Интересни факти за бебетата

Интересни факти за бебетата

Появата на дете може да промени живота на всички в едно домакинство. Те са красиви създания, които озаряват живота ни, но тяхното присъствие също може да ни изпълни с някои съмнения и страхове. Знанието как функционира тялото им и знанието какво да очакваме на всеки етап от тяхното развитие може да ни помогне да преживеем първите им месеци по-лесно. Знаем някои неща за тях от приятели или баби и дядовци, но други никога не престават да ни изненадват, дори и да не е първото дете, което носим на ръце.

1. Косата, с която се раждат, пада

Ако забележите, че косата на бебето ви започне да пада през първите 6 месеца, няма причина за притеснение. Това е нещо съвсем нормално. Може да бъде причинено от хормонални промени и от триенето, тъй като бебетата лежат дълго време по гръб. Между 6 и 12 месец, започва да расте косата, която ще остане за постоянно. Ако все пак се притеснявате от падането на косата, консултирайте се с педиатъра. 

2. Те кихат много по-често от възрастните, за да поддържат носа си чист

Когато бебетата са новородени, е обичайно да кихат често. Не се знае точно колко пъти на ден ще го правят, но е често. Не се притеснявайте, това е нещо, което е здравословно - това е рефлекс, който им позволява да почистят ноздрите си и да се предпазят от микроби.

3. Те имат повече кости от възрастен

Да, въпреки че телата им очевидно са много по-малки от нашите, бебетата имат приблизително 300 кости, а възрастните имат 206. Това, което се случва, е, че детските кости са меки и гъвкави и по време на растежа някои от тях се сливат и с помощта на калций се оформя скелета на възрастен. Този процес може да завърши до 18-годишна възраст за жените и 21-годишна възраст за мъжете.

4. Те дишат по-бързо от възрастните и понякога спират да дишат за няколко секунди (не се страхувайте)

Докато възрастен има между 12 и 20 вдишвания в минута, новороденото може да поеме въздух между 30 и 60 пъти в минута. Когато спят, това става малко по-бавно, около 30 до 40 вдишвания на всеки 60 секунди. С напредването на възрастта дишането се забавя. 

Но това, което може да ви удиви най-много, е, че те могат да направят пауза или да спрат да дишат за по-малко от 10 секунди. Родителите не трябва да се тревожат, но трябва да поискат от лекаря си обяснение. 

Интересни факти за бебетата

5. Бебето ще отслабне през първите дни от живота си

Разбира се, всяко бебе е уникално и не всички се раждат с еднакво тегло. Това, което може да е странно за родителите, особено когато са родители за първи път, е, че по-късно, вместо да наддават, те отслабват. Но няма нужда да се притеснявате, нормално е бебето да загуби между 7% и 10% от телесното си тегло през първите няколко дни от живота си. След това вече бебето започва да наддава. 

6. Първата им истинска усмивка се появява на около 2 -месечна възраст

Виждайки усмивката на новороденото си, много родители може да си помислят, че те са отговорни за генерирането на този жест на щастие у бебето. Не искаме да ги разочароваме, но първите усмивки, които се виждат при малките, са рефлекси, които могат да бъдат мотивирани от вътрешни стимули като газ.

Така наречената първа "истинска усмивка", тази, която е умишлена и чрез която детето общува с родителите си и други хора, се случва приблизително в края на втория месец.

7. Цветът на очите ще се промени

Докато бабите и дядовците, лелите, чичовците и бащите обичат да участват в дълги дискусии, твърдейки, че новороденото "има очи като моите", природата има други планове. Окончателният цвят на очите, който ще има малкото, няма да бъде известен поне до първата година.

Може би сте чували, че меланинът регулира цвета на кожата ни. По-малко известен факт е, че в зависимост от количеството меланин, отделяно през първата година след раждането, цветът на очите може да се промени. Ако тялото ви произвежда малко количество, очите ви ще бъдат сини. Ако произвеждате малко повече, те ще бъдат зелени или лешникови. С по-големи количества ще имате кафяви очи - това е най -често срещаният цвят.

8. Тяхното обоняние е вид радар, който им помага да разпознават и получават кърмата

Новородените имат много добре развито обоняние и могат да разпознават миризмата на майка си. Бебето също така може да различава кърмата на майка си от кърмата на друга жена. Оказва се, че обонянието на бебето действа като "радар", който му помага да си набави питателна храна. 

Интересни факти за бебетата

9. Те разпознават музиката, която са чували в корема на майка си

Според проучване, проведено от финландски изследователи през 2013 г., бебетата могат да разпознаят музиката, която са чували в утробата на майка си няколко месеца след раждането. В допълнение към този любопитен факт, някои специалисти съветват майките да слушат музика от време на време през третия триместър на бременността, защото това може да бъде положителен стимул за мозъка на бебето.

Те препоръчват тя да бъде мека и релаксираща, като класическа музика или приспивни песни, или някаква друга музика, която отпуска и прави мама щастлива. Препоръчително е да се избягва: силен звук, поставяне на слушалки по корема и шумни места.

10. Техните физически характеристики и мирис предизвикват нежност у възрастните като механизъм за оцеляване

Бебетата имат характеристики като външен вид, миризма, усмивка, бузи, кожа и списъкът продължава, които предизвикват нежност у повечето от нас. В проучване, проведено през 2016 г. от изследователи от Оксфордския университет, беше установено, че малките са "проектирани" по този начин като част от механизъм за оцеляване, тъй като тези неща, които ги правят очарователни, имат за цел да събудят грижовния инстинкт на възрастните да им осигурят защитата, която те сами още не могат да си осигурят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay