Консултантът в козметиката Антоанета Цветанова: Кожата реагира на всичко добро,което направим за себе си

Вижте съветите й за кожата ни през есента, както и кои храни да ядем, за да имаме хубава кожа

Консултантът в козметиката Антоанета Цветанова: Кожата реагира на всичко добро,което направим за себе си

Антоанета Цветанова е специалист по СПА процедури и от дълги години е водещ консултант в козметичния бизнес. Тя е разработила редица високоефективни и атрактивни проекти в сферата на грижата за красотата и е водещ специалист в измислянето на концепции и проследяването на изпълнението (от интериора до подбора на персонал) за СПА центрове и салони за красота.

Организирала е над сто семинара за красота, както и много СПА изложения с десетки козметични марки. Тя е първият специалист, който е организирал пътувания за обучение на козметици във Франция.

Тя е консултант за измисляне и организиране на целия процес в създаването на един СПА център или на салон за красота, обучава и организира семинари за специалисти по красота от цялата страна (включително организира допълнителни обучения за тях в чужбина), отговаря за подбор и систематизиране на персонала в центровете за красота и грижа, сътрудничи си с топ коафьорите и козметиците у нас и мн.др. Сферите, в които се простира дейността й, са фризьорство, козметика, грим, СПА, медицинска козметика, маникюр, педикюр и други. Един от основните й принципи е да гледаш оптимистично на живота и обкръжението си и да влияеш положително на хората, с които работиш и които обгрижваш.

Срещнахме се с тази очарователна дама, за да си поговорим за храните и как те се прилагат в козметиката и как влияят на кожата ни. Ето темите, които засегнахме и съветите, които тя ни даде.


Започнахме в свободна форма, защото хубавият разговор е непринуденият разговор!

Тя ни сподели още в началото за отношението към храната. Според нея хранителният режим и продуктите допълват грижите за нас."Освен физическа активност, имаме и отношението към храната, което е много важно. То направо трябва да бъде уважението към храната. На първо ниво задължително обръщаме внимание на протеиновия синтез. Протеините са важни, освен витамини, аминокиселини, микроелементи, които трябва да присъстват, за да може кожата ни да излъчва един добър, свеж вид."

Тя ни спомена и за гурме храните в козметиката: "Първите три, за които се сещам, типично аюрведически съставки, към които ние в България нямаме много голям афинитет, но бъдещето постепенно насочва вниманието към тях, това са куркума, джинджифил и канела. Присъстват вкючително вече като част от нашите измивни гелове за лице, което е една голяма изненада. Тази комбинация дава грижа включително към много чувствителна, третирана предварително с апаратни технологии кожа, подложена на някакъв вид пилинг. Така че грижата на тези три екстракта е много важна, както и присътвие в зимния сезон – в чая джинджифилът трябва да ни даде този стимулиращ, хубав, енергетизиращ аромат, който ни въздейства на подсъзнанието. Също така куркумата трябва да присъства, за да ни подкрепи. Когато има куркума в нашите ястия, тя действа включително на хормоналния баланс."

Оттук нататък продължихме с въпроси и отговори, за да спазим формата на интервюто. Приятно четене!

Трябва ли да са био продуктите, за да се получи висококачествен козметичен продукт?

В момента има голям спор да видим кои са точно био продуктите. И как са сертифицирани, защото идват много китайски продукти, които твърдят, че са био. Например спиролината, китайската – аз лично имам много въпроси спрямо нея. Виждаме едни пакетирани храни, на които пише супер food и че всичко е органик, но ние не знаем дали са такива. За мен сертифицираният органик е единствено и само по европейския стандарт.

Какво е конкретното влияние на продуктите върху кожата?

Лененото семе загрява с Омега -3, 6 и 9.То поддържа влагата в дълбочина и дава един защитен щит на кожата срещу вредните влияния на околната среда – студ, промяна топло-студено, загуба на влага, която е ендогенна (Можем да загубим влага заради възрастта или хормонални процеси, които текат в нашето тяло). Всичко, което е богато на Омега, всички масла, които могат да бъдат поемани, са добри за кожата. На първо място ще споменем зехтина, след това бадемовите ядки в сурово състояние. Лененото семе е един от най-достъпните изтчници на Омега.

На базата на какво се избират храните, които са включени в козметиката?

По-скоро бих я избрала според нуждите на организма. Представете си някой, който точно десет дни преди цикъла попада в един стрес или чете за изпити, или му предстои важно събитие, кожата моментално реагира и се започва един затворен цикъл между почиствания, отстраняване на себум и организмът, който отговаря с нов себум. Ако попаднете в този период на стрес, трябва да се отнесете към себе си по следния начин: Изчистваме от хранителния режим десет дни предварително продукти, които са стимулиращи като колата, шоколада, бялото брашно. Те са храни, които влияят директно или индиректно на формирането на проблеми върху кожата. В този период е добре да се приемат повече билкови екстракти под формата на чай, които да могат да не позволяват да задръстваме черния дроб с прекалени токсини, защото, алкохолът, мазната храна, сладките храни, винаги са предпоставка за такива проблеми. Който има проблем с капилярите, в никакъв случай да не допуска много топъл душ или да измива косите с прекалено гореща вода., да консумира червено вино. Кожата реагира на всичко добро, което направим за себе си. Ако сме щастливи, ако сме наспани, ако сме в позитивна среда, ние имаме едно добро излъчване.

Доколко хората са информирани и следят за това козметиката им да е качествена?  

Все повече. В рамите на 5 години сме постигнали едни изключително по-високи нива в информираност.

Какви съвети бихте ни дали за предпазване на кожата през есента?

Първо, на вашето внимание трябва да изникне т.нар. Cold вариант на кремове и не случайно нощната грижа става дневна. Излизаме на студ, защитаваме с плътни, т.нар rich текстури. В никакъв случай те да не затварят порите. В период на пилинг или апаратна технология, козметикът или специалистът изписва домашна грижа за дневните часове, която да бъде достатъчно защитна, възстановяваща влагата и обогатена. При нощната грижа са важни овлажняващият серум и да се грижим за влагата на кожата през нощта. През деня трябва да се приемат серуми. Дами над 35- един серум, дами над 45 – 2 серума плюс стандартната грижа. Има серум за очи, серум за лице, за изсветляване на пигменти. Те са 300% по-активни от крема.

А как преминаваме към пролетна грижа за кожата? По-плавно ли трябва да стане това?

Февруари месец е много важен месец! Това е месецът на детоксикация на кожата на лицето и тялото. Всички, които имат алергии – това е месецът, в който могат да подкрепят организма и той да бъде достатъчно защитен за атаките през март-април. Детоксикацията води и до един свеж вида на кожата. Тя трябва да е десетдневна. Консумират се храни без животински произход, намалява се кафето, тютюна, набляга се на разходките. Дори и половинчасова разходка дава стимулация на кръвообращението , дренират се токсините. Започваме да отстояваме здравословен вариант за хранене и грижа за кожата След което преминаваме към подготовка за лято, където задълбочаваме овлажняващата грижа, терапиите с ябълкови води, поемането на брезова вода, нашите български сокове.

Разделяме се с госпожа Цветанова с усмивки и благодарности, като си обещаваме, че съвсем скоро ще се срещнем отново, защото тя определено има какво да ни каже. Ще направим за Вас читателите статии, в които тя ще Ви дава полезни съвети . Така че, следете с интерес!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay