Как да се спасите от човек, който говори прекалено много?

Как да се спасите от човек, който говори прекалено много?

Има хора, които просто трябва да говорят за нещо и не могат да спрат. Смятат, че историята за баба им или за котктата им  е изключително интересна и се чувстват длъжни да разкажат тази история на всеки. Разбира се, важно е да сте учтиви и да не прекъсвате хората, но това може да стигне до момент, в който започвате да се изнервяте. Тогава, трябва да направите нещо.

Ето 7 полезни съвета, които могат да ви помогнат да завършите всеки разговор, който е отишъл твърде далеч.

1. Слушайте учтиво

Първата стъпка е да слушате с търпение. Важно е да разберете какво се опитва да ви каже този човек. Може би, има важна мисъл, която се опитва да изрази или чувство, което трябва да прояви. Ако има нещо важно, което иска да каже, разговорът няма да продължи прекалено дълго.

2. Често питайте каква е основната тема на разговора

Може да се случи човекът просто да се отклонява от темата, да говори повече за несъществените неща и подробностите. В този случай ще бъде добре да му напомните каква е основната тема на вашия разговор. Ако прекалено много се набляга на детайлите, просто напомняйте от време на време каква е основната тема. В крайна сметка е добре да покажете на хората, че трябва да уважават вашето време.

3. Попитайте дали можете да ги прекъснете

Ако след всичките ви предишни опити да завършите разговора, човекът все още не спира да говори, може би е крайно време да бъдете по-настоятелни. Можете да го попитате учтиво, но уверено, дали може да го прекъснете. 

4. Сменете темата

Може да опитате да смените темата, след като сте го прекъснали. Опитайте да завържете друг разговор, може пък да уцелите тема, на която човекът отсреща не е чак толкова разговорлив.

5. Кажете, че нямате време

Понякога хората просто не разбират от намеци. Ако сте опитали всичко останало и не се е получило, заявете директно, че нямате време. Може да добавите, че може да продължите разговора друг път, когато сте по-свободни. Така няма да изглеждате невъзпитани.

6. Покажете, че това не ви харесва

Ако нито един от вашите трикове за спиране на разговора не проработи, тогава може просто да покажете, че не ви харесва ситуацията. Езикът на тялото ви заедно с раздразненото ви изражение на лицето ще им покажат, че нямате желание да слушате повече.

7. Просто си тръгнете

Това е грубо, но ефективно. Ако стигнете дотам, че човекът отсреща игнорира всичките ви знаци, значи е време да предприемете по-сериозна стъпка.  Да, време е просто да си тръгнете.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay