6 от най-ексцентричните въпроси на интервю за работа

Бъдете нащрек, мислете преди да отговорите и не лъжете!

6 от най-ексцентричните въпроси на интервю за работа

Предстои ви интервю за работа? Вълнувате се, притеснени сте, чупите пръсти какво ли ще ви попитат. Изчели сте всички книги с тактики и хитрости, които може да приложите на интервюто, но добрата подготовка не свършва до тук.

Не искам да ви внушавам страх, но по време на такива срещи винаги трябва да бъдете нащрек и да очаквате неочакваното. Трябва да бъдете подготвени и за въпроси с повишена трудност.

През последните години HR-ите (служителите, които водят интервютата) полагат усилия чрез трудни въпроси да преценят каква е психиката на кандидатите. Трябва да бъдете внимателни в отговорите си, защото някои въпроси могат да се окажат капан. Затова ние подбрахме 6 от най-ексцентричните въпроси, задавани някога на интервю, които ще ви подготвят да влезете уверени на срещата.

Каква сума бихте поискали, за да измиете прозорците в сградата?
Основното правило е: мислете, преди да кажете нещо. Не приемайте буквално въпросите от този тип. Целта е работодателят да разбере как се справяте с проблеми и големи числа. Най-добре започнете с изложение на сметките. Например колко пари бихте взели за измит прозорец или за целия труд. Обяснете стратегията си за работа на интервюиращия.

Обяснете на осемгодишен какво е "база данни". Използвайте само няколко изречения.
Доста често клиентите не разбират технологичния език и множеството термини, затова вие играете съществена роля да им ги обясните. Отговорът на този въпрос показва вашите възможности за комуникация с клиенти. Затова опитайте да бъдете максимално конкретни и лаконични.

6 от най-ексцентричните въпроси на интервю за работа

Какво закусвахте?
Ще се убедите, че този въпрос е по-скоро по-важен за вас, отколкото за работодателя. С него се проверява дали вие ще успеете да се вместите в обстановката във фирмата. Ако се храните здравословно, това може да се промени. Почти във всяка, да не кажа във всички, фирми практиката е да се хапва нещо бързо и на крак.

Опишете жълтия цвят на сляп човек
Подобен тип въпрос отново цели проверка на вашите комуникативни умения. Важен момент тук е да опишете характеристиките на жълтото по позитивен начин, но без да използвате обекти в жълт цвят като например слънцето. Ще се поизпотите доста, докато опишете това абстрактно понятие, но подобни разяснения ви чакат и занапред.

Ако откриете, че имате 1 000 имейла в пощенската си кутия, но можете да отговорите само на 300, как ще ги подберете?
Обърнете внимание на този въпрос, той е може би най-важният от всички споменати дотук. Той може да даде реална представа на работодателя ви как организирате работното си време и как подреждате приоритетите си. Когато започнете да отговаряте на имейли, с приоритет трябва да бъде прекият ви началник и най-големият ви клиент. Останалите биха ви потърсили по телефона.

Разкажете за случай, когато сте имали разногласия с вашия мениджър. Как са били решени те?
Стандартен въпрос. Но това не означава, че не може да ви изиграе лоша шега, затова за него също се изисква подготовка. Целта е провеждащият интервюто да добие представа как се справяте в конфликтни ситуации. Най-важното е бъдете спокойни и да казвате само истината. Представете двете гледни точни по въпроса, който обсъждате, и защитете себе си, но не правете опит да лъжете - нищо чудно въпросната ситуация вече да е проучена.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay