Как да бъдете щастлива Супермама?

След поредния ден - същинско предизвикателство - на мама ѝ е трудно да дава жизнерадостен пример

Как да бъдете щастлива Супермама?

Мечтата на всяка майка е нейното дете да порасне и да се превърне в щастлив възрастен. Ала повечето от нас карат и взимат децата от училище, тренировка или урок; пазаруват за вечеря; готвят я и след това вършат останалата домакинска работа. И забравят най-важното: че именно родителите са пример за подражание. Те са хората, които ще научат своите малчугани да бъдат щастливи, да се усмихват и да се радват на живота.

След поредния ден - същинско предизвикателство - на мама ѝ е трудно да дава подобен жизнерадостен пример. Ето защо събрахме на едно място най-полезните съвети, които ще ви помогнат да изглеждате щастливи пред децата си. И всъщност наистина да бъдете такива.

Не се преструвайте
Голяма част от стреса, който родителите изпитват, се дължи на непрестанните опити за сравнение с този и онзи. Майките лесно развиват комплекса, че не са достатъчно добри. Но отглеждането на дете не е състезание и съответно няма победител. Затова вместо да се преструвате, че възпитавате детето си по определен начин, само и само за да се издигнете в очите на останалите родители, се концентрирайте върху основната си цел. Наистина да го възпитате добре.

Още повече, подобно сравнение не е релевантно, тъй като вие поставяте от едната страна личния си живот, а от другата - публичната маска на вашите познати. Пък и не е възможно да умеете всичко, най-малкото защото денонощието е само 24 часа. Ако не можете да шиете, но пък правите най-вкусния кекс, няма защо да страдате от този факт. Напротив - именно конкретните ви качества ви превръщат в Най-специалната майка на света.

Как да бъдете щастлива Супермама?
Разходете се за малко
Рутината е в състояние да съсипе нервната система на всяка майка. Ако детето ви е малко - плаче, ако е голямо - има нужда от помощ за домашните. Може би сте поели част от работата си вкъщи и тогава се занимавате с претенциите на своите шефове. Ето защо е важно да отделяте поне по половин час дневно и да чуете мислите си. Започнете да пишете в свой блог, но го актуализирайте извън дома си, чрез лаптоп например. Или пък намерете време да почетете, но на спокойствие. Сами.

30 минути дневно ще ви върнат душевната хармония и ще ви помогнат да се справите с ежедневните предизвикателства по-лесно. Вмъкнете това време за себе си в претрупания си график и не позволявайте да пропускате отделените за ментална почивка минути. Само така бихте могли да се грижите пълноценно и всеотдайно за своето дете, както и да му давате пример с усмивка.

Спомнете си за приятелките си
Когато една жена се посвети на идеята на гради дом, да се грижи за семейство и да се обвърже с някой мъж, то обикновено първите пренебрегнати са нейните приятелки. Много е лесно да върнете усмивката на лицето си - издебнете подходящ момент и звъннете на своите дружки. Вижте се с тях и не се притеснявайте, че ви се сърдят заради липсата на обаждания от ваша страна през последните 6 месеца. Ако са ви истински приятелки, те ще ви разберат.

От една страна, излизането с приятелки е отпускащо, защото те нито искат от вас да полагате някакви специални грижи за благоденствието им (като съпруга и децата ви), нито ще ви засипят с куп неща, които желаят. Най-много да се оплачете една на друга, да се посмеете или да поклюкарствате. А след подобно излизане, вие ще бъдете заредени отново с енергия за ролята на Супермама. 

100 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 12.10.2012|15:32
Картинката горе е много сладка, с дясната карикатура! ;)) Много ме трогна!
13
Не е посочен 12.10.2012|15:02
Priqtelstvata opredeleno stradat!
12
Не е посочен 12.10.2012|12:34
Супер майките никога не трябва да забравят, че са преди всичко хора със свои собствени потребности, които не трябва да пренебрегват в никакъв случай.
11
Не е посочен 12.10.2012|11:46
Добри съвети - ще са полезни :)
10
Не е посочен 12.10.2012|11:45
Много добра статия :)
9
Не е посочен 12.10.2012|11:40
Важно е преди всичко жените да разберат, че да бъдеш добра майка не означава отричане от самата себе си и изживяването в ролята на жертва, тъй като то допълнително стресира и натоварва децата.
8
Не е посочен 12.10.2012|09:15
страхотни съвети,от които несъмнено ще се възползвам като му дойде времето,наистина има супермайки,които правят всичко по силите си за да изпъкнат,а в крайна сметка се превръщат в развалини
7
Не е посочен 11.10.2012|18:43
Много искам да съм супер мамче :)
6
Не е посочен 11.10.2012|16:59
Говорителите й открекоха информацията, по-скоро тя е дело на някой болен мозък, който досущ като нашите жълти медии пише свободни съчинения.
5
Не е посочен 11.10.2012|15:29
Какво стана покрай Анджелина Джоли - някой разбра ли нещо? Всъщност тя болна ли е сега от таиз болест или нищо и няма и това са поредните жълти неща?
4
Не е посочен 11.10.2012|14:43
Супермайките съществуват.Разпознават се по отличните взаимоотношения с децата си.
3
Не е посочен 11.10.2012|14:15
Има наистина добри майки, но не и жени, които се справят успешно на всички фронтове.Според мен е невъзможно една жена да е кариеристка,добра майка и добра съпруга.Само разни ненаясно със себе си жени се опитват да го правят, в желанието си да преборят някакъв комплекс и да доказват на себе си и на целия свят колко са можещи и способни.
2
Не е посочен 11.10.2012|13:35
Добри съвети сте дали!
1
Не е посочен 11.10.2012|13:24
Просто всички се стараем да бъдем добри майки на децата си."Супермама" съществува точно толкова,колкото и Супермен,Жената Котка и Батман.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay