Можеше ли световната история да се развие другояче? –„Краят винаги е близо“ от Дан Карлин

Създателят на хитовия подкаст „Hardcore History“Дан Карлин ни повежда на смайващо пътешествие из дебрите на световната история, като задава въпроса „какво щеше да стане, ако...“.

Можеше ли световната история да се развие другояче? –„Краят винаги е близо“ от Дан Карлин

По книжарниците вече можете да откриете новото издание "Краят винаги е близо" от Дан Карлин, създател на хитовия подкаст "Hardcore History", който има милиони слушания в Spotify и Apple Podcasts и над 300 хиляди последователи в Туитър.

Можеше ли световната история да се развие другояче? –„Краят винаги е близо“ от Дан Карлин

Смятате ли, че съвременната цивилизация би могла да рухне, а градовете ни да се превърнат в развалини?

Това е образ, който всички познаваме добре от постапокалиптичните филми – до степен, че се е превърнал в изтъркано клише. Представете си как след хиляди години археолозите на бъдещето ровят из ръждясалите скелети на Ню Йорк и Токио, опитват се да разгадаят живота ни. "Не е възможно – бихте си казали, – археолозите от бъдещето никога няма да изследват нашия живот така, както ние изследваме древните египтяни."Но извадената на бял свят мумия вероятно си е мислела същото, когато е била жив и дишащ човек.

Да си представим как неща, които са се случвали многократно в историята, се повтарят в съвремието ни, е все едно да се заиграем с научната фантастика. Каква е връзката между фактическото минало и спекулативното настояще?

С този въпрос Дан Карлин започва несравнимото си пътешествие сред дебрите на историята. От вероятността астероид да удари Земята и да я върне в Средновековието чак до стряскащо акуратно предупреждение за съвременна пандемия, сравнима с големите пандемии в миналото, направено една година преди началото на COVID-19 – Дан Карлин ни води през световната история от гледната точка на най-важния ѝ елемент: обикновения човек.

Кой би спечелил битката, ако армията на Вермахта се изправи срещу съвременната мексиканска армия? Защо възвеличаваме Александър Велики, при положение че е избил десетки милиони? Как са изглеждали обществата от миналото, при положение че повечето хора са били отглеждани по начин, който по съвременни стандарти се приема за тормоз над децата? Каква е ролята на пандемиите и водят ли винаги до обществена и културна трансформация? Какво е превърнало нацистите в нацисти?

Сякаш от гледната точка на пришълец, опитващ се да разбере Земята и нейните жители, в "Краят винаги е близо" Дан Карлин обяснява историята и обществото ни. Като създава чисто нов начин да възприемем собствената си история, "Краят винаги е близо" е взривоопасна смес от драма, поглъщащ наратив и неочаквани обрати в духа на най-добрите трилъри.

"Историята – това е автобиографията на луд човек."

Александър Херцен

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay