Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?

Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?
Pelargonium for Europe

Свикнали сме да се радваме на красотата на мушкатото в сандъчета, саксии или лехи, но когато се отреже, то може да се ползва и за стилизирана декорация. Тъй като тези цъфтящи растения неуморно произвеждат нови цветове от пролетта до есента, няма проблем, ако се подрязват - всъщност това стимулира образуването на още повече цветове. Експертите на Pelargonium for Europe (PfE) предлагат няколко идеи за декорация с отрязани стъбла и цветове от мушкато, които са лесни за пресъздаване с подръчни материали и показват отлично пъстрото разнообразие на тези летни цветя, изискващи минимална грижа. 

Мушкатата са много повече от познатите на всички ни растения с червени или розови цветове, които украсяват градските балкони и тераси. Тези лесни за поддържане и пищно цъфтящи летни цветя предлагат огромно разнообразие. Цветовете им са ослепителни не само в червено и бледорозово, но и в цикламено, люляково, виолетово, сьомга, оранжево, бяло и дори в два или повече цвята едновременно. Пеларгониите се срещат в големи, средни и малки размери и с единични, полудвойни и двойни цветове. Някои приличат на лалета или рози, други - на звезди или пеперуди. Декорациите с рязаните им цветове пък подчертават особено добре това богатството от нюанси и форми.

(Мини) Букети от мушкато

Независимо дали е голям или малък, като аранжировка от едно растение или комбинация от различни цветя, летният букет е най-лесният начин да покажете красотата на мушкатото. 

В този например (вляво) различни сортове мушкато са комбинирани с морска лавандула (Limonium Latifolium), морски овес (Chasmanthium Latifolium), декоративни треви и алхемила (Alchemilla Mollis) от градината.

Този мини букет пък (вдясно) се състои от два вида мушкато и различен сорт морска лавандула (Limonium Latifolium). Интересната форма на мини вазата привлича вниманието върху масичката за кафе и е перфектен вариант за изненадващ подарък.

Букетите от мушкато обаче не са само чудесни подаръци или лятна украса за маса. Мини вазичките, пълни с пъстри цветове, могат да превърнат дори обикновената ограда в атрактивен елемент от екстериора.

Нов живот за старите и непотребните предмети

Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?Pelargonium for Europe

Независимо дали става въпрос за перилни препарати, течен сапун или кисело мляко, пластмасовите опаковки за еднократна употреба са навсякъде. Ако не искате да ги изхвърляте, можете бързо да ги превърнете в модерни, рециклирани вази за цветове от мушкато, комбинирани с треви и други летни цветя.

За да реализирате тази семпла, но ефектна идея, ви трябват само празни пластмасови бутилки и флакони, шкурка, цветен спрей, рязани цветове от мушкато и други цветя по ваш избор. 

Ето как да си направите атрактивните вази сами:

Измийте добре бутилките и флаконите и отстранете етикетите им. Леко набраздете пластмасовата повърхност с шкурка, за да залепне по-добре боята, после ги напръскайте с избраните от вас цветни спрейове. Щом боята изсъхне, можете да напълните рециклираните вази с вода и да добавите мушкатото и другите цветя.

Съвет: Крайният резултат ще е още по-добър, ако комбинирате съдове с различни размери, форми и цветове.

Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?Pelargonium for Europe

Летни декорации с мушкато

Широката гама от цветове и форми на мушкатото го прави идеален избор за флорални аранжировки в пяна за цветя. Под формата на разкошен венец мушкатото може да краси огради, стени и врати, а цветните топки са идеални за декоративни купи. Съвет: Поставете пяната върху съд с вода и я оставете да потъне за една-две минути, за да попие течността напълно. След това натиснете стъбълцата на рязаните цветове в пяната близо един до друг, като цветчетата трябва да се допират, за да се избегнат пролуки.

Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?Pelargonium for Europe

Дървена стълба с висящи бутилки с мушкато

Домашно направената дървена стълба, която виси във въздуха или лежи настрани, е привлекателна рамка за окачване на цветни аранжировки. Стъклените бутилки, пълни с рязани цветове мушкато, са оригинална алтернатива на класическата висяща кошница. Тази идея за рустикален декор е проста и евтина за изпълнение.

За нея ще са ви необходими дебели прави клони, трион, акумулаторна отвертка, винтове и здрав канап. Необходими са ви също цветове от зонално (стоящо) мушкато и празни стъклени бутилки.

Как да си направим ефектна декорация с рязани цветове от мушкато?Pelargonium for Europe

Ето как да я изработите: С помощта на триона отрежете два дълги клона за страните на стълбата и три по-къси за стъпалата.

Свържете страните към стъпалата, като поставите по-късите клони върху по-дългите и ги закрепите с винтове. Увиването на канап около свръзките осигурява допълнителна стабилност. Съвет: Няма нищо страшно, ако стълбата изглежда малко крива, тъй като точно това ще ѝ придаде чар.

После прикрепете бутилките към стъпалата с връвчици, напълнете ги с вода и поставете вътре цветовете от мушкатото. Съвет: Ако окачите бутилките на различна височина, цялостната визия ще бъде по-динамична.

Когато няколко души се съберат на вечеря, на масата често не остава място за цветя между храната и напитките. Тези бутилки, пълни с различни цветове от мушкато, висящи от "рамката" над масата, са страхотна алтернатива на класическата декорация за маса.

Как да режете цветове от мушкатото правилно

Мушкатото обича да цъфти. При подходящи грижи и умерени температури ще ви радва с обилен цъфтеж непрекъснато, от пролетта до есента, като неуморно ще произвежда нови цветове. Това означава, че отрязването на живи стъбълца с цветчета от растението не е никакъв проблем за него. Ако цветовете се отрязват или откъсват в долната част на стъблата, това има същия ефект като подрязването: стимулира образуването на нови цветове. След кратко време растението ще цъфти още по-обилно от преди.

Как да поддържаме рязаните цветове свежи за по-дълго

За да издържат отрязаните цветове мушкато по-дълго, водата им трябва да се сменя редовно. Мръсната вода води до по-бързо увяхване. Добавянето на "храна за цветя" (подходящ течен тор) също удължава живота на мушкатото във вазата. Също така е важно да се уверите, че листата му не влизат в контакт с водата. Отстранете всички листа, които попадат под повърхността, преди да поставите стъблата във вазата.

Подробни съвети за всички аспекти на грижата за мушкатото можете да получите в специализираните магазини.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay