Защо по-големите ви деца не бива да гледат по-малките си братчета и сестричета

Защо по-големите ви деца не бива да гледат по-малките си братчета и сестричета

Когато първото дете най-сетне порасне, повечето родители изпитват облекчение, защото най-накрая си имат помощник в отглеждането на по-малките деца. Също така могат да помагат с домакинската работа и по този начин родителите имат малко повече свободно време. Но всъщност тези отговорности могат да имат много негативни последици. 

Ето защо не е добра идея да карате по-големи деца да помагат в отглеждането на по-малките:

Това е прекалено голяма отговорност

Отговорностите са хубаво нещо, учат децата на дисциплина. Но едно е да помолите тийнейджъра си да наглежда детето, докато приготвите вечерята и съвсем различно е да го оставите да бъде бавачка часове наред, без вашия надзор.

Поемайки тази голяма отговорност, често децата порастват преждевременно, без да го искат. Вместо "полезна отговорност", това се превръща в бреме за тях. Всичко трябва да бъде умерено. Все пак вашето пораснало дете не е родител на останалите, а техен брат или сестра. Не преминавайте тази граница. 

И не забравяйте, че колкото и да са големи, децата все пак са деца и не бива да им давате толкова отговорни задачи, защото може да бъде опасно. 

Не са професионалисти в отглеждането на деца

Да, вашето пораснало дете ви е гледало хиляди пъти как храните бебето или как сменяте памерса, но това не означава, че може да се справи добре с тези задачи. Въпреки че е неизбежно по-големите деца да помагат за отглеждането на по-малките, опитвайте да им давате задачи, подходящи за възрастта им. Например, няма нищо лошо да помолите да прочете приказка за лека нощ или да си поиграе с бебето, но не го молете да го храни. 

Така жертвате тяхното детство

Факт е, че децата, които са сами, имат много по-малко задължения вкъщи от тези, които имат брат или сестра. Нормално е детето да излезе навън или просто да има време за себе си, след като е подредило стаята си, научило е уроците си и т.н., вместо да започне с грижите за по-малкия си брат или сестра. 

По този начин вие лишавате по-големите деца от детството им, което не е добра идея. Важно е всеки да изживее собствения си живот. Позволявайте на децата си да се забавляват, вместо да сменят памперси в свободното си време. 

Може да навреди на отношенията между децата си по този начин

Ако принуждавате по-големите си деца да гледат по-малките, те се чувстват притиснати и стресирани и ще започнат да изпитват негативни чувства към по-малките си братя и сестри. Няма родител, който да желае това. Всички искаме децата ни да се разбират и да се обичат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay