Какво представлява сънната парализа и какво я причинява

Какво представлява сънната парализа и какво я причинява

Събуждате се посред нощ. Опитвате се да се движите, но тялото ви не реагира. Мислите, че това е сън, но очевидно сте будни. Опитвате се да извикате за помощ, но не можете да издадете звук. 

Това е сънна парализа. Въпреки че е феномен, за който повечето хора никога не са чували, до 7,6% от хората страдат от това състояние поне веднъж в живота си, дори и да не го помнят по-късно.

Какво представлява сънната парализа

Сънната парализа е състояние, при което човек е в съзнание, но не може да се движи или говори. Обикновено се случва по време на един от 2 прехода: когато заспивате или се събуждате. Човек изпитва усещането за парализа и чувство на тежест, сякаш някой или нещо много тежко седи върху него. Често се придружава от халюцинации, което прави ситуацията много по-ужасяваща.

Губите контрол над тялото си

Колкото и да се опитвате, ако имате сънна парализа, няма какво да направите, за да събудите тялото си. Някои хора са в състояние да движат пръстите на ръцете и краката си, което ги кара да се събудят. Хората често го описват като "преживяване извън тялото". Сънната парализа може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Изпитвате кошмари и халюцинации

Основните симптоми на сънната парализа включват халюцинации и кошмари. Те обаче са много различни от сънищата, които виждате, когато спите. Всъщност тези "халюцинации" се случват, когато умът ви е нащрек и се чувствате будни. Това прави ситуацията два пъти по-страшна.

Докато са парализирани, хората са склонни да виждат сенчести фигури и да чуват призрачни звуци. Понякога се привежда в съответствие с усещането, че сте извадени от леглото, летите или вибрации преминават през тялото. Отчаянието също влиза в игра и ние започваме да губим контрол и изпадаме в паника. 

Това състояние е по-старо, отколкото предполагате 

Хората изпитват сънна парализа от древни времена. Има много истории и легенди от цял свят, които описват нещо много подобно на това състояние. Хората го виждали най-вече като някакво демонично притежание - или дори извънземно отвличане.

Важен пример, свързан със сънната парализа, е ренесансовата картина на швейцарския художник Хенри Фузели. В него е показан демон, седнал на гърдите на жена, засегната от сънна парализа, символизиращ силния натиск.

Защо се случва

Когато спим, тялото ни влиза и излиза от REM (бързо движение на очите) сън. Нашият мозък изпраща команда на мускулите ни да се отпуснат и ние влизаме в състояние на атония. Това състояние е необходимо, за да ограничим физическите си движения. Е, сънната парализа се случва, когато тялото ни има проблем при извършването на този преход. Будни сме, но мускулите ни не успяват да излязат от атония.

Има няколко възможни обяснения по отношение на халюцинациите. Едно от тях е, че частта от нашия мозък, отговорна за страха и емоциите, е силно активна в REM. Работи, докато нищо около нас не предполага опасност. Така че нашият мозък го компенсира и измисля страховити сенки и звуци.

Фактори, които могат да доведат до сънна парализа

Сънната парализа е естествено явление. Това може да се случи на всеки, независимо от възрастта, пола или здравословното състояние. Но учените установиха някои обстоятелства, които са свързани с повишен риск от сънна парализа. Сред тях са:

Лош сън. Това включва недостатъчно сън, както и различни нарушения на съня, като безсъние, нарколепсия и лишаване от сън. Също така се отбелязва, че сънната парализа е често срещана при работниците на смени.

Спане в определено положение. Спането по гръб е важен фактор за сънната парализа. Това прави спящия по-уязвим, поради увеличения натиск върху белите дробове и дихателните пътища.

Генетика. Сънната парализа е наследствена.

Психични проблеми. Връзката между сънната парализа и психичното здраве предстои да бъде проучена, но статистиката показва, че хората с травма, ПТСР и различни тревоги са склонни да имат сънна парализа.

Как да се справите:

Не може да се отрече, че сънната парализа е неприятно и обезпокоително преживяване, но не носи реална опасност, тъй като не причинява вреда на тялото. И колкото и неприятно да звучи, засега няма лечение. Като цяло лекарите препоръчват да се възприемат по-здравословни навици за сън. Например:
Отивате да спите и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Без кофеин преди лягане.

Избягвайте да спите по гръб или корем.

Дръжте електрониката извън спалнята.

Но най-важното е да запазите спокойствие и да оставите вашия епизод да завърши сам.

Да бъдете спокойни и да не изпадате в паника са най-важните неща!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay