Д-р Василева: Комбинирането на дентална медицина и орална хирургия за оптимални резултати

Д-р Василева: Комбинирането на дентална медицина и орална хирургия за оптимални резултати

Д-р Василева се дипломира през 2019 с отличие като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още докато е студент, през 2015 г. става част от екипа на д-р Дамянов в Дентална Клиника Дамянов. Нейният хъс за развитие и усъвършенстване не спират дотук и тя печели конкурс и заема длъжността асистент в Катедрата по "Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия" на ФДМ - гр. София, където по-късно завършва и своето допълнително три годишно следдипломно обучение и надгражда до специалист по "Орална хирургия".

Към днешна дата е успешен лекар по "Орална хирургия" в Дентална Клиника Дамянов, където има възможност да практикува имплантология и пародонтално лечение на високо иновативно и професионално ниво. Тя вярва, че непрекъснатото усъвършенстване в професията е ключът към успеха, затова голяма част от времето си отделя за курсове на водещи специалисти в България, Хърватия, Италия, Испания и Белгия.

През 2022 участва като лектор в The University of Campania Luigi Vanvitelli в Неапол, Италия в семинар на тема "Микроендодонтска хирургия".

Д-р Василева: Комбинирането на дентална медицина и орална хирургия за оптимални резултати

Миналата година печели награда на публиката с първо място в конкурс за млади имплантолози "Нови хоризонти" и Трето място в конкурса "Усмивка на годината" в категория "Микро ендодонтска хирургия".

Д-р Василева е пътешественик по душа и през свободното си време опознава нови кътчета в България и в чужбина. Обича баскетбола и до ден днешен, въпреки че спира своята десет годишна професионална спортна кариера преди години.

Д-р Василева е оптимист, търсещ винаги баланса в живота, като една истинска везна. 

От нея ще разберете повече и за здравето на вашите венци, повече за минимално инвазивните техники при екстракция на мъдреци и мукогингивална естетична хирургия около зъби и импланти, пародонтология и имплантология.

Как се роди интересът Ви към денталната медицина?

Стоматологията е моя детска мечта и я следвам откакто бях малка. Никой в семейството няма професия, свързана с медицината, но от дете мечтая да помагам на хората да имат здрави зъби и красиви усмивки. Пътят е дълъг, но обръщайки се назад сега определено си струва. Да постигнеш една от мечтите си е удовлетворяващо, но мечтите не спират, а дори и растат.

От колко време практикувате професията и кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате?

Официално от 5 години, но сблъсъкът ми с пациенти и работата с тях започна още от студентската скамейка. От втори курс започнах да асистирам в Дентална клиника Дамянов - клиниката, в която работя и в момента и е мой втори дом, а след това стажът ми се обогати чрез доброволстване в болнично отделение по лицево-челюстна хирургия в гр. София.
Предизвикателствата в моята професия са ежедневни, защото оралната хирургия и имплантология е сфера, която те изкарва ежедневно извън зоната ти на комфорт. Но основните предизвикателства са различните и комплексни клинични случаи на отделния пациент - те са важни, защото лекувам хора, а не просто изолиран зъб/проблем. Моите лични предизвикателства, хм - всяко от тях се решава просто с повече труд и обучения.

Какъв е пътят към непрекъснатото усъвършенстване в професията? Как поддържате информираността си за най-новите тенденции и технологии в областта на денталната медицина и оралната хирургия?


Денталната медицина е динамична специалност и особено последните години с навлизането на дигиталните технологии нейното израстване е главозамайващо. Ние, екипът от Дентална клиника Дамянов, държим да бъдем винаги в крак с новите технологии, както и да поддържаме високо ниво на информираност и съвременно знание - дължим го на пациентите, колегите, с които работим и на самите себе си. Това се постига, освен с много четене и неуморно търсене на научна литература и чрез посещения на множество курсове, водени от лидери в световната дентална медицина и мастер класове.
Имплантологията днес е неизменно свързана с работата под увеличение с микроскоп, пиезомотор и 3D планираните и принтирани хирургични водачи, с които работя аз и целият ни екип.

Д-р Василева: Комбинирането на дентална медицина и орална хирургия за оптимални резултати

Разкажете ни за някои от своите постижения и награди, които сте спечелили досега и как те са повлияли на вашата перспектива като професионалист?

Все пак работя в клиника, в която колегите са спечелили всички възможни състезания по ендодонтия в България и аз съм длъжна да не отстъпвам по награди и в моята област.
Да бъда сред челните места в конкурсите "Млад имплантолог" и "Усмивка на годината" е удовлетворение от добре свършената работа. Критичността по време на работата ми помага да израствам. Също така колегите, участващи в конкурсите, са страхотни професионалисти и да си сред тях е мотивиращо. Учим се едни от други.

Каква роля играе поддържането на добро орално здраве в общото здравословно състояние на човека?

Доброто орално здраве трябва да бъде цел на всеки един от нас, тъй като то осигурява отличен старт на храносмилателния процес. Небалансираната захапка или липсващите зъби са патология в устната кухина, която води до проблеми с храносмилането и чревен дискомфорт пряко. Грижата за самите нас и за нашата собствената усмивка е израз на висока здравна култура, помага за психическото ни благосъстояние и излъчва самоувереност в допълнение.

Какви са най-често срещаните проблеми, свързани с венците, които виждате във вашата практика и как ги третирате?

Заболяванията на пародонта са вторите по честота заболявания в устната кухина след зъбния кариес. Пародонтът е зъбодържащата структура, към която спадат венците и подлежащата им кост. Най-често тези заболявания са провокирани и пряко свързани с нивото на зъбна плака, затова и работим в насоката на ранната им диагностика и спиране на прогресията им. Заболяванията могат да засягат само венците и тогава се наричат гингивити и са обратими, а когато не се лекуват те преминават в пародонтити - засягат и венците, и костта. Последните са прогресиращи във времето и стопената кост като последица от тях е необратима, а това е основна причина за увеличена подвижност на зъбите и тяхната загуба. Лечението на гингивита е почистване на зъбния камък и плака, мотивация и обучение в ефективна орална хигиена у дома. Лечението при пародонтита е по-комплексно и често до живот. Първо се започва с интензивна нехирургична пародонтална терапия с цел редукция на пародонталноте джобове и спиране на кървенето, след това при нужда се преминава към хирургично лечение на последиците на пародонтита, а именно - регенерация с костозаместващи материали. Завършва се винаги с поддържаща терапия и контрол на заболяването, защото то трябва да остане стационирано през годините.

Имат ли българите правилен подход към денталното си здраве и кои са често срещаните грешки, които допускат, според практиката ви?

В годините назад зъболечението е било труднодостъпно, също така е липсвала информация за неговата значимост. Сега, благодарение на социалните мрежи и медиите, пациентите могат да получат бързо и лесно нужната им информация. Критичното мислене винаги е плюс. Така днес все повече хора разбират важността на доброто орално здраве и то е сред техните приоритети. Една част от денталните проблеми протичат в ранните стадии безсимптомно за пациента, а именно без болка. Това е и причина за една от най-често допусканите грешки от пациентите – да посещават своя зъболекар само при наличие на някакви оплаквания и дискомфорт. Затова високата здравна култура е приоритет за екипа ни. Това води след себе си до чести профилактични прегледи за пациентите и диагностициране на проблемите в зародиш и навременно лечение на заболяванията.

Д-р Василева: Комбинирането на дентална медицина и орална хирургия за оптимални резултати

Какви са най-честите съвети, които давате на своите пациенти?

Първо и най-важното - на зъболекар се ходи два пъти в годината дори и без оплаквания. Това важи, когато пациентът е саниран, а именно да няма нерешени дентални проблеми.

Второ - няма нищо по-добро от естествения зъб и когато е възможно той трябва да бъде запазен, днес съвременната дентална медицина дава широка гама от възможности. Екстракцията е решение, което на пръв поглед изглежда по-бързо и финансово изгодно, но след това възстановяването на функцията и естетиката отнема повече време и финанси.

Трето – дори само един липсващ зъб е голям проблем, защото това води до промяна в зъбната редица, преразпределяне на дъвкателното налягане и пренатоварване на съседни зъби, накланяне и излизане от кост на съседни и срещуположни зъби, хронични промени в лигавицата, които настъпват от неконтролираното й засмукване обеззъбения участък при сън. Това води до нарушена функция и компрометирана естетика, особено колкото по-предностоящ е зъбът. Тук на пациентите се помага чрез поставяне на единичен имплант, който чрез добро планиране и изпълнение е дългосрочно решение на техния проблем.

Можете ли да обясните разликата между минимално инвазивните техники за екстракция на мъдреци и традиционните техники и защо предпочитате първите?

Обичам хирургията и тя за мен е призвание, но винаги се поставям на мястото на пациентите и разбирам, че за тях всяка хирургична интервенция е свързана поне с малко страх - от неизвестната манипулация, от болката и от тежък възстановителен период. В работата си се стремя винаги пациентът да е добре информиран и да бъде наясно с целия процес, което редуцира страха и напрежението му, доказано. Контролът на болка по време на манипулация е критично важен и той се постига с добро обезболяване - така и аз, и пациента сме спокойни. Минимално-инвазивните техники са тези, при които достъпът е такъв, че имаме най-малкото вмешателство с биологията на тъканите. Винаги работя с респект към меките тъкани и костта, което пък в крайна сметка резултира с по-добър следоперативен период за пациента - без болка, оток или други неприятни усложнения. Пациентите го наричат, нежната страна на хирургията - харесва ми, но това за мен е принцип на работа.

Разкажете ни повече за мукогингивалната естетична хирургия около зъби и импланти? Какво представлява и какви са предимствата от прилагането ѝ?

Имплантологията, оралната хирургия и пародонтологията са дисциплини, които вървят ръка за ръка. Никога не е само да поставим имплант на пациента - изисква се комплексен подход, добра диагностика и оценка на наличните тъкани - венец(гингива) и кост, анализ на захапката, дигитален проект на позиция и визия на бъдещата корона върху импланта, както и дизайн на усмивката.

Моя цел е в края на лечението с импланти, ситуацията в устата да е такава, че да не се познава къде има имплант, дори и от зъболекар. Стремейки се да имитирам естествените зъби, използвам методите на мукогингивалнага естетична хирургия. Тя е най-фина и деликатна част от целия набор манипулации в хирургичната област. Естетичната хирургия около импланти има за цел да оформи така меките тъкани, че имплантът да е в центъра и да бъде заобиколен от здрав, бледо розов венец, който да прилича на такъв като около естествен зъб. Тази пластична хирургия се прилага и около естествени зъби, когато венецът се е отдръпнал и се е показал част от корена на зъба. Тогава присаждаме венец, който подобрява стабилността на зъба и решава проблема с чувствителността на зъба, който е наличен изначало, заради оголването му.

До каква степен е важно напредването на технологиите във вашата работа?

Напредването на технологиите е от ключово значение за нас като специалисти да бъдем максимално прецизни в работата ни. Екипът ни използва иновативни средства за лечение на зъбен кариес, пародонтално заболявания, при лечение на коренови канали и ортодонтия. В Имплантологията дигиталните софтуери, 3Д принтерите, хирургичните водачи, имплантите системи са от огромна полза и правят манипулацията по-прецизна, по-предвидима и се оптимизира времето. Така крайният резултат за пациента е по-добър.

Какви са основните разлики в денталната грижа при деца и възрастни?

При децата се концентрираме в профилактиката. Пробивайки, постоянните зъби при тях са с по-слаба минерализация. Тя продължава години след техния пробив. Изложени на действието на факторите в устната кухина, свързани с развитието на зъбен кариес, в съчетание с по-слабата минерализация са предпоставка за бързо възникване и задълбочаване на кариозния процес. Именно затова при децата е от изключителна важност обучението за ефективно извършване на орална хигиена и профилактика. При възрастните пациенти минерализацията на зъбите е приключила и много често вече е необходимо лечение и профилактиката не е приложима.

При децата често погрешно се смята, че временните зъби може да бъдат оставени без лечение, тъй като се очаква да паднат. Това обаче може да бъде предпоставка за възникване на болка и подуване, възпаление в костта, което да повлияе на развитието на подлежащия зародиш на постоянния зъб, лечение по спешност – причина за възникване на често срещания срах от стоматологично лечение, липса на място за пробив на постоянните зъби – предпоставка за зъбно-челюстни деформации.

Колко често трябва да посещаваме нашия зъболекар?

При възрастните пациенти профилактичните прегледи (след санирано съзъбие) е добре да се извършват на 6 месеца като се съчетаят с почистване на зъбен камък.

При децата профилактичните прегледи е добре да се извършват на 3 месеца, защото при тях оралната хигиена често е неефективна и при тях зъбният кариес се развива за доста по-кратък период от време и много бързо може да се задълбочи и да доведе до усложнения – пулпит/периодонтит.

Можете ли да предоставите пример за предизвикателен клиничен случай, който сте имали и как сте подходили към него?

Предизвикателни и с професионален интерес за мен са тоталните рехабилитации на цели челюсти при тотално обеззъбени пациенти. Тук става въпрос за пациенти, които по една или друга причина са загубили повечето или всичките си зъби. Лечението с импланти при тях осигурява възстановяване на функцията и естетиката оптимално. Успявайки да върна тяхната усмивка и това те да се хранят добре, както и да общуват спокойно без притеснение с техни приятели, деца и внуци е движеща сила.

Как вашият опит като пътешественик влияе върху вашата работа и подход към пациентите?

Една част от пътуванията ми са свързани с конгреси извън страната, които ми помагат в професионалното развитие. Така виждам нови и различни методи и материали за практиката. Пътувам често и за удоволствие, така разпускам и презареждам. Хирургията е страхотна, но високо динамична и стресова на моменти.

Можете ли да споделите свои дългосрочни цели или стремежи, които имате за вашата кариера и как планирате да ги постигнете?

Целите са аз и екипът ми да се развиваме и да сме от полза на нашите пациенти и обществото. В екипа ни освен колеги сме и приятели, това ни позволява да израстваме по-лесно заедно. Пътят за развитие е ясен, само да сме здрави.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay