Ефективност на третиноинът в борбата с акнето

Ефективност на третиноинът в борбата с акнето

Третиноин е активна съставка, която се използва за лечение на акне и други дерматологични проблеми. Тя е витамин A производно и работи като ретиноид, който променя растежа на кожните клетки и ускорява обновяването на кожата.

Ползите от третиноина в борбата с акнето са свързани с няколко механизма на действие:

Избистряване на запушените пори - Третиноинът помага за разширяване на зпушениите пори и премахване на мъртвите кожни клетки, които могат да засегнат отделянето на мазнините и да допринесат за развитието на акне.

Редуциране на производството на мазнини - Третиноинът може да намали производството на мазнини от себума в кожата, като регулира активността на мастните жлези. Това е важно, тъй като прекомерното производство на мазнини може да доведе до запушване на порите и появата на акне.

Убиване на бактериите - Третиноинът има антимикробни свойства, които могат да унищожат бактериите, причинители на акнето.

Намаляване на възпалението - Третиноинът може да намали възпалението в кожата, като намали производството на цитокини, които участват в инфламационните процеси.

Важно е да се отбележи, че третиноинът може да доведе до изсушаване на кожата и лека дразнене в началото на лечението, но тези странични ефекти обикновено изчезват след няколко седмици. Лечението с третиноин трябва да бъде индивидуално оценено от дерматолога и да се прилага със задължителен надзор от медицински специалист.

С кои съставки НЕ трябва да се комбинира?

Третиноинът е активна съставка, която може да взаимодейства с други съставки в козметичните продукти или лекарствени средства, което може да доведе до нежелани ефекти върху кожата.
Ето някои от съставките, които трябва да се избягват или да се ползват с внимание при комбиниране с третиноин:

Бензоил пероксид - Комбинацията на бензоил пероксид и третиноин може да доведе до прекомерна сухота, раздразнение и пилинг на кожата.

Алфа-хидрокси киселини (АХА) - Комбинирането на АХА киселини, като гликолова, млечна или ябълкова киселина, с третиноин може да доведе до прекомерно изсушаване на кожата и раздразнение.

Салицилова киселина - Комбинацията на салицилова киселина с третиноин може да доведе до прекомерно изсушаване и дразнене на кожата.

Ретиноиди - Комбинирането на третиноин с други ретиноиди, като изотретиноин, може да доведе до прекомерна сухота и раздразнение на кожата.

Алкохол - Продукти, съдържащи високи нива на алкохол, като тоници или маски за лице, могат да доведат до изсушаване и дразнене на кожата, когато се комбинират с третиноин.

Ето защо е важно да се консултирате с дерматолог, преди да комбинирате третиноин с други съставки или продукти за кожата, за да се избегнат нежелани реакции на кожата.

И не забравяйте най-важното - Употребата на слънцезащита е задължителна при ползването на третиноин. Той може да увеличи чувствителността на кожата към UV лъчите на слънцето и да засили риска от слънчеви изгаряния и други увреждания на кожата. Затова е много важно да се прилага слънцезащита с висок фактор (SPF 50) на защита и да се избягва прекомерното излагане на слънце или лампи за тен. Приложението на слънцезащита след използване на третиноин ще помогне за предотвратяване на нежелани ефекти и ще защити кожата от вредното въздействие на UV лъчите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay