Новото момиче в офиса

Тръпка, предизвикателство или истински ужас е новото работно място

Новото момиче в офиса

Всеки се ражда. Живее. И после започва работа. По някое време му се налага и да я смени. Нова ситуация, непознато място, вторачени, изпитващи погледи на бъдещите колеги и усещането за първолак пред големия страшен вход на училището, който не иска да пусне ръката на мама. Иска ви се да останете незабелязани, да превъртите лентата напред с три месеца, когато познавате всички, ходите заедно на обяд, споделяте шегите и закачките им, защото вече сте на "ти" с офисния хумор. Никой няма машина на времето обаче, затова пък ни има нас с няколко изпитани съвета за новото работно начало.

Казват, че първото впечатление е важно. Важно, но не определящо. След първите няколко седмици ще сте разкрили потенциала си, но дотогава - поздравявайте, опитвайте се да участвате в разговорите, давайте идеи по време на съвещанията.

Колегите, макар и непознати, също са хора. Дори имате общи интереси, съдейки по това, че работите заедно. Възможно е да ви гледат неодобрително, но повечето пъти това е провокирано от инстинкта да покажат кой първи е завзел територията. Не взимайте навътре тези усещания, усмихвайте се повече, колкото и тривиално да звучи, и не се изолирайте. Надали искате да превърнете работния ден в самотно преживяване, при това пет пъти седмично.

Напълно нормално е да усетите нужда да споделите нещо лично. Но не твърде лично! Това ще ви помогне да стопите леда, но е нож с две остриета. Никой няма да иска да слуша как сте прекарали предната вечер с половинката си, колко е очарователна племенницата ви или какво вкусно ястие е сготвила майка ви. Затова внимателно подбирайте фактите, които правите обществено достояние.

Една от положителните страни на новата работа е, че никой не ви познава и вие избирате колко и какво да разкриете за себе си. Не злоупотребявайте с шанса обаче, защото, в стремежа да се впишете, бихте могли да създадете много комични ситуации. С други думи: не се правете на такива, каквито не сте! Да, звучи страхотно да бъдете освободената мацка или сериозната професионалистка, но ако това не сте вие, в един момент неминуемо фалшивата маска грандиозно ще се смъкне.

Новото работно място е и ново поле за изява. Най-вече! Сега е моментът да дадете най-доброто от работното си "АЗ". Бъдете дейна, активна, аргументирайте идеите си. Твърде възможно е дори сама да се удивите от скритите си заложби.

Ако сте "нарцис под прикритие", новата работа ще е истински рай, поне в началото. Всички ще ви оглеждат, обсъждат, заговарят. Вие сте новата колежка в офиса. Радвайте се на вниманието, защото няма да бъде вечно. След месец ще сте просто част от екипа, а ако преди това дойде друга нова колежка, ще ви отнеме титлата по-бързо от очакваното.

Всяко начало е трудно, но като такова, то също носи своето обаяние. Пуснете се по течението, насладете се на момента и дайте най-доброто от себе си. Докажете на вас и на околните, че сте професионалист на високо ниво!

19 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 01.09.2011|08:39
Понякога се получава и следната ситуация: има поне 1 колега, който просто е решил че не сме му симпатични, без изобщо да ни познава и прави всичко възможно да ни вгорчи живота. В такава ситуация не трябва да му отвръщаме със злоба, а просто да му се усмихваме, защото като мине известно време ще разбере, че всичко е било една голяма глупост от негова страна.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay