С книга в чантата

Докато се припичаме на плажа...

Лятото е в разгара си, плажовете примамливо ни зоват с жаркото слънце, а планините подмамват с приятна прохлада. Готови сме да се отдадем на заслужена почивка. А какво по-добро от това да я "гарнираме" с някое приятно четиво? Само си представете: горещ пясък, вълни и приятен бриз, който нежно гали тялото, докато вие, събирайки морски тен, сте потънали в някоя вълнуваща история.

 

И тук се появява вечният въпрос – за това коя да бъде книгата. Ще акцентираме върху три произведения, които спокойно могат да бъдат препоръчани в контекста на лятната почивка, макар и на пръв поглед да звучат нетрадиционно за целта. Хубавото е, че дори и веднъж прочетени, това са книги, които остават интересни и винаги актуални, така че си заслужават и евентуално препрочитане.

"Мадам Бовари" от Гюстав Флобер


Френските романи от XIX век. За филолозите тези думички звучат като сложен въпрос от конспекта за изпита по "Западноевропейска литература". Но зад "сухото" наименование и извън академичното разглеждане на романите се крият текстове, които и до днес спират дъха с удивителната си актуалност.

 

Произведението разказва за прелестната, но отчаяна от живота Ема. На пръв поглед тя има всичко: красота, богат съпруг, хубава къща. Но скучното ежедневие на провинциалното градче, в което е принудена да живее, и бленуваният пищен светски живот карат Ема да поеме по пътя на собственото си саморазрушение.

 

Любовни афери, изневери, скъпи удоволствия и отчайваща жажда за емоции. Пищни балове, заговори, безброй лъжи. И край. Фатален.

 

"Мадам Бовари" е роман, който заслужава да бъде прочетен. Със съвременно звучене, впечатляващо за неговите над 150 години. Сериозно, но увлекателно четиво, което, със сигурност, ще допълни почивката ви.

 

Сагата "Здрач"


Нещо старо, нещо ново - почти като онова сватбено поверие. Но пък разнообразие трябва да има, затова от романтична стара Франция се пренасяме във вампирска Америка.

 

Да, кръвопийците се превърнаха в тотален хит. Оттам и в комерс. Но началото, което Стефани Майър постави, беше уникално по рода си и влезе в сърцата на милиони фенове.

 

Четири романа, проследяващи живота на семейство вампири, няколко върколака и едно нормално американско момиче. Е, явно не е толкова нормално, щом се е забъркало с такива същества.

 

Сюжетът е близък до всеки тийнейджър. Любовна история, ученически неволи, приятелски взаимоотношения. Но аудиторията не се ограничава само до ученици: драмата и трудностите завладяват съзнанието и на читатели, отдавна напуснали пределите на гимназията.

 

Разказва се за една истинска любов. Съвършена. Любов, която не познава граници. Нищо не може да раздели двама души, чиито сърца принадлежат един на друг. Никой закон не е в състояние да повлияе на двамата влюбени, готови на всичко, за да бъдат заедно.

 

"Здрач" е съвременна приказка за трънливия път към вечно щастие. Макар и фантастична, тя кара мнозина да се почувстват част от нея и да познаят себе си в персонажите.

 

"Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников


Почивката е време за забавление! Да помислим "смешно" и да се потопим в атмосферата на хумористичните четива. Ще се върнем назад във времето на българското Възраждане.

 

Заглавието е достатъчно красноречиво. Авторът описва изкривените ценности, които са заменили моралните такива в едно нетрадиционно семейство. Персонажите, жадуващи за "Авропата", са смешни и същевременно трагични. Не уважават родината си и се прехласват по чужди земи, срамуват се да се нарекат българи.

 

Превръщат Франция в мечтана дестинация. Стремят се към нещо, което не познават. Потъпкват традиции, заложени в същността на България.

 

Войников създава интересна творба, в която между забавните редове се прокрадва голяма доза критицизъм. И макар че е едно от най-смешните произведения в българската литература, то преспокойно може да бъде възприето като поучение за това в какво не бива да се превръщаме.

 

Приятно четене!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 18.07.2011|09:44
Много добри предложения за още по-приятното четене на плажа. Не пропускам в плажната си чанта да сложа поне една книга, тази година няма да и бъде по-различно. В момента чета точно "Здрач" и от работа нямам време да ѝ се отдам изцяло, затова нямам търпение отпуската да дойде, да се отпусна на плажа и да се потопя в света на вампирите. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay