Don't worry, be happy

Как да избегнем професионалното прегаряне?

Don't worry, be happy

Всяка работа изисква нашето време и енергия. А в ситуация на икономическа криза, когато в централната емисия новини непрекъснато се излъчват репортажи за протестиращи хора, подтикнати от бедност и безработица да излязат по улиците, напрежението да запазиш работата си става все по-голямо. Стрес, стрес и пак стрес! Това е мотото на трудещия се към края на 2011г. За съжаление се очертава и 2012г. да премине под същия лозунг.

Напрежението е верен спътник на ежедневието ви. Преди няколко месеца сте били ентусиастите на работното място, водило ви е желанието да се развивате в съответната сфера и да научите нещо ново. Искали сте да се изкачвате нагоре по стълбичката на успеха. Стагнацията обаче ви е накарала да замръзнете на място. Сега просто ви води идеята да не загубите доходите си. Не можете
да се отпуснете и да се откъснете от проблемите. Нервни сте, раздразнителни, чувствате безнадеждност и неспособност да се справяте със задълженията, които преди не са ви създавали грижи. Възможно е да страдате от синдрома "burn out", или професионално изчерпване.

Понятието "
Burn out" (от англ. прегарям, изгарям) е въведено през 1974 година от психолога Хърбърт Фройденбергер.

Първоначално под фразеологизма се разбира душевно изразходване, вътрешно дистанциране и спад на постиженията в резултат на професионално претоварване. По-късно се говори за "синдром на стрес при помагащите професии" или за "последствията от лошите условия, при които се работи".

Прегарянето преминава през следните етапи:

Ентусиазъм
– с голяма енергия и желание започвате новия проект или работа

Стагнация – заниманията ви се превръщат в ежедневна рутина

Фрустрация – поради невъзможността целите/желанията да бъдат осъществени, обзема разочарование

Апатия – пълна липса на интерес и желание. Тук обаче ситуацията може да претърпи обрат и ентусиазмът да се възвърне.

Изгаряне – тук настъпва тоталната загуба на енергия и желание за кариерно развитие

Как да не се стигне до
burn out?

Възприемайте работата си като маратон, а не като спринт. По-добре да гледате на успеха в дългосрочен план, а не като на нещо, което трябва да се случи сега, тук и веднага.

Винаги мислете няколко крачки напред и следвайте поставените цели, без да се отклонявате настрани или да се затрупвате сами с излишни задачи.

Залагайте на силните си страни. Преди в бизнеса се е изисквало да си "специалист по всичко", но днес на преден план трябва да излиза талантът. Ако умеете едно нещо и го правите добре, залагайте на него, за да обичате работата си. По-добре отколкото да сте "специалист по всичко", но всъщност по нищо.

Работното време е от 8 до 17, от 9 до 18 часа, например. Не размивайте времето си и не удължавайте осемчасовия работен ден. Ако знаете, че трябва да си тръгнете в еди-колко-си часа и нито минута по-късно, ще организирате работния си процес по-пълноценно.

Разчупете рутината. Ако работният ви ден започва по един и същи монотонен начин, опитайте се да го разнообразите. Уговорка с колега за кафе или разглеждане на информационните сайтове (освен ако същината на работата ви се състои в това) са добро решение. Facebook не е от от разчупващите дейността занимания.

Почивайте си на работното място, като под почивка нямаме предвид само за обяд. При всеки удобен случай се разхождайте, разговаряйте с колегите, пренасочвайте вниманието си от една дейност в друга за около 10 минути на всеки кръгъл час.

Най-важният съвет, който можем да ви дадем, за да не "прегреете", е свързан със социалните взаимоотношения. Нека личният ви живот не страда за сметка на професионалния. Споделяйте свободното време с близките и семейството, правете нещата заедно.

Приятелската среда в офиса също е желателна, но както добре знаем, там върлуват различни амбициозни същества, които не са дошли, за да създават добри познанства. Следвайте предначертания си път, а те ще изгорят като пеперуда на свещ.

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 17.10.2011|17:15
Всеки в един момент губи желание за работа, някой си го възвръщат след известно време, други не. Когато обаче някой е до такава степен отегчен, то тогава е по-добре да си търси нова, която да му донесе удовлетворение и най-вече да му е интересна. В голяма степен и ръководителите играят голяма роля в това ние да губим стимула си за работа, така че разговорите с тях от време на време никак не са излишни, а напротив страшно мотивиращи и полезни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay