Богати и известни

Кои са най-богатите жени в Щатите, според ежегодната класация на Forbes

Американците обичат да правят различни проучвания, доказващи повече или по-малко нужни факти. Такава е и поредната класация на Forbes за 400-те най-богати американци. По-интересното е, че сред тях има 42 жени - брой, който е непроменен от миналата година. Четири от дамите сами са натрупали милиардите си.

Една от тях е бившият изпълнителен директор на eBay Мег Уитман, която преди броени дни беше назначена на същата длъжност в друг технологичен гигант - HP. Богатството ѝ се увеличава с 10% на година, успоредно с акциите в eBay. В едно от първите си изявления тя заяви, че ще работи усилено върху инвестициите в сферата на иновациите, както и върху подобряването на софтуерните възможности. През 1998 година Уитман беше обявена за първата милиардерка, забогатяла чрез интернет.

Най-богатата американка, която сама е натрупала състоянието си, е телевизионната водеща Опра Уинфри. Нейните приходи за тази година съвпадат с миналогодишните - 2,7 милиарда долара. Опра е живото олицетворение на американската мечта - жена, израснала в бедност и лоши условия, успяла да се изкачи до най-големите върхове на славата.

В своеобразния топ 4 попадат и собственичките на GAP - Дорис Фишър, както и на ABC - Даян Хендрикс, които са създали компаниите със съпрузите си. През 1969 година семейство Фишър основават малко магазинче, в което продават дънки и музика. Равносметката 42 години по-късно е, че притежават една от най-успешните фирми в световен мащаб. От 2004 година GAP се управлява от синовете на Фишър.

Тамара Гюставсън е дъщеря на основателя на Public Storage, Брадли Хюджис, който от години присъства в почетния чарт. За пръв път попада в класацията през 2010, а днес, през 2011, е напреднала значително. Всъщност за една година е натрупала повече акции, отколкото притежават членовете от цялото ѝ семейство, взети заедно. За 12 месеца Гюставсън е забогатяла с цели 1,3 милиарда долара.

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay