Кой е измислил усмихнатото личице?

Кой е измислил усмихнатото личице?

Емблематичното жълто усмихнато лице - с перфектния си кръг, две овални очи и голяма, обърната полукръгла уста - веднага се разпознава в световен мащаб като символ на щастие. Историята зад графичния мотив обаче не е толкова весела, колкото може би очаквате.

Кой е измислил усмихнатото личице?

Класическата усмивка датира от 1963 г. в Уорчестър, Масачузетс, когато на графичният дизайнер Харви Бал е било възложено да създаде изображение, което да повдига настроението на персонала. Само  за 10 минути той създава усмихнато лице върху жълта хартия - повърхност, която избира просто "защото била слънчева и светла". На Бал били платени 45 долара за неговото, сега световноизвестно, изображение.

Отначало застрахователната компания отпечатала дизайна на Бал на бутони и плакати, за да раздаде на служителите си, надявайки се да ги развесели. Не е известно дали "щастливите" знаци са направили този трик; изображението обаче бързо придобива популярност. Жълтите усмихнати лица започнали да се появяват на всичко - от поздравителни картички и стикери до тениски и ключодържатели. И въпреки че е широко прието, че Бал е измислил усмивката, нито той, нито застрахователната компания са патентовали емблематичния дизайн.

Кой е измислил усмихнатото личице?

Спорът за авторското право на усмивката 

С течение на времето се случили много правни битки за това кой наистина може да поиска собственост върху дизайна на усмихнатото лице. В началото на 70-те години собствениците на Hallmark Бернар и Мъри Спейн регистрирали авторско право на дизайна с лозунга "Имаме щастлив ден." Братята продали над 50 милиона усмихнати копчета и безброй други продукти, представящи оригиналната графика на Бал. Целта им била да реализират печалба, докато се опитвт да си върнат оптимизма на Америка по време на войната във Виетнам.

Братята публично получили заслугата за символа на доброто чувство през 1971 г., когато се появили в телевизионното предаване What’s My Line (въпреки че знаели, че Бал е първоначалният дизайнер).

През 1971 г. френският журналист Франклин Луфрани стартира The Smiley Company, която прераства в глобален лицензионен гигант, който съществува и до днес. Дори Walmart се опитва да присвои авторското право на Smiley през 2006 г., но губи делото с The Smiley Company, която сега притежава правата в над 100 страни.

През 2001 г. Чарли Бал (синът на Харви Бал) се опита да спаси творението на баща си от света на консуматорството, като създаде Фондация за световна усмивка - компания, която се фокусира върху малки, благотворителни каузи. "Харви Бол вярваше, че всеки от нас има способността да направи положителна промяна в този свят и той живее с това убеждение", казва Световната фондация за усмивки на своя уебсайт. "Той знаеше, че всички усилия за подобряване на света, независимо колко малки са, си струват. И той разбра силата на усмивката и един мил акт. "

Кой е измислил усмихнатото личице?

Еволюцията на усмихнатото личице

През годините има безброй вариации на емблематичното усмихнато лице. Наред с дизайна, неговото значение се променя и според социалните и културни ценности на времето. Това, което е започнало като прост символ на оптимизъм през 60-те години, се превърна в комерсиализирано лого през 70-те и емблема на рейв културата през 90-те. Днес усмивката се появява на модни артикули и дори като собствен визуален онлайн език в нашите текстови съобщения и публикации в социалните медии. Интересно е да се замислим: бихме ли имали същите емоджита, които знаем днес, ако не беше 10-минутната картинка на Харви Бал?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay