Моят дом е моят офис

Как да увеличим мотивацията и да избегнем депресията, ако работим на свободна практика?

Моят дом е моят офис

Да бачкам от вкъщи и сам да си бъда шеф! Много от нас мечтаят за такава позиция, но онези, които вече са я постигнали, знаят – домашният офис, където никой не ни налага контрол и точно работно време, е спокойно езеро с много подводни камъни. Фрийлансърите, както и майките, опитващи се да поберат на едно място професията и грижата за детето, са особено застрашени от загуба на мотивация, неспазване на самопоставените срокове и изпадане в депресия. Още повече, че идва Баба Зима, а домашната депресия вирее най-добре, когато навън се сипе белият сняг. 

Ето няколко съвета, препоръчани от психолозите и изпитани на практика от хора, чиято дейност е локализирана вкъщи: 

Най-важното е да си създадете рутина и да я спазвате стриктно. Независимо, че никой не ви наблюдава. Ако ви е прекалено трудно да ставате рано, не е нужно да навивате будилника за седем сутринта. Важно е обаче да го навиете. Събуждането от само себе си, някъде по обед, не е добра идея, защото обедът лесно се превръща в следобед, а работата ви ще се измести към тъмните часове. Някои твърдят, че през нощта са по-ефективни, но е доказано – нощният сън е най-възстановителен за човешкото тяло, а мозъкът функционира най-добре сутрин. 

Не си поставяйте невъзможни срокове, но винаги се старайте да свършите даден проект в рамките, които предварително сте определили за него. Също както работното време, спазвайте и времето за почивка. Добре е да включите в него разходка навън. 

Приспособете специално място в дома си за работа. И това място в никакъв случай не трябва да бъде леглото или масата ви за хранене. Дори да не разполагате с отделна стая, подредете си кътче, което да използвате вместо офис. Отивайте в "офиса" облечени като за пред хора, не по домашни дрехи или пижама. Наоколо може и да няма колеги, които да ви обсъждат, но най-големият съдник обикновено сте вие. Не си разрешавайте да запуснете външния си вид, защото така ще загубите желание за социални контакти. Усещането, че изглеждате добре, ще ви предпази от потъване в депресивните бездни. 

Ако правите изкуство, научете се да възприемате това като работа. Накарайте себе си да творите, дори когато нямате вдъхновение. Забравете "арт" оправданията. За да можете да се посветите на изкуството си, вместо на по-скучна работа, трябва и да печелите от него. А хората, които дават пари, не приемат сроковете да се удължават до плюс безкрайност. 

След като няма шеф, който да ви похвали и награди, направете го вие. Уговорете си час за отпускащ масаж. Пазарувайте или се почерпете, когато има печалба. Ако сте приключили с особено натоварващ проект, разрешете си и по-дълга почивка. Или направете друго, което лично на вас ви харесва и ще помогне да се чувствате достатъчно добре наградени.  

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 07.11.2011|15:45
Имам познат, който работи от вкъщи вече доста време. Понеже няма точно установен работен график, си е обърнал деня с нощта. През деня спи, а вечер работи. Но това е най-малкият проблем. Лошото е, че фрилансърите работят, но не им се трупа трудов стаж и осигуровки. Такава разбота на пръв поглед изглежда много примамлива - нямаш шеф на главата, няма стрес, но не формираш контакти и постепенно започваш да се асоциализираш.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay