Как да подредите рутината си за грижа за кожата

Как да подредите рутината си за грижа за кожата
Pexels

В грима няма особено много правила. Можете да нанесете сенките си за очи преди или след фон дьо тена, да използвате червило като руж, да фиксирате веждите си с гел за коса и какво ли още не.

Грижата за кожата обаче е различна. Има някои добри практики и основни неща, които трябва и не трябва да следвате, когато става въпрос за продуктите за вашата кожа.

Причината е проста. В грижата за кожата си имаме работа с активни съставки като ретинол, алфа хидрокси киселини (AHA) и бета хидрокси киселини (BHA), като някои от тях не могат да се смесват. Има и правилен ред за грижа за кожата, който трябва да следвате. Всеки знае, че измиването на лицето е първа стъпка, но последващият ред, който идва след това, е малко мътен. Има няколко причини, поради които редът на продуктите за кожа има значение. От една страна, някои съставки са по-ефективни, когато се прилагат в определено време, докато други текстури могат да блокират абсорбирането на другите съставки. 

Можете да имате най-добрата рутина за грижа за кожата в света, но ако не нанасяте продуктите в правилната последователност, може да не извлечете максимума от всяка отделна формула.

Най-добрата рутина за грижа за кожата

Като общо правило трябва да нанасяте продуктите от най-леките към най-тежките. 

Стъпка 1: Почистващ продукт

Стъпка 2: Тоник

Стъпка 3: Серум

Стъпка 4: Овлажнител

Стъпка 5: Слънцезащитен крем (сутрин)

Защо редът на продуктите за кожа има значение?

Основната причина да трябва да нанасяте продуктите си за грижа за кожата в правилния ред се свежда до това да извлечете максимума от тях. Овлажнителите или маслата, които са по-тежки продукти, са формулирани да предпазват кожата и да заключват съставките от други по-леки продукти, прилагани преди тях. Ако нанесете по-тежък продукт и след това по-лек, по-тежкият продукт всъщност ще попречи на по-лекия продукт да се абсорбира от кожата и няма да получите предимствата на този продукт.

Редът за прилагане на процедури и маски

След като сте определили реда на ежедневния си режим на грижа за кожата, може би се чудите къде се вписват специални процедури като маски за лице и пилинг. Отговорът зависи от това за какво е предназначена конкретната процедура.

Маски без отмиване и шийт маски, които са предназначени да хидратират кожата, могат да се използват като последна стъпка, подобно на овлажнител. Въпреки това, ако трябва да използвате измиваща маска, която съдържа активна съставка като салицилова киселина, добре е да я използвате след почистване на лицето си и преди да нанесете серумите и овлажняващите кремове. 

След като разберете правилото за консистенция от най-тънка към най-дебела, ще нанасяте продуктите с лекота. За всичко, за което не сте сигурни, винаги можете да помолите вашия дерматолог да ви помогне. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay