Жените са най-застрашени от загуба на работа заради изкуствения интелект

Докато изкуственият интелект предизвиква сътресения сред цялата работна сила - от сценаристи до финансови консултанти, оказва се, че технологията ще замени непропорционално много работни места, които обикновено се заемат от жени, сочи проучване на фирмата за анализ на човешките ресурси Revelio Labs.

"Разпределението на половете по професии отразява предразсъдъците, дълбоко вкоренени в нашето общество, като жените често са ограничени до роли като административни асистенти и секретарки", казва Хаки Озденорен, икономист в Revelio Labs. "Вследствие на това въздействието на ИИ се изкривява в зависимост от пола."

Revelio Labs идентифицира работните места, които е най-вероятно да бъдат заменени от ИИ, въз основа на проучване на Националното бюро за икономически изследвания. След това те определили разпределението на тези работни места по пол и установили, че много от тях обикновено се заемат от жени, като например събирачи на сметки, служители по ведомостите и лични секретарки, съобщава Блумбърг.

Напредъкът в ИИ задълбочава неравенството между половете в световната работна сила, където компаниите обмислят да съкратят част от персонала и да използват генеративен ИИ в работния си процес. International Business Machines Corp. наскоро заяви, че забавя наемането на служители за длъжности, които могат лесно да бъдат заменени от ИИ в бек-офис функциите, като например човешките ресурси. Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна прогнозира, че до 30% от тези позиции могат да бъдат заменени от автоматизация в рамките на пет 

ИИ е по-вероятно да поеме рутинни работни места, такива, които се заемат предимно от жени. Например моделът ChatGPT на OpenAI Inc. може бързо да търси, преглежда и обобщава големи обеми текст - задачи, които обикновено отнемат много повече време на съдебните помощници. В областта на набирането на персонал ИИ може да автоматизира процеса на сортиране на автобиографии - задача, за която преди са били необходими повече хора, казва Озденорен.

Но това не означава, че други висококвалифицирани работници могат да се чувстват сигурни за работните си места. Според Revelio Labs предварителните изследвания също така показват, че генеративният ИИ може да окаже по-голямо въздействие върху високоплатените професии, отколкото върху нетрадиционните работни места в производството.

"Занапред осигуряването на възможности за преквалификация ще бъде от ключово значение за жените, за да се ориентират в променящия се трудов пейзаж", казва Озденорен. "По този начин можем да се възползваме от потенциала на изкуствения интелект, като същевременно използваме техните ценни умения и опит", каза той.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay