На интервю за работа: 13 подвеждащи въпроса и техните хитри отговори

Бъдете подготвени за всичко!

На интервю за работа: 13 подвеждащи въпроса и техните хитри отговори

Интервюто за работа може да бъде много стресиращо преживяване. Има шефове, които се впускат и в най-малките подорбности по време на срещата с кандидат за дадена работна позиция, но съществуват и такива, които провеждат интервюто "през пръсти”. И двата варианта са нож с две остриета.

Добре е да бъдете подготвени за срещата си с евентуалния си бъдещ работодател. Затова си припомнете какви са били въпросите, на които вече сте отговаряли при кандидатстване за работа. Дали са ви наели, или не - това показва дали сте се справили добре с отговорите.

Днес ще ви помогнем да изградите своите отговори, които ще спечелят лицето отсреща на ваша страна. Вижте кои са най-често задаваните въпроси на интервю за работа, както и кои са най-хитрите и успешни начини за отговор.

На интервю за работа: 13 подвеждащи въпроса и техните хитри отговори

1. Ще разкажете ли повече за себе си?
Не се впускайте в подробности за личния си живот, евентуалният ви работодател не се интересува от това дали живеете в центъра, или в крайните квартали, за него важно е да се появявате на работа навреме. Разкажете само за важните си постижения в кариерата, като предварително сортирате онези аспекти, които биха допринесли за успеха ви в работната позиция, за която кандидатствате.

2. Какви са дългосрочните Ви цели?
Тук е добре, ако предварително сте проучили какви са плановете за иновации на компанията. Но дори и да не сте, отново ограничете отговора си до целите, които бихте осъществили като част от нея.

В противен случай рискувате да се впуснете в обяснения за това как искате един ден да заемате ръководна позиция в офис в чужбина, с което да надхвърлите задълженията, които бихте имали за момента. Става въпрос за дългосрочни цели за разивите на фирмата, за работа в която кандидатствате, а не за личните ви мечти и стремежи, които изобщо не са свързани с нея.

3. Умеете ли да работите в екип?
Това не е въпрос, на който да отговорите с "да” или "не”. За да убедите интервюиращия в откровено положителния ви отговор, трябва да приложите примери за успешна екипна работна с ваше участие в миналото. Споделете накратко какво сте научили от този вид задължения, както и защо сте готови да предприемете всякакви екипни предизвикателства занапред.

Както вероятно се досещате, отрицателният отговор на този въпрос не е никак добър вариант, освен ако не кандидатствате за работна позиция, в която няма да имате никакви задължения, които да включват съвместна работа с колеги. Но, в такъв случай, подобно питане едва ли ще ви бъде отправено.

4. Някога имали ли сте проблеми с началника си? Ако да, как ги разрешихте?
Наблегнете върху разрешението, а не върху самия проблем. Няма нищо в лошо в това да разкажете за подобна случка, но не използвайте дадената ви "трибуна”, за да "скочите” срещу бившия си шеф. Обърнете внимание и на двете страни на проблема, като не обвинявате, а извличате поуки от него.

На интервю за работа: 13 подвеждащи въпроса и техните хитри отговори

5. Коя е най-голямата Ви слабост?
Няма смисъл да отговаряте, че нямате такава! Всеки си има една слаба черта, която се отразява на работата му. При вас това може да е недобра организация, чести закъснения или пък непредпазливост. Важното е да наблегнете върху факта, че работите в посока подобряване на работата. Ако не можете да организирате времето си и често се появявате след началния работен час, уверете лицето срещу себе си, че правите всичко възможно да се поправите, като пристигнете на интервюто навреме.

6. Защо напуснахте предишното си работно място?
Дори и да не сте напуснали по свое собствено желание, недейте да сипете обиди по адрес на компанията, за която последно сте работили. Вместо това, обяснете, че за вас е добре да продължите да се развивате, като потърсите по-добра алтернатива. Смятате ли, че компанията, към чието работно място се стремите, е по-добра за вас? Споделете защо!

7. Как Ви описват колегите Ви?
Това е чудесна възможност да разкриете добре развитите си комуникационни способности. Споделете какви хвалби сте чували от останалите и то споделени лично пред вас. Доверието, което колегите са ви гласували за разрешаването на не един проблем, също ще ви донесе бонус точки в очите на интервюиращия.

8. Защо трябва да наемем точно Вас?
Именно заради подобни въпроси е добре предварително да проучвате компанията, за работа в която кандидатствате. Тук е моментът да споделите кои ваши лични компетенции биха се вписали идеално в работната атмосфера и как опитът ви до момента ще ви помогне да се впишете по-бързо в графика на компанията. Наблегнете и на притежаваните от самите вас квалификации, които са споменати като предимство в офертата за работа.

9. Как мислите, че ще допринесете за развитието на компанията?
Тук е моментът да обобщите всичко казано до момента, но по начин, по който да не се повтаряте. Обвържете уменията си с визията си за просперитета на компанията. Обрисувайте себе си в позицията, за която кандидаствате. Така ще покажете на работодателя, че можете адекватно да си представите себе си и своите задължения в работната позиция, а и ще докажете, че умеете бързо да се адаптирате към нова работна среда.

На интервю за работа: 13 подвеждащи въпроса и техните хитри отговори

10. Справяте ли се добре с напрежението?
Няма нужда да разказвате за последния си нервен изблик, докаран заради кратки крайни срокове и изключително много работа за вършене. Вместо това обяснете на евентуалния си бъдещ шеф, че можете ясно да различите "добрия” от "лошия” стрес,. Знаете, че първият може да бъде продуктивен и да насърчава, докато вторият изисква по-голяма устойчивост и спокойствие, които могат да бъдат преодолени например със спорт, но и с възможност за разговори по темата и разбиране от страна на началниците.

11. Опишете начина си на работа.
Не си измисляйте някаква илюзорна реалност, в която успявате да се справите с десет задачи наведнъж. Опишете начина си на работа такъв, какъвто е. Ако има задачи, по които по принцип работите по-бавно, разкажете кои са те, но гарантирайте, че сте готови да подобрите уменията си.

12. Какво е заплащането, което очаквате?
Това е един от последните въпроси, които често приключват интервюто и за двете страни. Важно е предварително да сте проучили каква е средната заплата във фирмата, за да знаете какви очаквания да имате, ако заплащането не е споменато в офертата. Когато съберете достатъчно информация, ще знаете каква сума е реално да ви бъде отпусната. Не бъдете алчни, като искате много, но и не подценявайте труда си, като се задоволите с минималната заплата за фирмата.

13. Имате ли някакви въпроси?
Предварително си намислете два-три въпроса, които е възможно да не ви бъдат зададени, за да можете да ги използвате в този момент. Можете да попитате нещо конкретно за работната позиция или пък за условията в офиса. Така ще докажете, че наистина се интересувате от работата и искате да бъдете наясно с цялата информация, която ви е необходима.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

44 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay