтове за есен-зима 2013. Днешната модна статия обаче ни връща в едни други, съвсем различни времена.

Беше началото на 90-те и огромна част от младежите пиеха и пушеха под акомпанимента на парчетата от албума "Nevermind". За Nirvana става въпрос, разбира се...

Дотук с носталгията. Темата ни е свързана с настоящите модни тенденции, а не с отминалите такива. Независимо дали вярваме, че "Кърт Кобейн е жив!", независимо дали изобщо сме разбирали из основи философията на гръндж културата, в момента се интересуваме от стил и от впачатляващия начин, по който старите течения ни заливат с мощни нови вълни.

Много от големите имена в модата предлагат гръндж решения в колекциите си за предстоящите есен и зима. Можете да ги разгледате в нашата галерия.

Карирани панталони, дори ризи. Въздълги горнища и тишърти, или обратното - тениски с дължина над пъпа. Време е да си припомним как се носи всичко това. И да вникнем в стилистиката на новите подразделения в тази бунтарска младежка мода.

Най-актуални сред тях са т.нар. "нео-гръндж" и "глам гръндж" (от англ. glamour - блясък, обаяние). Те са полирани и сякаш помъдрели варианти на класическия гръндж стил. По-женствени, носят по-луксозно усещане, така че съветите ни са подходящи и за зрели жени, запазили младежкия си дух.  

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit 

1. Черното е цветът на гръндж модата 
Не забравяйте това основно правило и показвайте предпочитание към тъмните цветове. На прекалявайте - модерният гръндж позволява да се носят също така неутрални тонове, сиво, както и почти всички останали участници в палитрата на дъгата. И все пак, цялостната визия обикновено остава "дарк".

2. Деним е платът на гръндж модата  
Ако някога някой е допускал, че дънките са отживелица, трябва да се засрами и да се откаже от подобни разсъждения. Може би наистина имаше няколко години, в които кежуал визиите с деним не бяха сред най-популярните, но след това любимците на цял свят категорично се завърнаха в модата. Дънкови якета, елеци, къси или дълги панталони - всички те са изключително актуални. Особено, ако платът изглежда раздран, износен, потъмнял или неправилно пран с белина.

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

3. Клинове и чорапогащници, които изглеждат разкъсани 
Те са най-добрата алтернатива за момичетата, които се чувстват гръндж, но не обичат размъкнати дънки. Въпросните клинове и чорапогащници са се превърнали в неизменна част от гардероба на модерните интерпретации на течението. Ако предпочитате да избегнете бримките, подходяща дантела също може да послужи като акцент.

4. Сексапилът на тениските 
Трудно е изобщо да си представим гръндж стила без емблематичните тишърти с имена на музикални изпълнители, банди или просто с неочаквано интересни щампи и принтове. Може да се избере и топ с мотиви от национален флаг. Разбира се, освен оувърсайз вариантите, в графа "Тениски" включваме и онези сексапилни парцалки, които не успяват да покрият пъпа.   

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

5. Чарът на фланелените ризи
Те също са задължителен елемент от визията на всяка уважаваща себе си гръндж мацка. Ако иска да изглежда по-женствена, тя може да се спре на не чак толкова широк и раздърпан вариант, колкото повеляват официалните принципи на течението. Готино се получава и когато фланелената риза влиза в ролята на туника, носена над клин или прилепнали дънки.

Друго предложение - облечете я разкопчана, с къси панталонки от деним и прилепнал по тялото лъскав топ.

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

6. Кожата - във всички нейни варианти 
Разнообразните кожени изделия също са се превърнали във важен детайл от гръндж културата: мотористки якета, къси кожени поли и панталонки, кожени ботуши... Прилепнала по тялото кожена рокля, съчетана с фигурален или разкъсан чорапогащник, мигновено ще ви докара визия на неустоима гръндж мадама.

7. Високи токчета - в почти никакви варианти 
Това просто не са обувките на гръндж момичетата. Техният стил е подчинен основно на идеята за комфорт и нехайство, така че предпочитани са непретенциозните "патъци". Най-популярните марки: Converse и Doc Martens, както се досещате. Или кубинки, естествено!

Ако все пак държите да повдигнете ръста си чрез високи обувки, изберете боти или ботуши с платформа и дебел ток. По магазините ще се появят страхотни предложения от този вид. 

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

8. Аксесоарите  
Гръндж стилът не може да се нарече семпъл и не минава без завършек от подходящи аксесоари. Желателно е те да съдържат вериги, шипове, капси, ципове и други метални детайли. Кръглите слънчеви очила и кърпата на главата също са характерни. В последно време обаче предпочитани са не комбинациите от всички тези елементи, а залагането само на един от тях. Но достатъчно дързък.  

9. Чантата 
Подходящо е да носите вещите си в кожена или платнена оувърсайз чанта, или в по-мъничка такава, но отново с една презрамка, минаваща през рамо.

Есен-зима 2013: Smells Like Grunge Spirit

10. Гримът 
Ако искате да бъдете наистина гръндж, най-добре изобщо не слагайте макиаж. Или се възползвайте от разкрасяващите възможности на изключително актуалния nude грим. Черни сенки и очна линия също са подходящи. Ако държите да слагате червило, то трябва или изобщо да не се забелязва, или да се набива на очи отдалеч с тъмния си цвят. Удебелените вежди пък са най-модерните вежди.

Ако искате да продължавате да следите актуалните модни тенденции заедно с нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 13.01.2014|15:54
много обичам такъв стил
9
Не е посочен 22.10.2013|14:52
Ето я и Миранда Кер
8
Не е посочен 04.10.2013|11:39
Харесват ми бих се облякла по този начин.
7
Не е посочен 25.09.2013|11:34
искам да имам всичките, много ми харесват. :)
6
Не е посочен 24.09.2013|13:53
Много хубави предложения, но предполагам тези дрехи са доста скъпи.
5
Не е посочен 23.09.2013|15:48
Страхотни идейки! При все че този стил предполага необичайните комбинации и съчетаване на на пръв поглед несъчатаеми дрешки.
4
Не е посочен 23.09.2013|13:59
Уникално добри идейки, така че хем да е женствено, хем да е някак си бунтарско и небрежно.
3
Не е посочен 23.09.2013|13:32
Много са яки тоалетите, гръндж модата има много силни страни
2
Не е посочен 23.09.2013|10:24
Хубави предложения, стига това да е вашият стил.
1
Не е посочен 23.09.2013|09:33
Не е моята модна тенденция.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay