Солта нанася своята вреда бавно, но сигурно

Злоупотреба №1 в света на подправките

Солта нанася своята вреда бавно, но сигурно

Солта и захарта са подправките, с които съвременният човек злоупотребява без грам да се замисли за евентуалната вреда. Хапването на твърде солени ястия води до излишък от натрий, който пък от своя страна повишава кръвното налягане. С две думи – вредата от солта не е видима веднага, но пък е в чудовищни размери.

 

Задържането на вода в организма също има негативни последствия – мастните клетки се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си. Твърде голямото количество натрий в организма също така води до елиминиране на калия, а това увеличава работата на бъбреците и ги свръхнатоварва.

 

Храната, която ядат хората, съдържа предостатъчно натрий, за да си добавяте допълнително. Всъщност риск от недостиг на натрий почти не съществува при нормално хранещ се човек.

 

Солта успешно може да бъде заместена от някои подправки, като черен пипер, ароматни треви и соев сос в умерени дози. Соевият сос съдържа натрий в по-малко количество, отколкото солта, а силният му вкус позволява да се използва в минимално количество.

 

Някои минерални води също съдържат прекалено много натрий, затова различните марки трябва да се редуват. За препоръчване е употребата на минерална вода с ниско съдържание на натрий, изворна вода, а най-добре дестилирана вода. От друга страна, индустриално произведените храни са истински "съкровищници" на излишъци от натрий - това са замразени и полуготови храни, супи в консерви, салами, бекон, чипсове, кетчуп и др.

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay