„Дървесна история” - забележителна екологична драма от Ричард Пауърс

„Дървесна история” - забележителна екологична драма от Ричард Пауърс

На 28 януари излиза от печат "Дървесна история" – един забележителен роман, получил широк отзвук в цял свят. Подписана от големия американски писател Ричард Пауърс, книгата е отличена с награда Пулицър за художествена литература (2019), Голямата награда за американска литература (2018), Награда Уилям Дийн Хауърс! 

"Дървесна история (превод: Деян Кючуков, художник: Неда Ангелова, 536 стр., цена: 30 лв.) засяга тема, необятна като Вселената: природата и връзките ни с нея. Съдбите на главните герои се преплитат около първата и последна загадка в света: общуването между дърветата. В центъра на тази екофантастика със симфонични измерения е историята на една секвоя, застрашена от унищожение. Пилот от американските военновъздушни сили във Виетнам е прострелян в небето и се спасява, като се приземява в бананово дърво.

Един художник наследява фотографски портрети, правени в продължение на сто години, на все един и същи прокълнат кестен. Колежанка, любителка на веселия живот, получава токов удар в края на осемдесетте, умира и се връща към живот благодарение на същества от въздух и светлина. Учен с проблеми със слуха и говора открива, че дърветата общуват помежду си. Тези герои и петима други непознати се срещат в последна и жестока битка, за да спасят няколкото акра девствена гора, останали на американския континент. Ричард Пауърс изследва екологичната драма и бавното ни удавяне в киберсвета и ни напомня, че без природата нашата култура не съществува, тя е тази, която предпазва душите ни от разруха.

„Дървесна история” - забележителна екологична драма от Ричард Пауърс

Ричард Пауърс е роден през 1957 г. Заради първия си роман - "Трима селяни тръгнали на танци" (1985), е цитиран от престижното списание "Ескуайър" като един от тримата най-значими автори на десетилетието (другите двама са Мартин Еймис и Дон ДеЛило). Пауърс е написал  десетина други книги, включително "Времето, когато пеем", избрана за най-добра книга на 2003 г. от "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст", и "Ехото отеква", увенчана с Националната награда за най-добра книга. "Дървесна история" е неговият дванадесети роман, спряган от мнозина като шедьовър и "една от най-добрите книги, писани някога." 

Книгата присъства в краткия списък за наградата "Ман Букър", повече от година е в листата на бестселърите на "Ню Йорк Таймс" и е определена като най-добра книга на годината от Вашингтон Таймс, Опра Магазин, Нюзуик, Чикаго Трибюн и др.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay