Опасностите в дома ни дебнат

Да остраним вредителите

Всеки е наясно с очевидните опасности в дома си като отрова за мишки, спрейове срещу вредители и т.н. Но има други, които дебнат в дома ни и биха могли да навредят на семейството или домашния ви любимец, а вие или не подозирате за тях или просто не ги възприемате като заплаха.

 

Вижте кои са:

 

Акари: не можете да ги видите с просто око, но те могат да бъдат много опасни за вашето здраве. Акарите са най-честите причинители на алергии и астма. Те се хранят от мъртвите клетки на кожата, които падат от тялото ви. Главно се крият в легла, възглавници и матраци.

Въпреки че няма начин да се отървете напълно от акарите, има вариант да редуцирате въздействието им. Изпирайте чаршафите си с вряла вода на всеки няколко седмици. Избягвайте да си лягате с мокра коса, защото гадинките се хранят от влагата. Слагайте предмети, които не можете да изперете, във фризера за няколко часа, за да убиете акарите.

 

Мухъл: ако от банята, килера или мазето ви лъха неприятна миризма на влага и мухъл, то вероятно е така, защото имате плесен в къщата/апартамента си. Тя расте на влажни места и се прикрепя към строителни материали като вар, дърво и боя. Плесента може да отключи астма и алергични реакции. За да предпазите дома си от тази напаст трябва да вентилирате всички стаи в дома си редовно и да поправите всякакви течове.

 

Въглероден окис: той няма мирис и цвят, но е високо токсичен. Появява се при изтичане на газове от уреди като печка, камина, бойлери и фурни. Малко излагане може да причини главоболие, виене на свят, гадене и умора, докато по-голямо излагане може доведе до реално повръщане, припадък и дори смърт.

За да се предпазите си купете детектор за въглероден окис и се погрижете да използвате всички уреди с газ правилно и внимателно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay