Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"

Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"

Поговорихме си с режисьора на първия български коледен филм "Чичо Коледа" Ивайло Пенчев, който ни разказа за звездния актьорски състав, за веселите моменти по време на снимачния процес и за историите, които провокират размисъл.

 Благодарим, че приехте нашата покана. Преди броени дни на голям екран излезе филмът "Чичо Коледа". Разкажете ни повече за идеята, която стои зад него. 

"Чичо Коледа"  е романтична  комедия, която може да те накара и да плачеш, и да се смееш едновременно. Това е универсална история, която може да се случи навсякъде по света и е разбираема за всеки човек. Тя носи духа на италианския неореализъм и проследява съдбите на "малките" хора от улицата.  Интересува ни вътрешният им свят, техните преживявания, как запазват достойнството си и не се отказват да се борят за щастието си.

 Какво е посланието на филма?

Ако човек вярва в себе си,  може да сбъдне мечтите си. Зад привидно смешните ситуации се размишлява над важни въпроси – за семейството, прошката, любовта, съчувствието, приятелството,  дали законното е морално, а моралното е законно.

Какво Ви провокира да разкажете тази история?

Един репортаж по телевизията в който се разказваше за две деца осиновени от американско семейство, което една седмица по-късно ги изоставят. Това е отправната точка. Във филма ние не се интересуваме, защо и как се е стигнало до това. Ние разказваме своята история, която иска да покаже, че във всеки човек има добро и разбирането, съчувствието и добрината един към друг правят чудеса.

Ивайло Пенчев за посланието, смеха, сълзите и заснемането на филма "Чичо Коледа"

Как подбрахте този звезден екип от актьори?

С повечето от актьорите (Филип Аврамов, Малин Кръстев, Васил Банов, Свежен Младенов, Китодар Тодоров, Стефан Денолюбов, Милена Аврамова, София Бобчева) съм работил и в предишните ми филми ("Летовници” и "Като за последно”). Това са актьори с огромен потенциал и затова във всеки следващ филм ги провокирам да изиграят нещо различно, нещо, което не са играли в театъра и киното. Във филма "Чичо Коледа” имах удоволствието да работя и с невероятните Меглена Караламбова и Аня Пенчева. Има, разбира се и актьори, които избрах чрез кастинг. Симона Халачева се представи страхотно, както и осемгодишният Ален Ангелов.    

Какво символизира образът на чичо Коледа?

Чичо Коледа е символ на добротата, на чистотата в човешките взаимоотношения. 

Всеки от героите във филма търси това, за което жадува най-много. За какво жадувате Вие?

Искам да правя филми, с които да забавлявам публиката, но не с клоунада и чалга, която ни залива отвсякъде, а с интелигентен хумор, който да провокира размисъл. Вярвам, че всеки зрител в "Чичо Коледа" по един забавен и лек начин ще открие частица истина за себе си и за света около нас.

Как премина снимачният процес? Повече бяха веселите моменти или трудностите?

Имаше от всичко по-малко. Трудностите  бяха по-скоро организационни. Да се снима филм в София и то по време на пандемия, не е никак лесно – дезинфекция на всички обекти преди и след снимките, отцепваме на района, за да не се виждат хора с маски. Налагаше се да слагаме коледна украса на всички външни локации. Комичните ситуации също не липсваха. С актьорите, които участват във филма,  няма как да не е весело на снимачната площадка.

Цялото интервю можете да видите в Peika.bg.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay