Нещастни на средна възраст

Жените на средна възраст имат прекрасен живот и не го обичат

Нещастни на средна възраст

Живот като на филм. Високоплатена мениджърска позиция, офис на удобно място, редовни посещения в салони за красота. Уютен дом, прекрасно семейство. Любящ съпруг, здрави деца. И една депресирана жена.

Щастието не е въпрос на брой притежавани блага, а на усещане. И когато някой има на пръв поглед всичко, но не е удовлетворен и целият свят го дразни, трябва да спре. Да помисли защо се получава така. И да започне наново, преди да е станало твърде късно.

Статистиката от наскоро проведено проучване на Forbes за щастието на хората сочи, че колкото повече остаряват жените, толкова по-нещастни стават. И освен неразположение на духа, те имат и проблеми със здравето. Тази криза на щастието не е обвързана с това, дали жената е омъжена, има деца, разведена е, работи непрекъснато, или напротив – животът ѝ е една голяма почивка. Също така, за тяхната удовлетвореност няма значение дали е богата или бедна. Невероятно красива или обикновена. Висока или ниска. От Америка, Азия, Европа. Повечето жени се вписват в поне една от тези категории. И ако са на средна възраст, то почти сигурно е, че са били по-щастливи преди.

През последните 50 години жената си е осигурила много по-стабилна позиция в обществото. Дамите имат повече възможности пред себе си, по-големи постижения, по-силно влияние и повече пари. И въпреки това, зависимостта явно е обратно пропорционална. Те продължават да са нещастни и изнервени, податливи на стрес и дори да прибягват до медикаменти, за да се справят с реалността. Първоначално това твърдение изглежда противоречиво. Та как е възможно тези, които са постигнали целите си през годините, все по-рядко да се усмихват на живота? Всъщност именно жените над 40 най-често използват антидепресанти, страдат от хронични здравословни проблеми или просто не се чувстват добре. Дори някои от тях губят желанието си да са в крак с времето – нещо нетипично за нежния пол.

Проблемът идва от ролите, които жените са принудени да изпълняват ежедневно. Грижовна майка и професионалист в работата. Любяща съпруга и добра домакиня. Чувството е сякаш побираш в себе си още няколко човека и ги изкарваш наяве, само когато са ти необходими. Но през останалото време, те си водят свой живот и нищо чудно, че накрая "приемничката" на тези образи не се чувства на място. Коя е тя всъщност?

Дами, трябва да се изясним веднъж завинаги. Пълно щастие няма. Но пък има една думичка, която не е зле да ви влезе в употреба - "приоритет". Когато подредите желанията си по важност, ще започнете да правите необходимите компромиси. А те ще запазят душевния ви мир, защото няма да се чувствате сякаш на всяка цена трябва да успеете. Във всичко. Балансът семейство-кариера се реализира толкова рядко, че не си заслужава да опитвате. Защото залагате на карта не само щастието, а и здравето си.

Ако все пак искате да не жертвате работата си и имате нужда да постигате своите професионални цели, то изберете подходяща компания за целта. Има много фирми, които предлагат гъвкаво работно време и дори работа от вкъщи. Те осигуряват алтернатива за жените, които не искат да се посвещават изцяло на семейното огнище.

До някаква степен за депресията в средна възраст са отговорни и мъжете. Докато участието на жената в семейния бюджет нараства главоломно, домакинската работа все още е нейно задължение. А би трябвало представителите на силния пол да бъдат съпричастни поне малко и да помагат с каквото могат.

Съвременната жена, като един същински Сизиф, бута камъка нагоре и нагоре. Но тя не е митичен образ, а обикновен човек, който, подложен на подобно напрежение, рано или късно ще се разболее. Или полудее.

24 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 18.10.2011|19:07
Като цяло жените сме по-предразположения пол към депресия. За това състояние не е задължително човек да има ясно изразени проблеми. Има друго, жените към 50 години имат богат житейски опит, помъдрели. На тази възраст човек е склонен да се замисля надълбоко за смисъла на живота. Жената в описанието от статията се радва на успех в работата, любящ съпруг, здрави деца. И сега какво - един вид към какво да се стреми от тук насетне като всичко е изпълнено. Това е дилемата, която поражда мрачни настроения - скучният живот и липсата на ясни цели.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay