Дичо: "Искам втори, трети и четвърти албум, както второ, трето, четвърто дете..."

Дичо за новия албум "Дух", музикалната кариера и семейството

Дичо: "Искам втори, трети и четвърти албум, както второ, трето, четвърто дете..."

От 01 ноември новият албум на Дичо "Дух" ще започне да се разпространява. Това е първият самостоятелен албум на Дичо, който включва песни с голямо разнообразие от стилове- поп, фънк, хип-хоп, рок.

Ето какво ни разказа Дичо за албума "Дух" и за предстоящия му голям концерт:

 

Разкажи ни малко повече за новия ти албум "Дух" и за заглавната песен, която носи същото име.

Албумът е правен в продължение на 8-9 години и съдържа 21 парчета. Интересното за албума е, че в него участват различни формации и много музиканти, които са ми помагали. Повечето парчета съм написал аз, но има и песни, които са дело на колегите, с които съм работил през годините. През последните 5-6 години работя с Иван Йорданов-Чери и Алекс Лазаров и заедно творим. Те са млади музиканти, с които се получават песни в интересен стил и покрай тях гледам по новаторски начин на музиката. Албумът е разностранен по отношение на стила – в него има поп-рок, фънк, хип хоп... "Дух" определено е шарен албум, в който всеки ще припознае нещо за себе си. Има и много парчета, фийчъринг с мои любими приятели музиканти, сред които Ъпсурт, "Оги 23", "Акага", Поли Генова, Лора Караджова и други. Интересното е, че обложката на албума е hand-made, ръчно рисувана от популярните татуисти братя Смокови. Кръстил съм го "Дух", защото за мен духът е това, което движи човека в развитието, в правенето на добри и хубави неща в живота и за другите.

Трудно ли се работи с други музиканти?

Не се работи трудно с музиканти, които са, както се казва, айляк хора и всеки си е свободен и готин. Общо взето аз работя само с приятели музиканти. Всички, с които съм правил песни за албума, са ми близки и работата е била невероятна с тях. Песента "Карамбол" например, го направих с двамата талантливи пича от група "Скандау" и с Лео, Део и Играта. Този проект ми беше много интересен, защото работех с хора, които определено мога да нарека поети. И петимата пишат текстове и са много креативни. Харесва ми да работя с музиканти като тях, които правят нещата интересно и модерно.

Това е първият ти албум след раздялата с Д2. Какво да очакваме от него?

Тъй като интернет и YouTube вече ни дават всичко, от което имаме нужда, много музиканти не виждат смисъл да се пускат дискове, но в крайна сметка записах доста парчета през годините и трябваше да ги облека в подходяща опаковка. Между другото, много песни не съм пуснал в албума – със 100 кила, със Спенс, с Тома... Имам и още много идеи в главата. Със Сашо и Чери имаме материал направо за нов албум, в момента пишем текстове и обмисляме концепция. Ще се опитам в бъдеще да се случват по-бързо нещата.

Дичо: "Искам втори, трети и четвърти албум, както второ, трето, четвърто дете..."

Какво мислиш за Д2 в момента? Липсва ли ти групата и годините, в които създaдохте златни хитове?

Честно казано, вървя си по моя път и не се сещам за много неща в миналото. Не се връщам назад. Не се и чувам с тях и не знам точно какво правят в момента. Не мога да кажа, че усещам липса, защото работя с много млади хора, които ме зареждат страхотно. Имаме и доста участия, които запълват времето ми с много положителна енергия.

Има песни като "Ледено момиче", "100 години", "Аз и ти", които всеки българин знае и обича. Тези песни се слушат и до ден днешен, въпреки че са на почти 20 години. Как се правят толкова успешни песни? 

Тогава сме били 5 момчета на по 23 години, с еднакви възгледи и еднакви виждания за музика, за мода... И за времето си просто сме имали шанс да сътворим такива вечни песни. Защото не при всеки се получава. Както тези песни се харесват вече 20 години, така може би ще се слушат още 50 години. Родители ми изпращат клипове как малките им дечица ми пеят песните от това време. Велико е.

Какво мислиш за музикалния бизнес в България в момента? Българите ценят ли хубавата музика?

Музикалният бизнес у нас се ограничава до това, че има сцена. За музикантите, които могат да пеят и да свирят добре, сцена има винаги. А иначе авторското право в България не храни, както знаете. Тук законът така е направен, че културата да бъде снижена до минимум, за да става народът все по-елементарен. Интелигентни деца и по-будни българи един по един заминаха в Европа и Америка. От големите ни таланти в музиката около 85% са в големите опери по света. Определено политиката на управляващите на новото време е да заличат държавата като заличат културата в нея.

Лесно ли се гради такава успешна кариера в България, нужно ли е да се правят жертви и ако да, какви жертви си направил ти до момента?

Кариера съм изградил във времето, по най-естествен път, с опит. Моето детство мина по време на тоталитарния режим, когато сцената беше малка. В ранните години част от моята сцена бяха дори подлезът на Плиска, подлезът на "Латинка", подлезът на Орлов мост. Постоянно се разхождах с една китара и свирех навсякъде, в училищния двор, в компании. Всичко, което съм постигнал, съм постигнал сам. Рецептата на успеха е с постоянство и без страх да вървиш напред! Имаме една много готина песен с хардкор бандата Vendetta , казва се "Hardcore" и ще я включа в следващ албум. В нея се казва "бутаме само напред". Човек наистина трябва да върви само напред.

Какво за теб е семейството? То ли е твоето вдъхновение?

Не знаех, че семейството всъщност е най-великото нещо, докато не ми се случи. Откакто имам Ариел и Карина разбрах, че наистина това е най-прекрасното нещо на света. Всъщност определението на любовта е – Господ е любов и детето е плодът на любовта. Тъжно ми е единствено, че в съвременния свят много бързо се женят и развеждат, а децата страдат от това. Хубаво е родителите да мислим по-мъдро и да правим компромиси. Аз съм готов да правя компромиси най-вече заради семейството и детето, заради родителите ми и заради близките ми.

Би ли подкрепил Ариел, ако се насочи към музиката, когато порасне?

Бих я подкрепил за всичко – за каквото иска и каквото желае, каквото й се отдава и за каквото има талант. Тя вече идва с мен по концерти и много се кефи. Има си малка сценичка вкъщи, хваща си химикалката и започва да пее. Знае поне 30-40 песни и си ги изпълнява. Пее й се много, но дали гласът й става, все още е мъничка да разберем. Само времето ще покаже.

Дичо: "Искам втори, трети и четвърти албум, както второ, трето, четвърто дете..."Обложката на албума "Дух", рисувана от татуистите Братя Смокови

Предстои да направиш голям концерт в началото на ноември, за да представиш албума "Дух". Разкажи ни малко повече за това събитие, което очакваме с нетърпение.

Искам да направя концерта по-скоро декември месец, защото албумът ще започне да се разпространява от 01.11.2017 и искам да мине този 1 месец и хората да чуят нещо от него до декември. Тогава ще направим един готин концерт в София. Ще пусна реклама месец по-рано, така че всички ще разберат датата, часа и мястото. Ще поканя всички музиканти, които са замесени в албума – "Оги 23", "Акага", "Скандау", Лора, Поли – надявам се всички да дойдат и да направим един готин концерт, да си попеем предновогодишно.

За какво мечтаеш и какво следва след издаването на новия албум?

Мечтая да имам втори, трети и четвърти албум с Чери и Сашо и да имам второ, трето и четвърто дете. Общо взето музика, любов, деца. Както пеем в песента "Нека с теб" с Поли Генова, която е в албума, "прави любов, а не война!" и общо взето това послание е и моето – да създаваме семейства и деца, музика и албуми, хубави неща. И да радваме хората, защото това е най-важното. Радвайте родителите си, защото на тях им е най-тежко. Едва сега разбирам какво е да си родител, всеки трябва да го изживее и да го разбере. Ние сме стар народ, който е имал закони, културно наследство и уважение към по-старите, към фамилията, така че това време пак ще дойде и народът ще има разцвет, развитие и победа.

Чуйте песента "Дух":

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay