За какво са полезни доматите?

За какво са полезни доматите?
Canva

Доматите са невероятно здравословни и универсални зеленчуци, които предлагат редица ползи за здравето. Ето няколко причини да включите повече домати в диетата си:

Богати на хранителни вещества: Доматите са пълни с основни витамини, минерали и антиоксиданти. Те са отличен източник на витамин С, витамин К и калий. Освен това съдържат фолиева киселина, витамин B6, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина, манган, мед, магнезий, фосфор и цинк.

Високо съдържание на антиоксиданти: Доматите са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който е свързан с различни ползи за здравето. Проучванията показват, че диета, богата на ликопен, може да намали риска от сърдечни заболявания и рак.

Поддържа здравето на сърцето: Антиоксидантите в доматите, като ликопен и витамин С, помагат за защита на LDL холестерола от окислително увреждане, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

подобрява здравето на очите: Доматите са добър източник на витамин А, хранително вещество, което е от съществено значение за доброто зрение. Консумирането на храни, богати на витамин А, може да помогне за предотвратяване на нощна слепота и други очни нарушения.

Подпомага храносмилането: Доматите са с високо съдържание на фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават редовните движения на червата.

Може да помогне за регулиране на кръвната захар: Някои проучвания предполагат, че съединенията в доматите, като хром и калий, могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави потенциално полезно допълнение към диетата на хора с диабет.

Могат да помогнат за намаляване на възпалението: Антиоксидантите в доматите, заедно с техните противовъзпалителни съединения, могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което може да бъде от полза за хора с хронични заболявания като артрит и сърдечни заболявания.

Поддържа здравето на кожата: Витамините А и С в доматите са важни за здравето на кожата. Те могат да помогнат за защитата на кожата от увреждане от слънцето, да намалят бръчките и да поддържат кожата хидратирана.

Може да помогне за понижаване на кръвното налягане: Някои изследвания показват, че доматеният сок може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с леко повишено кръвно налягане.

Универсална храна: Доматите са невероятно гъвкави и могат да се използват в широка гама от ястия, от салати и гарнитури до сосове и супи. Тяхната гъвкавост ги прави лесен начин да увеличите приема на здравословни зеленчуци.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay