Първата жена премиер в историята на Дания

Тя пише новата история на кралството

Първата жена премиер в историята на Дания

Хеле Торнинг-Шмит е датски политик. Няма нищо необичайно в това, освен фактът, че е първата жена премиер в историята на кралството.

Родена е на 14 декември 1966 година. Има бакалавърска степен по политически науки от Копенхангенския университет, както и магистърска от престижния белгийски Европейски колеж.

Не е учудващо, че освен родния си датски език, Шмит говори перфектни английски и френски.

Хеле Торнинг-Шмит ще заеме премиерския пост от Ларс Льоке Расмусен, който вече е признал поражението си и заяви, че ще подаде оставка пред кралица Маргрете II.

За първи път в историята на Дания жена ще застане начело на правителството. 44-годишната датчанка вече има ясни планове за бъдещото си управление. В интервю тя заяви, че е необходим краткосрочен растеж, за да се справи кралството с безработицата, както и че има нужда от предприемане на дългосрочен растеж, който пък включва инвестиции в образованието.

Шмит е омъжена за Стивън Кинък, който е син на бившия лидер на британските лейбъристи Нийл Кинък. Срещнали са се в Европейския колеж и оттогава са заедно. Родители са на две деца.

Явно политиката все повече се превръща в женска работа. Никак не са малко жените, заемащи лидерски позиции и печелещи доверието и уважението на народа. В Германия е Ангела Меркел, в Бразилия - Дилма Русеф, а сега, в Дания - Хеле Торнинг-Шмит. Може би е време и в България да се случи мащабна политическа промяна.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 17.09.2011|15:09
Жените сме много по-властни и силни от преди, затова и все повече се издигаме на професионално ниво. Така като е тръгнало може скоро и ние да се похвалим с подобна новина, например жена президент, тъй като наближават президентските избори, а след това защо не и премиер? Все пак сме жени и трябва да се подкрепяме. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay