Много джаз и блус на SPIRIT of Burgas

Много джаз и блус на SPIRIT of Burgas

Джаз и блус сцената на SPIRIT of Burgas се превърна в традиционен пристан за ценители на по-софистицираната музика. В крайна сметка няма по-голям разкош от това да слушаш джаз и блус под звездното небе, долавяйки наред с меките китарни и вокални изпълнения шума на листата на дърветата, обгръщащи алеите на морската градина в Бургас, както и плисъка на вълните.

Тази година програмата е особено силна, с което организатора на тази сцена на
SPIRIT of Burgas Михаил Куцев показва амбицията си с всяко следващо издание на фестивала да развива джаз и блус зоната все по-добре.

Музикалната селекция този път е с акцент върху етно-джаз звученето и новите нетрадиционни стилове в джаза, с което създателите на феста в партньорство с
Becks отново гарантират традиционното безкомпромисно ниво на най-мащабното събитие в България.

Ст
артът на 12 август след 8 вечерта ще постави ексцентричния Никола Котарашки със своя Kottarashky Live Band. Той е от онези смели експериментатори, които не се страхуват да смесват отрязъци от циганска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове.

В същата вечер на джаз и блус сцената на
SPIRIT of Burgas ще се изяви и блус ветерана на България – Васко Кръпката със своя Кръпка Блус Бенд, последван от джаз тандема от Пловдив Веселин Койчев и Ники Карагеоргиев. Финалът в петъчната нощ ще е с музикантите от Зона Ц, в чийто фундаментален състав влизат едни от най-сериозните и доказали се джаз имена у нас, а именно Васил Пармаков – пиано, Веселин Веселинов- Еко – бас, Стоян Янкулов – барабани.

Втората фестивална вечер
на Джаз и Блус сцената ще бъде открита от Рут Колева. Младата певица наскоро издаде дебютния си албум "Within Whispers”. Стилните песни от него ще звучат под акомпанимента на Васил Вутев – барабани, Мартин Денев – кийборд, Симеон Петрунов – бас и Александър Славчев и Маги Алексиева - беквокали. Фънки джази звучене ще донесат на публиката момчетата от South Wick. В състава на групата влизат Божидар Василев – бенд лидер, тромбон, вокал; Денис Попстоев – алт саксофон; Волен Милчев – вокал; Симеон Петрунов – бас; Михаил Филипов – клавишни; Деян Илиев – барабани и Александър Славчев – китара.

Във вечерта на 13 август пространството около Джаз и Блус сцената ще бъде озарено и от деликатно бразилектро в изпълнение на родната формация
Brasilacoustic, в чието ядро са Димитър Семов – ударни и перкусии и съпругата му – певицата Павлета Семова. Градацията от жанр в жанр ще продължи с една формация, която с много музикантски вкус прави авторски песни, съчетаващи в себе си класически джаз и автентичен български фолклор. Членове на великолепната петорка Acid Folk Five са основателя Иво Паунов – кавал и сакс, неговия брат Вихрен Паунов – бас, потомствената народна певица Екатерина Ангелова, пианиста Георги Петров и холандския барабанист Филип Ернстинг.

Пикът на втората джаз и блус нощ ще е световно признатия турски цигулар
Недим Налбантоглу с неговия българо-турски проект Balkan Messengers, чиято първа съвместна изява в България ще е именно на Джаз и Блус сцената на SPIRIT of Burgas. Налбантоглу е известен във Франция като "човекът, който дава живот и кара цигулката да говори". Получавал е реверанс от такива колоси цигулари като Йехуди Менухин и Стефан Грапели. Името на Недим, който свири главно в джаза, класиката, турската, индийската и балканската музика, е вписано и в историята на Popular and Traditional Art Museum във Франция.

Началото на
финалната вечер ще е ефирно с авторската ню джаз музика на румънците от Cuantune. Проектът е съвсем млад – създаден едва през пролетта на миналата година, но зад него стоят доказани имена от румънската джаз сцена. По името на следващата банда се познава и стила й. Freestyle са от Пловдив и свободно смесват соул, r`n`b, hip-hop с ейсид и джаз. Блусарите от Blues Traffic са с повече от 10-годишна история на родната сцена и подобаващо ще подгреят големия Иво Папазов – Ибряма, който ще се качи на сцената заедно с оркестър Тракия. Ибряма, получил през 2005г. Наградата на публиката на BBC и наречен от британския вестник Индипендънт "свръхестествен гений на кларинета" е заслужения финал на Джаз и Блус маратона на SPIRIT of Burgas 2011.

Ето и цялата програма на сцената, по дни и часове:

Петък 12.08

00:30 - 01:30 Зона Ц

23:00 - 00:00 Койчев/Карагеоргиев

21:30 - 22:30 Кръпка Блус Бенд

20:00 - 21:00 Kottarashky Live Band

 

Събота 13.08

01:00 – 02:00 Nedim Nalbantoglu, Turkey

00:00 – 00:45 Acid Folk Five

23:00 – 23:45 Brasilacoustic

21:00 – 22:45 South Wick

20:00 – 20:45 Ruth Koleva

 

Неделя 14.08

00:30 - 01:30 Иво Папазов–Ибряма и Оркестър Тракия

23:00 - 00:00 Blues Traffic

21:30 - 22:30 Freestyle

20:00 - 21:00 Cuantune, Roumania

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay