Защо косата ви не расте?

Защо косата ви не расте?

Толкова е разочароващо, когато опитваме всевъзможни начини да ускорим растежа на косата си и да не виждаме никакъв резултат. Тъжната истина е,ч е косата расте с много бавни темпове - само с около сантиметър и половина на месец. Но дори и тази "скорост" би могла да бъде забавена от куп външни фактори и тогава мечтата ни за коса кат на Рапунцел остава още по-недостижима.

Преди всичко трябва да разберете какъв е проблемът и да се справите с него директно. Той може да варира от здравето на скалпа и храненето до инструментите за топлинно оформяне. днес ще ви помогнем да определите най-честите причини, поради които косата ви не расте.

Стрес и/или травма

Вашето психическо здраве може да има пряко въздействие върху физическото ви благополучие. Това включва и цикъла на растеж на косата. Продължаващият стрес или травматично събитие могат да причинят състояние, наречено телогенен ефлувиум - втората по честота форма на косопад. Специалисти отбелязват, че травматичните събития могат да включват и операции, смърт или заболяване на любим човек, както и големи лични промени - като развод, преместване, раждане на бебе или дори... глобална пандемия. Важно е да намерите начин да управлявате стреса. Медитацията, редовните упражнения, говоренето с експерт по психично здраве и обикновеното говорене с приятели и семейство могат наистина да помогнат.

Проблемен скалп

Проблемите със скалпа като сърбеж, лющене или пък прекомерно омазняване могат да създадат истински дискомфорт а още по-лошото е, че тези състояния могат да повлияят пряко на растежа на косата. Проблемният скалп може да възникне по няколко различни причини, включително ниско ниво на хигиена, натрупване на продукти и определени заболявания, като себореен дерматит (известен още като пърхот). Запушените пори и фоликули на скалпа от тежки продукти, омазняване и мъртви кожни клетки са огромни пречки пред здравословния и ефективен растеж. От съществено значение е да поддържате кожата на скалпа си гъвкава и стимулирана с масаж на скалпа. Освен това правилният шампоан и балсам са от ключово значение.

Защо косата ви не расте?

Здраве и хранене

Да се ​​храните добре, да тренирате често и да се уверите, че вътрешността ви функционира както трябва, е неразделна част от цялостното ви здраве. Когато тези неща са оставени за заден план, това не само се отразява на вашето здравословно състояние, но може да "задуши" растежа на косата.

Забавеният растеж на косата може да бъде причинен от медицински проблеми като анемия, проблеми с щитовидната жлеза, недостиг на витамини или остри заболявания. Влошеното състояние на косата може да бъде отстранено с по-добра грижа, рецепти или добавки.

Вредната храна може да причини проблеми със здравето на червата, което може да доведе до тяхното възпаление и поява на лоши бактерии. Те от своя страна водят до загуба на коса. Увеличете приема на месо, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, които ще ви осигурят основни хранителни вещества.

Защо косата ви не расте?

Увредена коса

Изтощената коса, склонна към накъсване не расте. Влошаването на вида ѝ може да бъде причинено от бои, блондор, както и уреди за термична обработка. По същество косата ви се накъсва по-бързо, отколкото расте, което намалява дължината.

По-дългата коса е особено застрашена от това, тъй като се изтощава най-вече в краищата. Важно е винаги да използвате топлинна защита, когато използвате преса или маша и да редуцирате до минимум боядисването, изрусяването и всякаква друга химична намеса. Подхранвайте косата си с висококачествени балсами и използвайте укрепващи продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay