Невербалната комуникация ни издава

Езикът на тялото казва повече

Невербалната комуникация ни издава

Интервюто за работа може да е точно онзи трамплин, от който се нуждаете, за да се реализирате като добър професионалист.Проучванията показват, че първото впечатление, което оставяме у интервюиращия се формира, както следва: 7% от това, което казваме, 38% от тона на гласа и 55% от езика на тялото. Затова е много важно да знаете какви сигнали изпращате на невербално ниво.

 

Положение на тялото

В началото на интервюто, когато ви предложат да седнете, седнете така, че гърбът да е максимално изправен. Така показвате, че сте уверени в себе си и че ви е удобно.

Не се прегърбвайте назад и не се извивайте настрани. Нека раменете ви бъдат изправени - в противен случай тялото "говори" за умора или апатия. Стоенето на ръба на стола, потропването и поклащането с крака пък "казват" - напрежение и нервност.

Не използвайте облегалката на стола за опора, би било добре тялото ви да е леко изнесено напред към интервюиращия, защото така ще покажете интерес към случващото се.

Положението на главата също е важно. Ако я наклоните леко настрани, това се тълкува, че сте отворена и приятелски разположена личност. Ако държите главата си изправена, показвате авторитет и самочувствие.

Ако трябва да изчакате интервюиращия да дойде, не ходете нервно напред-назад из стаята.

 

Ръцете

 В никакъв случай не поставяйте лактите на масата! Тази поза е забранена както на интервю, така и при всякакви бизнес срещи. Ръцете под масата също не са добро решение, защото създават асоциации, че не сте искрени и криете нещо.

Дръжте ръцете далеч и от лицето. Психолозите обясняват, че докосването на носа или устните по време на интервю, означава, че кандидатът лъже. Кръстосаните ръце през гърдите пък говорят, че не сте предразположени към откритост и не искате да допуснете говорещия до вас. За липса на професионализъм говори и оживеното жестикулиране. Колкото по-малко движите ръцете си, толкова по-добре.

Най-добре дръжте ръцете отпуснати в скута или на масата – не забравяите само какво казахме за лактите. 

 

Погледът

Зрителният контакт е задължителен за всяко интервю. Ако погледът ви не се среща с този на интервюиращия, той може да не усети, че проявявате интерес към длъжността и към това, за което си говорите.

Експертите съветват докато говорите да търсите очен контакт с интервюиращия на всеки 10 секунди, след това за кратко може да насочвате погледа си настрани. В старанието си обаче не забравяйте да мигате от време на време и не поклащайте глава в знак на съгласие като механизирана кукла.

Не гледайте надолу, това е знак, че не сте искрени, или че нямате достатъчно самочувствие за това, което казвате. Покажете вашия ентусиазъм, като ще имате интерес вид на лицето.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay