Галактиката на бъдещето според майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки

Иконичният роман „Обитаемият остров“ излиза в ново издание.

Галактиката на бъдещето според майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки

Сред огромното литературно наследство, което майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки оставят ("Пикник край пътя”,"Понеделник започва в събота”и"Трудно е да бъдеш бог”) попада и иконичният роман "Обитаемият остров",дал началото на неофициалната трилогия за Максим Камерер (т.нар. Цикъл "Камерер") и вдъхновил едноименната екранизация от 2008 г.

Настолното четиво за всички почитатели на жанра се появява в ново издание с корицата на Дамян Дамянов – реверанс към легендарната поредица "Библиотека Галактика" – и запраща читателя на ръба на XXII век, когато на Земята е настъпила утопия, а хората са надарени със свръхчовешки способности.

А някъде там, отвъд познатото, се намира "Обитаемият остров".

Галактиката на бъдещето според майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки

Защото Максим е изгубен – захвърлен на далечна планета след катастрофа, без никакъв начин да се свърже със своите. Превърнал се в Робинзон на своето време, той ще трябва да намери начин да оцелее. Небето над тези непознати земи е "ниско и някак твърдо, без лекомислената прозрачност, която намеква за безкрайността на Космоса". А цивилизацията, която ще го посрещне, сякаш е застинала във времето на тоталитарните режими от XX век – години на пропаганда, политически арести, доноси и преследване на инакомислищите.

Максим ще бъде легионер, терорист, герой, но преди всичко ще помни, че е землянин и добър човек, който не може да търпи неправдите.

Но може ли да се изправиш срещу правила, които не разбираш? И колко още може да се бориш срещу инерцията просто да се подчиниш тогава, когато няма надежда за спасение?

"Обитаемият остров" е удивително постижение на литературата и човешкото въображение, което размива контурите на реалността и напомня, че само  от човека зависи как би изглеждала тя.

Аркадий и Борис Стругацки са руски писатели-фантасти и сценаристи. Сред най-известните им произведения са "Трудно е да бъдеш бог”, "Хищните вещи на века”, "Понеделник започва в събота”, "Обитаемият остров”, "Милиард години до свършека на света”, "Бръмбар в мравуняка”, "Пикник край пътя".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay