Хоризонтите пред PR специалистите

Мария Гергова разказва, че пътешествието в PR професията е дълго и незабравимо

Мария Гергова започва кариерата си на PR специалист през 1993 г. В началото на 1997 г. създава агенцията United Partners. Има и множество специализации пo PR и комуникации.

В продължение на четири години е в съвета на IPRA - международната PR асоциация, още четири - в борда на директорите, a през 2009 г. заема поста президент на IPRA. Мария Гергова е най-младият президент в историята на международната асоциация и единственият от Централна и Източна Европа.

Мария е и член на журито на Наградите за успелите деца на България на Фондация "Димитър Бербатов" и член на журито на международните PR награди на ИПРА. Тя е носител на отличието на БДВО "PR специалист на годината". Мария ни запозна с детайли около своята работа, както и за предизвикателствата, с които се справя всеки ден.

Разкажете ни за Вас и Вашата работа. Какво Ви предстои през 2012 година?

Като се има предвид, че PR професията е сравнително нова за България, чувствам се като ветеран, който обаче все още има младежки, търсещ, откривателски дух.

Започнах кариерата си в сферата на PR през 1994 година. Малко повече от 2 години след това положих основите на агенция United Partners, заедно с няколко съдружници. Последваха 15 прекрасни години, пълни с предизвикателства, победи, разочарования, изненади, запознанства, растеж, усъвършенстване и много забавление. Забавление, защото ако не изпитваш удоволствие и не възприемаш работата като една забавна игра, няма да се докоснеш до върховното удовлетворение.

Никога не съм се взимала на сериозно. Мисля, че подобно отношение само може да навреди както на мен, така и на хората наоколо. Изпитвам вълнение и огромно задоволство, когато имам възможност да бъда креативна или да участвам в творческия процес по създаване на кампании.

За 2012 година сме планирали много работа, празнуване на 15 годишнината на агенцията, разработване на нови услуги и откриване на нови хоризонти. Който иска да бъде част от това - нека пише на нашия мениджър "Човешки ресурси". Стажанти и PR ентусиасти са добре дошли в нашето семейство. Винаги е хубаво, ако можеш да споделиш успеха с повече хора!

Какво е най-ценното, което Ви дава работата в областта на PR?
Най-ценното, което ми дава работата, е това, че се развивам всяка една минута. Едва ли има по-благодатно поле за изява за хората, които не могат да стоят мирни и искат непрекъснато да стават по-добри. Всеки ден се събуждам с една торба знания и умения повече от предишния. Все пак ще подчертая, че това е за динамичните и авантюристични хора. Ако обичате спокойствието - работата в PR агенция не е за вас. PR професията преживява едни от най-големите промени и трансформации от създаването си. И как да не се чувствам благословена, че съм част от тези "интересни времена"?

Какви са най-големите онлайн предизвикателствата пред PR специалистите днес?

Най-голямото онлайн предизвикателство пред PR специалистите е свръхдинамичността. За да сме ефективни в подготовката и реализацията на кампании в онлайн среда, трябва да сме запознати с всички инструменти и възможности, които тази среда предоставя. А те се променят и развиват всеки ден, всеки час дори.

Предизвикателството да отделяш достатъчно време да четеш, учиш и развиваш всеки ден, докато не изоставяш ежедневните си задължения, е наистина голямо. Истината обаче е, че никога не е имало толкова големи възможности за PR специалистите. Като експерти в двустранната комуникация, пред тях се откриха нови хоризонти, защото дигиталната среда е едно изключително благодатно поле за подобен тип общуване. С нашите клиенти и марки или без тях, комуникацията се случва, така че ние съветваме - по-добре да сме част от нея, за да сме по близо до целевите групи, да ги слушаме, разбираме и реагираме по адекватен начин.

Какво бихте посъветвали хората, които сега навлизат в PR професията?

Бих посъветвала тези, които правят първи стъпки в PR професията, да се подготвят за едно дълго и незабравимо пътешествие. Стегнете куфарите и не забравяйте да се ваксинирате против заразни болести като бездействие, мързел, негативизъм, незаинтересованост, неетичност, неморалност и нежелание. Вземете удобни дрехи и обувки, за да се чувствате комфортно. Вземете много книги или напълнете един електронен четец с информация и знания. Използвайте всяка свободна минута по време на пътешествието, за да се наслаждавате на новостите и знанията. Отваряйте си очите, за да не пропуснете интересното и красивото. Бъдете готови да спрете, да поговорите с непознати - прекрасен източник на знания и нови възможности. С две думи, приятно пътуване в земите на PR!


И за финал...
Най-хубаво е пътешествието в света на PR да бъде в добра компания, добри специалисти и добри хора, на които може да разчитате и с които може да вървите напред. Пожелавам го на всеки.

Мария Гергова ще бъде част от дискусията на първото издание на семинар "PR Guru” - едно събитие за PR специалисти. Семинарът ще се проведе на 5 април 2012 година в Интерпред СТЦ, София и ще бъде посветен на тенденциите и добрите практики в PR професията у нас.

За повече информация и регистрация, посетете сайта на събитието www.prguru.eu
Организатор на събитието е фирма Web and Events Ltd.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 27.02.2012|19:54
така е! много наркотици взимат
15
Не е посочен 23.02.2012|21:40
Мдааа, страхотна ПР публикация! Само дето няма нищо общо с реалността и коментарите са на половината екип - агенцията буквално мели хора! Сменя екип през 2 месеца ... не се назначават красиви и прогресивни момичета, защото са заплаха за женското самочувствие на ръководството, вероятно по тази причина преобладават гейовете. По същият начин се претупват клиенти и събития, които струват много, а им се отделя нищожно време за подготовка. Медиите са подкупени с подаръци и често събития, които са кръгла нула излизат минали "перфектно". Бюджетите се надуват 30 до 70 % на всяка единична цена, а въпросното "земно ръководство" шмърка като ненормално ....
14
Не е посочен 21.02.2012|16:45
искат се много качества, тя явно ги притежава.
13
Не е посочен 21.02.2012|16:41
Успех на жената!За това се изисква усет преди всичко!
12
Не е посочен 21.02.2012|14:41
Доста здраво стъпила на земята ми се вижда! Браво!
11
Не е посочен 21.02.2012|14:41
Доста неестествено е застанала на тази снимка!
10
Не е посочен 21.02.2012|14:26
Добре е, че никога не се взима на сериозно, защото това ни е много голям проблем на нас българите!
9
Не е посочен 21.02.2012|14:23
Браво на нея!
8
Не е посочен 21.02.2012|14:22
ако ти е на сърце и го вършиш с желание, не е трудно. а да, иска се и талант.
7
Не е посочен 21.02.2012|14:15
Със сигурност не е лесно, но пък е интересно! :)
6
Не е посочен 21.02.2012|14:13
В България особено липсват хора, които разбират колко трудна работа е това.
5
Не е посочен 21.02.2012|14:12
Не можах да го изчета до края, не ми хареса нещо!
4
Не е посочен 21.02.2012|11:47
Толкова млада, а вече ветеран в своята област. Гордост за страната ни е.
3
Не е посочен 21.02.2012|11:10
Пиярът е доста тънка работа.Добрият пиар е много важен за да можеш да вървиш напред.
2
Не е посочен 21.02.2012|10:01
наистина,много
1
Не е посочен 20.02.2012|18:57
Браво на жената, вдъхновяваща е.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay