Как ще се промени светът, ако всички станем вегани?

Как ще се промени светът, ако всички станем вегани?

Веганството е най-радикалната форма на вегетарианство, която напълно изключва консумацията на животински продукти. Основната причина за този феномен е етична, тъй като веганите не искат животните да страдат и да умрат, за да задоволят нуждите на човечеството. Много представители на веганското движение настойчиво призовават всички хора да изоставят животинските храни и животинските продукти. Представете си, че желанието им изведнъж се сбъдне - тази перспектива наистина ли е толкова ярка?

Ето какво ще се случи със света, ако всички станем вегани:

Ще има много бездомни селскостопански животни


За съжаление, отказването от добитъка и домашните птици не е толкова лесно, колкото изглежда. Дори ако някои от тях, да речем, овцете или прасетата, могат по някакъв начин да се адаптират към живота в дивата природа, е малко вероятно това да се случи с други (например пилета), защото те са твърде различни от дивите си предци.

Но дори и да предположим, че адаптирането ще бъде успешно, много животни вероятно няма да бъдат добре хранени и здрави. Ще дадем пример с кравите в Индия. Там, те са свещенни животни, хората не ги ядат и това води до наличието на много бездомни крави. Те ровят в боклука, за да търсят храна и в крайна сметка биват изядени от хищниците.

Като цяло, домашните животни са много зависими от хората и почти не могат да оцелеят сами. Следователно, да освободим всички домашни животни, означава да ги обречем на смърт. 

Има друг вариант: създаване на резервати за селскостопанските животни. Но това ще бъде наистина скъпо.

Ще възникнат сериозни икономически проблеми

Тези проблеми са абсолютно неизбежни и вероятно е скоро след прехода на цялото човечество към веганската храна и вегетарианския начин на живот икономиката на някои страни просто да се срине. Фермите ще бъдат разрушени, тъй като не всички от тях ще могат да променят достатъчно бързо продукцията, например да преминат към отглеждането на зеленчуци, плодове и зърнени култури.

Възможно е преходът към нов начин на живот да бъде по-малко болезнен, ако се приложи постепенно и в съответствие с внимателно изготвен план. Но кой знае колко дълго ще трае това? В същото време икономическите проблеми в света вече съществуват и жителите на някои страни дори нямат време да мислят за веганство, тъй като липсата на храна ги кара да се радват на абсолютно всичко, което може да се яде. 

Екологията на планетата ще се промени

Веднага след като броят на говедата бъде намален, емисиите на метан в атмосферата също ще бъдат значително намалени. И земите, които използвахме за паша на добитъка или за отглеждане на храна за тях, вече няма да бъдат заети. В много случаи тези земи са били "откраднати" от гората в миналото. 

Но е възможно земята отново да бъде "завладяна" от хората, защото преходът към растителна храна означава, че ще трябва да отглеждаме много повече зеленчуци и зърнени храни. И тук трябва да се отбележи, че отглеждането на такава храна е невъзможно без използването на жестоки мерки по отношение на някои животни. Говорим за унищожаването на гризачи - защото как иначе можем да защитим културите от нападенията им? Освен това, когато се използва земя за селскостопански нужди, хората често разрушават естественото местообитание на много животни.

Общото здраве на населението ще бъде засегнато

Според някои проучвания вегеанската храна намалява риска от развитие на диабет тип II, хипертония, сърдечни заболявания и някои видове рак. Също така веган диетата допринася за загуба на тегло, което ясно се вижда от снимките на гастроентеролога Angie Sadeghi, която е била вегетарианец в продължение на повече от 10 години.

Но това означава ли, че всички вегани са абсолютно здрави хора? Както се оказа, това не е съвсем вярно. Ако те имат небалансирана диета, веганите могат да развият дефицит на жизненоважни вещества като белтъчини, калций, цинк, желязо, витамин D3 и витамин В12 и това ги прави по-податливи на свързаните с тях заболявания.

Отхвърлянето на продукти на животинска основа не винаги гарантира, че ще станете по-здрави. 

Трябва да се отбележи, че някои хора просто не могат да консумират изключително вегетарианска храна поради алергии към соя, ядки, пшеница и други храни, които съставляват веганската диета.

Особено внимание трябва да се обърне на храненето на децата, особено кърмачетата, чийто единствен източник на хранене е майчиното им мляко или подобна бебешка храна. Има шанс някои родители, които искат да станат "истински вегетарианци", да опитат да хранят бебетата си със зеленчуков "еквивалент" от мляко. За съжаление такива случаи вече е имало и някои от тях са приключили трагично.

Във всеки случай растящото тяло се нуждае от достатъчно количество белтъчини и други вещества за правилното развитие и родителите трябва първо да се погрижат за това, преди да дадат определени възгледи на децата си.

Хората ще се опитат да направят своите домашни любимци вегани

И това вече се случва. Има хора, които искат да направят и своите домашни любимци вегани, хранейки кучетата си например със зеленчукова каша и семена. Това обаче може да бъде опасно за тях, да причини диария, подуване на корема, алергии и други проблеми. 

И докато кучетата са всеядни и биха имали по-малко проблеми с преминаването към веганска диета, за котките това може да бъде пагубно, тъй като те не са всеядни, а са хищници. Поради тази причина, принуждаването на домашните любимци  да ядат веганска храна може да се разглежда като жестокост. 

Към днешна дата е трудно да се каже дали човечеството някога ще се откаже от животинските храни. Както и да е, всеки от нас, независимо от предпочитанията ни за храна, може да намали размера на жестокостта на тази планета. За това трябва да бъдем по-внимателни с природата, животните, хората около нас и, най-важното, да научим децата си за важността на добротата и толерантността.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay