Коледен дух в офиса

Няколко гирлянда и повече усмивки наистина правят чудеса

Навън грее слънце, температурите са си направо високи и е трудно да повярваме, че съвсем скоро идва Коледа. От празничния ден обаче ни делят по-малко от три седмици, така че вече е време да започнем да мислим за звънчета и подаръци.

Магазините масово са украсили витрините си, същото се случва и със заведенията. Лампички примигват на ключови централни места, а украсите на елхите тържествено бяха запалени преди дни.

Коледният дух бавно, но сигурно ни завладява и още малко остава да започнем с обратното броене до 24 декември. А това ще стане трудно, ако мястото, на което прекарваме най-много време, е изолирано от празничното настроение.

Офисът е предназначен за работа, което в никакъв случай не означава, че е лишен от емоции и положителни нагласи. Фактът, че през по-голямата част от времето си сме ситуирани именно тук, изисква да направим всичко възможно, за да превърнем средата в благоприятна за нас и нашите колеги.

Празниците са идеалното време за сплотяване на колектива. Сега е моментът да си организираме Коледно парти и дружно да се напием... т.е. опознаем. Но това само за една вечер. През останалото време ще продължим да се разминаваме в мрачния офис (който може и да не е толкова тъмен, но драматичното звучене е от значение), при това без капка коледно настроение.

Решението е да си направим малък празник от всеки работен ден. Не, нямам предвид да превърнем офиса в кръчма, макар че доста от нас асоциират празнуването с червено вино и едни специфични животински деликатеси. Идеята ми е тийм билдинг, обединен около украсата на работното място.

И процесът, и крайният резултат носят удовлетворение. Все едно се връщаме в училище и всички заедно декорираме класната стая. Изрязваме фигурки, закачаме гирлянди около дъската, украсяваме си дори собствена малка елхичка. Сега сме малко по-пораснали, но това не ни пречи все още да се радваме на красивите неща около себе си.

Офисът ще добие изцяло нов, празничен облик след кратката ни намеса като интериорни дизайнери. На пазара се предлагат разнообразни украси, така че изборът определено няма да бъде лесен. Но винаги може да заложим на класическия венец, който голата врата с нетърпение "очаква". Гирляндите също са стандартно решение, а местата за тях са разнообразни. Заиграването с цветовете пък със сигурност ще разведри обстановката.

Какво е Коледа без елха? Е, пак е Коледа, но усещането далеч не е същото. Малкото пластмасово дръвче е чудесна идея за работното пространство. От няколко години се разпространяват и в различни цветове, но нека бъдем традиционалисти и заложим на познатото зелено. Няколко играчки, още 1-2 гирлянда и офисът ще заблести почти буквално.

След като украсата вече е готова, остават още няколко стъпки до завършения професионален празничен дух. Ако работите в по-освободена среда, която не изисква строги костюми и намръщени физиономии, поне ден-два преди Коледа може да си направите бал с маски. Всъщност само частта с маските. Подгответе се за предстоящия празник с червена шапчица, еленски рога или тоалет на Снежанка. Е, последното е за доста смели дами, но разни хора, разни идеали, нали така?

Накрая, точно преди празниците, можете с колегите дружно да се зарадвате, като си поиграете на Дядо Коледа. Не се разделяйте на добри и лоши деца - рискувате да останете без подаръци. Най-добре се разпределете на случаен принцип и, както едно време в училище, си разменете подаръци. Освен че ще се почувствате една идея по-близки, чувството със сигурност ще бъде приятно, защото надали има човек, който не обича да получава изненади. Задължително обаче определете финансов лимит предварително, за да не се получат недоразумения.

В натовареното си ежедневие често пренебрегваме редица положителни емоции. Макар и на работа, нека не мислим само и единствено за нея, а да си позволим крачка встрани към подготовката за един от най-чаканите дни в годината. Защото без подходящото настроение няма да бъдем в състояние наистина да почувстваме светлия християнски празник.

20, 19, 18... Нека обратното броене започне сега!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay