Ефектът от липосукция трае само година

Ефектът от липосукцията не трае никак дълго

Ефектът от липосукция трае само година

Американски учени откриха, че тлъстините, отстранени чрез липосукция, се завръщат след година, като се "преразпределят" по други части на тялото, пише БТА.

 

Изданието цитира изследването на Рудолф Лейбъл от университета в Колорадо, който установил и къде отиват възвърнатите килограми - около гърба, ръцете и гръдния кош.

 

Според учения, човешкото тяло стриктно контролира броя на мастните клетки и на тлъстините като цяло. Когато някоя от тях умре или бъде отстранена, на нейно място идва друга. При липосукцията се разрушава по хирургичен път мрежестата структура под кожата на пациента и може би това е причината, поради която отстранените клетки не се завръщат на същото място.

 

Но организмът компенсира, като ги преразпределя в други области.

 

"Това е нов епизод от сагата "Ние не можем да измамим майката Природа", коментира Рудолф Лейбъл. Той изследвал 32 жени на възраст около 35 години. На 14 от тях била извършена липосукция в областта на ханша и бедрата, останалите 18 служели за контролна група.

 

След шест седмици третираните пациентки загубили 2,1 на сто от тлъстините си, в сравнение с 0,28 на сто от контролната група. Но след една година разликата била заличена. Тлъстините на претърпелите липосукция се завърнали на други места, Това показва , че човешкият организъм е приучен да "брани" своите мастни клетки и е трудно да бъде излъган, твърдят американските учени.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 07.06.2011|10:28
Освен този ефект, който се получава година след операцията, тя крие и много рискове, както всяка друга. Трябва да имаме предвид, че дори да се подложим на тази процедура при най-добрия хирург, никога няма гаранции. Въпреки, че се случват рядко, все пак е възможно да настъпят усложения. Рискът се увеличава, ако се обработват големи участъци на тялото. Възможно е да се развие инфекция, трудно заздравяване, попадане на мастни клетка в белия дроб, разраняване на тъканта, засягане на важни органи и нерви, реакция към лекарствата. Никак не е безопасна, затова много трябва да помислим преди да решим да се подложим на подобна интервенция.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay