Приказка за доброто

Група млади българи поемат инициативата за създаването на един по-добър свят

Българският младежки Червен кръст е доброволна организация, съставена от млади хора, предимно между 13 и 20 години. Хора, лишени от предразсъдъци и не познаващи граници, когато става въпрос за хуманност. Доброволците не проявяват расова, полова, религиозна или каквато и да било друга дискриминация. Дори напротив - наред със закрилата на човешкия живот, те работят и върху уважението към личността.

БМЧК възниква през 1921 година, като създаването му е провокирано от активното участие на младежите в Сръбско-българската война, както и в двете Балкански войни. Оттогава насам мисията е една: създаването на по-добър свят.

Не спирам да си мисля за песента, в която Майкъл Джексън призова:
"Heal the world, make it a better place, for you and for me and the entire human race"*

Значи все пак е възможно да съществуват такива хора. Носещи в сърцата си онова, позабравеното човешко чувство. Хора, които безвъзмездно предоставят помощта си.

Яна Пашова е член на БМЧК Плевен от 5 години, но с активна доброволческа дейност се занимава от 2 години. Работата в организацията й носи усещането, че върши нещо добро и полезно, че допринася за това хората да бъдат по-щастливи. За нея най-важно е общуването с деца, лишени от родителски грижи. Разказва, че основната идея е в това да им осигурят емоционалната подкрепа, която семейството би им оказало. Но такова липсва. И в очите на 3-4 годишно дете, растящо само, незнаещо какво е да си значим и обичан, се появява тъга, присъща за изстрадал възрастен човек. Яна казва, че тези деца са истински щастливи, ако дори за час имат усещането за топлота и човешка близост.

Дейностите, с които се занимават доброволците от БМЧК, са многобройни и значими. Последният най-мащабен проект бе свързан със земетресението, връхлетяло Япония на 11 март т.г. В помощ на пострадалите бяха организирани множество инициативи, крайният резултат от които беше, че БЧК дари на Страната на изгряващото слънце сумата от над 250 000 лева. А за благодарност получиха най-ценния подарък: рисунка от японско дете, на която пише "приятел".

Хуманните младежи са навсякъде около нас. Често, забързани в своето ежедневие, не им обръщаме внимание и ги подминаваме. А те са там: борещи се за онзи по-добър свят.

Знаете ли, че на всеки 2 секунди един човек има нужда от кръвопреливане? Или че ако всички кръводарители даряват поне три пъти годишно, то липсата на кръв ще бъде рядко явление?

Това е само част от каузите, към които се стремят младежите от БМЧК. Те организират и информационни кампании за превенция на обществено значими заболявания като HIV/СПИН, туберколоза, наркомании (включително тютюнопушене), набират средства за домове за сираци и хора в неравностойно положение, грижат се учениците да получат своите първи уроци по пътна безопасност и дори специализират в оказването на първа психологична помощ.

Василий Желев е от Стара Загора. Курсант е във Висше военно училище и липсата на време не му позволява да се присъедини към БМЧК. Това, обаче, не му пречи да се включва в кампании, провеждани в родния му град и във Велико Търново. Казва, че се чувства невероятно, когато знае, че е помогнал на някого, който наистина е имал нужда, че му е дал нещо много ценно - част от себе си, благодарение на която той е продължил да живее. А това, което е получил в замяна, е незаменимо - една усмивка.

За да бъдеш част от БМЧК трябва да си преди всичко човек. Да можеш да помагаш, дори и това да се изразява в предоставяне на рамо, на което някой да поплаче. Защото такъв е животът - низ от добро и лошо, един неспирен кръговрат. Ако всеки даде малко от себе си, светът ще бъде по-добър. Ако всеки помага на ближния, светът ще бъде по-добър. Ако...

*"Излекувай света, направи го по-добро място, за теб и за мен и за цялата човешка раса"

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 23.07.2011|10:20
Страхотна статия! Би повлияла на всеки малко или много :) Браво :)
1
Не е посочен 20.07.2011|15:43
Браво на децата! Българският младежки Червен кръст могат да засрамят много българи и го правят. Те не се спират пред нищо и никого. Младежите са с изключително големи сърца и дават всичко от себе си, за да помагат на нуждаещите се. По-повод цитатът от песента на Майкъл Джексън, ето и самата песен. http://www.youtube.com/watch?v=xy1gp3F5NhY
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay