Силиконът и синдромът "Кисело грозде"

Разговор с певицата Веси - Деси от "Столичани в повече" - за оправданата пластична хирургия и дискриминацията на красотата

Веси беше изключително сексапилна и преди да увеличи бюста си. Фотограф: Боби Решовски
Веси беше изключително сексапилна и преди да увеличи бюста си. Фотограф: Боби Решовски

Подсъзнателно всички обичаме красивото и го искаме. В реалността обаче красивите често биват дискриминирани, а стремежът към красота се осъжда. "Вътрешността е много по-важна!”. Добре, но на приятната външност не ѝ пречи да бъде хубава и отвътре. Защо красивите хора трябва "по default” да се обявяват за глупави и какви ли още не? Съвършеният нос не означава, че притежателят му не вижда по-далече от него, нито пък изваяните крака задължително се използват за "клатене по цял ден” и "разтваряне”. Напротив, човек с хубава визия е по-вероятно да има нужното самочувствие, за да успее във всяка една сфера, вместо да злослови срещу околните. 

А околните продължават да си злословят. Пресен пример е тазгодишната рекламна кампания на известен пластичен хирург – едва ли някой е пропуснал да забележи огромните билбордове, според които жените се подлагат на разкрасяване, за да бъдат след това самовлюбени и да контролират живота си, без да работят. Човек би допуснал, че подобни послания най-сетне ще насочат общественото внимание към дискриминацията на красивите, не само на поставените в "неравностойно положение” заради чуждата красота хора. Резултатът не беше такъв. В дискусията по темата се изсипа цяла градушка от кисели твърдения за пластичната хирургия и хубавите жени като цяло: 

Кисело твърдение 1: "Пластични операции си правят само фолк певиците и метресите!” 

Това лято певицата Веселина Попова също реши, че има нужда от по-голяма чашка на банския и се възползва от възможностите на естетичната хирургия. Веси не е нито "фолк”, нито "метреса”. Работила е шест години в сферата на електрониката, но мечтае да пее, може да пее и напоследък гради музикална кариера, борейки се с пречките, на които са подложени независимите творци в България. Още когато пропя в Music Idol и "Шоуто на Иван и Андрей”, медиите я нарочиха за "сексбомба”, а тази година телевизионните зрители се любуват на чара ѝ в "Столичани в повече". В момента все още текат серии, снимани преди Веси да направи корекцията. Още в този сезон обаче ще видим сексапилната секретарка с по-пищен, макар и съобразен с границите на допустимото, бюст. 

Поради красотата, чара и безспорния ѝ талант, избрах именно Веси, за да обсъдя с нея киселите твърдения в обществото. 

Кисело твърдение 2: "Чисто разкрасителните операции са неоправдан риск, правят се по калъп и загрозяват естественото!”

Отговорът на Веси: Според мен няма нищо по-хубаво от естественото, но когато естественото липсва, не виждам защо да не се възползваме от възможността да се чустваме по-добре в кожата си. Пластичната хирургия е доста напреднала и ни дава тази възможност, но всичко трябва да се прави с мярка. Границата между естетичното и неестественото, асиметричното е тънка. Обмислях много дълго корекцията на бюста си и предварително знаех какво искам да постигна като краен резултат. Не исках да изглежда изкуствено или прекалено. Никога не съм харесвала модата на гърдите с така наречения "порно ефект”. 

Кисело твърдение 3: "Ако красива жена има силикон, скъпа кола или маркови дрехи, то задължително някой друг плаща за тях!”

Отговорът на Веси: Като всяка уважаваща себе си жена аз работя, печеля и харча своите пари за нещата, които реша. Въпросното твърдение идва от една доста разпостранена професия напоследък. Професията се нарича "гадже на заможен господин”. Част от младите дами залагат на лъскавите дрешки, устни, гърди и нощни барове, търсейки Господина, който ще им осигури желания жизнен стандарт. Вместо да влагат в образованието и професионалната си реализация, чрез които сами да постигнат нещата, за които мечтаят. Според мен самочувствието е съвсем различно в двата случая. Лошото е, че поведението на тези момичета се приписва и на останалите. 

Кисело твърдение 4: "Сексапилните жени могат да правят единствено секс и само чрез него напредват в живота, изблъсквайки по-скромните дами!"

Отговорът на Веси
: Това, че на мъжете им се иска да спят с определена жена, не означава, че тя си ляга с "когото трябва” или с "когото ѝ падне”. Сексапилните жени постоянно са обект на неприлични предложения, често и на неоправдана ревност от страна на половинките си и трябва да се борят с всичко това, за да докажат професионалните си умения. Не е честно накрая пак да те обвинят, че си успяла по лесния начин. 

Кисело твърдение 5: "Поддържаните и сексапилни жени не са способни на домакинска работа, камо ли да бъдат верни съпруги и добро майки!"

Отговорът на Веси: Не знам каква майка ще бъда, но искам да бъда майка и се надявам да бъда добра. Мисля, че се справям в домакинството. Старая се да се грижа за мъжа до мен и не е имало оплаквания. Относно верността - зависи от мисленето на човека, а не от външния му вид. Аз лично, когато съм с някого, съм с него на 100%. Понякога като гледам света, в който живеем, си мисля, че моногамията е станала нещо старомодно. Ако е така – и аз съм старомодна. 

Стига с киселите твърдения! Вътре в себе си всеки го знае: красивата външност не предполага липса на всички останали качества. Може да има изключения, но превръщането им в стереотип е плод единствено на синдрома "Кисело грозде”. А гроздето нито е кисело, нито - недостижимо. Красотата е въпрос на избор. Всеки има право да се чувства добре, без да ѝ отделя специално внимание, както и всеки има право на разкрасителни процедури, щом самочувствието му ги харесва. 

Веси: Красотата е нещо относително. Всеки има различни критерии за нея. За мен красотата е в увереността, самочувствието, самоуважението и вътрешното равновесие. Когато една жена е щастлива, тя сияе! Щастието е красота! Определено е хубаво да срещаме повече такива хора – уверени, щастливи и красиви. Заредени с положителна енергия.

86 23
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 02.11.2011|10:02
Когато нещо се прави с мярка е красиво и в никакъв случай не е грозно. Виждала съм жени, които имат силиконов бюст, но по никакъв начин не можеш да разбереш, че е такъв, ако те самите не ти кажат и такива, на които им личи дори когато са с поло. Първият тип за мен са практични, а вторите са просто елементарни. В България силиконът се свързва с поп-фолка и порното, защото в тези два бранша у нас започнаха да го налагат и така си остана в закоренелите разбирания на хората. Нека бъдем отворени към новостите, стига с тези стари разбирания и този негативизъм.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay