Планета Тилда

Иконичният образ на Тилда Суинтън е неприемлива за света величина

Тилда идва от Матилда, истинското ѝ име. Родена е в семейство на шотлански аристократи, а житейските ѝ пътища са хаотично пръснати в различни посоки.

Тилда Суинтън е красива. Тя е от онези нечовешки създания, в които се взираш неконтролируемо. Дълбоки зелени очи, сияйна кожа и безкраен поглед, Тилда изглежда по-скоро като ангелски мираж на фона на холивудското еднообразие. Но обективите не са ѝ любими, нито е вниманието към личността ѝ. Макар да е една от най-интересните актриси през втората половина на 20-ти век.

 

Филмовите превъплъщения на Тилда са напълно цветни и контрастни. В един момент я гледаме в "Хрониките на Нарния”, а в следващия изгрява пред нас с роля във "Ванила скай". Участвала е в ленти като "Майкъл Клейтън” (2007), "Константин" (2005), "Странният случай с Бенджамин Бътън” и други. За кариерното развитие на "неземната жена" от части е виновен един отдавна отминал период в живота ѝ. Това са годините, когато Тилда среща ексцентричния режисьор Дерек Джарман - атеист, хомосексуалист, човек със собствено виждане за нещата. Двамата създават заедно осем непопулярни филма, които са повече експериментални, отколкото вписващи се в определен жанр. След 9-годишният им съвместен живот, през 1994г. Дерек умира от СПИН, оставяйки огромна мъка в душата на чувствената Тилда. За нея двамата изпълват една душа, но след 94г. тя се разчленява на две.

 

Стил със собствени очертания

Противно на криворазбраните концепции за "ексклузивна", "невиждана" и "екстравагандна" мода, Тилда открива силата на простотата и нейната красота във визията си. "Танцът ѝ с модата", лично нейно определение, започва след поддържащата ѝ роля в Плажът” на Дани Бойл. За Суинтън изборът да се оставиш на непознат да те облече убива смисъла на себеизразяването. Марката и колекциите не са от значение, важно е да останеш себе си. За това се иска доверие към създателя на дрехата.

Различното лице на Тилда я превръща в муза за модни великани като Viktor & Rolf, Yves Saint Laurent, Jil Sanders, Céline и куп други. С лично отношение към нея, те често създават специални облекла, които актрисата сравнява с домашноприготвени ястия. "Сякаш някой готви за мен точно това, което знае, че обичам". Всъщност основният извор за модно вдъхновение на Матилда е Дейвид Бауи. Според нея двамата идват от една планета, неразбрана за останалото човечеството.

 

"Привличам колкото се може по-малко внимание. Искам да се чувствам толкова комфортно, сякаш съм си с пижамата вкъщи."

 

Любовни разкази

През изминалата година медиите гръмнаха със сензационни слухове, че Тилда живее заедно с бившата си половинка, от когото има две деца, и настоящия си любим. По темата тя сподели, че в общественото ядро са се вкоренили едни твърди разбирания за любовните взаимоотношения и последиците след техния разпад. Но хората са различни. За нея е важно човекът, когото е обичала да продължи да съществува в живота ѝ. Точно затова продължава да отглежда децата си заедно с истинския им баща, а любовта си със Сандро Копа определя като случваща се фантазия. Тримата заедно се чувстват добре, според Тилда се усеща химия, която околните приемат за странна.

 

Днес

Виждаме Матилда на корицата на W за август, където типично за нея изглежда странно, а за незапознати с личността ѝ дори неприемливо. Студена като мрамор, събрала в себе си милион чувства, но неподвластна на външни фактори, тя е загадка за общестените норми. И само свободните души, дръзнали да живеят извън очертанията на приличието могат да я разберат. Поне малко.

 

43 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay