Как „Здрач“ се превърна от филм за тийнейджъри в един от най-успешните холивудски проекти

Как „Здрач“ се превърна от филм за тийнейджъри в един от най-успешните холивудски проекти

Въпреки широката критика от зрителите и малкия бюджет, "Здрач" успя да се превърне в един от най-страхотните холивудски проекти. Беше толкова страхотен, че режисьорите продължават да се опитват да повтарят така наречения "ефект на здрача", но много малко от тях са успели да го направят.

Ето кои са причините за успеха на този обикновен на пръв поглед тийнейджърски филм и как тази сага за вампирите повлия на киното като цяло.

Благодарение на сагата за вампирите има поредица от филми за жени и създадени специално за жени.

Класическото правило на кинематографията казва, че момичетата са готови да гледат филми за мъже, докато мъжете няма да гледат филми за момичета. Ето защо филмите, които виждаме, често са фокусирани върху мъже, докато жените в тези филми играят ролята на основната награда, която главният герой получава, след като е преодолял определено предизвикателство. По времето на излизането на сагата за вампирите в Холивуд режисьорите мълчаливо вярвали, че създаването на филм за жени е директен начин да се провалят.

Разбира се, имаше и филми за жени преди Здрач и някои от тях донесоха огромни печалби на създателите си. Титаник, Ангелите на Чарли и Сексът и градът са в този списък. Търговският успех на тези проекти обаче се възприема като нещо случайно, а не като нещо, което се случва редовно. 

Как „Здрач“ се превърна от филм за тийнейджъри в един от най-успешните холивудски проекти

Twilight се счита за първия филм, който успя да докаже, че филм, направен за жени, може да бъде успешен търговски проект. Смята се, че именно тази сага е оказала решаващо влияние върху равенството между половете във филмовата индустрия.

По същество обаче този филм има същата сюжетна линия като Пепеляшка: Бела, бедно, непохватно и не особено привлекателно момиче, се влюбва в красив, богат млад мъж; в края на разказа тя се трансформира и става почти нечовешки привлекателна. 

От излизането на първата част на сагата, филмовата индустрия започна да се опитва да постигне "ефекта на здрача", като постави женски герой в средата на сюжета. Филми като The Hunger Games и Divergent се превърнаха в най-успешните опити.

Благодарение на Twilight, кинематографията получи много хипер-привлекателни жени вампири.

Успехът на филмите за Бела Слоун предизвика появата на други вампирски сериали. На първо място имаше "Дневниците на вампира" и "Истинска кръв". Те също се фокусираха върху женска аудитория, но надариха основните си женски персонажи със силен женски принцип. Мъжете в тези сериали възприемат жените като плячка.

Преди вампирите се възприемаха като нещо лошо. Twilight, The Vampire Diaries и True Blood напълно промениха тази представа. 

Колкото и изненадващо да звучи, филмът частично насърчава запазването на невинността преди брака (не забравяйте Едуард, който отказа да се сближи с Бела, преди да се омъжи за него). Дори фамилията на Бела загатва за чистота.

Ако не беше Здрач, Петдесет нюанса сиво нямаше да съществува

Как „Здрач“ се превърна от филм за тийнейджъри в един от най-успешните холивудски проекти

Феновете на "Петдесет нюанса сиво" знаят, че романът, на който е базиран филмът, първоначално е създаден като фантастика към "Здрач", където Анастасия е Бела Суон, а Едуард Кълън е Кристиян. Но текстът в крайна сметка се превърнал в независима любовна история и донесе на автора си много пари и много слава.

Въпреки очевидната разлика между филмите и книгите, Петдесет нюанса сиво и Здрач имат някои общи неща:

  • Основните женски персонажи са непохватни и непривлекателни
  • И в двата филма, жените са готови да започнат опасни връзки с опасни мъже
  • Те са малтретирани от своите партньори
  • И Едуард, и Кристиан признават, че не разбират любимите си жени, но това недоразумение само засилва желанието им да бъдат с тях
  • И Бела, и Анастасия попадат в ситуации, в които се нуждаят от мъжка защита
  • И Едуард, и Кристиан избягват любимите си, но се завръщат, защото не могат да си представят живота си без тези жени.

Фактът, че първите части на двете любовни истории са заснети от жени, се превърна в изненадващо съвпадение: Катрин Хардуик работи по "Здрач" през 2008 г., докато "Петдесет нюанса сиво" е създаден от Сам Тейлър-Джонсън през 2015 г. Следователно женската визия не е ограничена от самите романи, но това било и на снимачната площадка. Вторите части на двата филма са направени от мъже.

Как „Здрач“ се превърна от филм за тийнейджъри в един от най-успешните холивудски проекти

Twilight е един от най-успешните многосерийни проекти в Холивуд

По отношение на търговския успех на Twilight - този филм не само успя да спечели много пари, но и се превърна в един от най-успешните проекти на Холивуд за всички времена. Неговият боксофис донесе повече от 1 милиард долара, въпреки че бюджетът му беше много по-нисък:

  • Първият филм е направен за 37 милиона долара, а боксофисът е донесъл над 408 милиона долара. 
  • 50 милиона долара бяха похарчени за втората част, а касата донесла над 711 милиона долара
  • Третата част била малко по-скъпа - 68 милиона долара и спечелила на създателите й 698 милиона долара
  • 230 милиона долара били похарчени за двата филма от четвъртата част, а печалбата била 1,541 милиарда долара

Това беше своеобразна революция във филмовата индустрия и много режисьори все още се опитват да повторят касовия успех на сагата. Разбира се, има по-успешни филми като филмите за Хари Потър, Карибски пирати, както и Властелинът на пръстените. Но те били много по-скъпи за производство. Първите части на всички тези филми струват не по-малко от 100 милиона долара. Тези цифри нараснали много повече до последните части. Например "Карибски пирати: В края на света" бил на път да загуби повече пари, отколкото са били инвестирани - с бюджет от 300 милиона долара филмът е спечелил само 309 милиона долара на вътрешния пазар. Въпреки това той успя да се изплати от световния боксофис - където брутната му стойност била над 960 милиона долара.

Нещо по-изненадващо, тази вампирска сага се превърна в хит въпреки малко известния актьорски състав и почти никакви специални ефекти. И така, каква е тази тайна съставка, която създателите добавиха към този филм? Разбира се, това е любовната история, която е по-скоро тийнейджърска, отколкото за възрастни. Като правило Холивуд не възприема тийнейджърите като целева аудитория, от която могат да печелят добри пари, а Twilight показа, че има смисъл да започне да се обмисля това.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay