Ако обичате по-нестандартните предложения и идеята да отглеждате цветя като всяка средностатистическа жена не ви допада особено, може да разчупите стереотипите и да пробвате с нещо полезно за здравето. Единственото, от което се нуждаете е саксия и прозорец, през който до посевите да може да достига достатъчно количество светлина през зимните месеци. Ето кои 5 подправки смятаме за подходящи за стайно отглеждане:
1. Магданоз
Това е подправка, с която просто няма как да сбъркаме, когато говорим за готвене. Придава аромат и вкус както на традиционната шопска салата, така и на ястия с агнешко и телешко, например. Магданозът е отличен източник на витамин С, витамин А и К и на желязо. Полезен е срещу появата на тумори в белите дробове и артрит.
2. Риган
Риганът е идеален за всички онези вкусни ястия, които намират място на трапезата ни през зимния сезон. Съдържа етерично масло, витамини А и С, минерални соли. Помага при кашлица и безсъние.
3. Зелен лук
Още със самото произнасяне на думата: "лук", започваме да усещаме леко парещ вкус в устата си. Зеленият лук придава вкус на всяко ядене, богат е на витамин C, B и желязо. Убива микроорганизмите в устата и укрепва имунната система
4. Босилек
Босилекът добре овкусява всяка салата. Ако си го отглеждате в саксия през зимата, няма нужда да го изсушавате и така да го използвате като подправка. Босилекът има антисептично, болкоуспокояващо и леко възбуждащо действие. Прилага се при възпаления на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия.
Как ви звучи доматена супа с мащерка или пиле с печени картофи за гарнитура и мащерка? Вкусно, нали? Тази подправка се използва изключително много във френската кухня, а лечебните й свойства са неоспорими - притежава антисептично, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.
13 | 0 |